​2015 ve …


Yoğun bir kar yağışı ve soğuk ile 2015’i karşıladık.  Bu durum hayatımızı zorlaştırsa da her şey kendi doğal akışında olmalı düşüncesindeyim. Kış kış gibi yaz yaz gibi olmalı! Biz insanoğlu üstümüze düşüne layıkıyla yapmış olsak doğa şartları bu derece ağır gelmez, hayatı zorlaştırmaz. Hala yollarımız kar tepeleri altında, bırakın araçlarla bir yerden bir yere gitmeyi yürüyerek bile ulaşım olanaksız iken nasıl olacak da büyük (!) kocaman ve güçlü (!) bir Türkiye olmaktan bahsedebileceğiz bilemiyorum.
Her neyse fazla “edebiyat” yapmadan sizlere şöyle sağlıklı, huzurlu, bol bereketli ve eğlenceli bir yıl dileyelim ve dergimizin bu yılın ilk sayısında neler var ona gelelim.
OSD Kasım verilerine göre ( Dergimiz baskıya girene kadar yıllık veriler açıklanmamıştı. ) 2014 pazarın bir miktar daralmasıyla kapandı.  2014 yılı Ocak-Kasım döneminde toplam pazar, 2013 yılı aynı dönemine göre yüzde 14 oranında azalarak 653 bin adet düzeyinde gerçekleşti.
2014 yılı Ocak-Kasım döneminde bir önceki yıla göre ağır ticari araç pazarı yüzde 3 oranında azaldı ve pazar 33 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Ancak, inşaat sektöründeki gelişmelerin etkisiyle 2014 yılında 2013 yılı aynı dönemine göre kamyon pazarı yüzde 9 oranında artarak 29 bin adet düzeyine yükseldi. Buna karşılık, otobüs pazarı yüzde 68 gibi önemli oranda azaldı ve 1.225 adet ile bu dönemi kapattı. Bu azılışta yerel yönetimlerin alımlarını sınırlandırması doğrudan etkili oldu.
Ancak mevcut yatırımlar ve genel konjonktür; çok önemli bir takım sürprizler olmaz ise 2015 yılı içinde umutların korunmasına neden oluyor.
Bir önemli gelişme de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın çekicide yeterli bakiyeye sahip HGS barkodu olmasına rağmen römorklara gelen kaçak geçiş cezalarını iptal etmesi oldu. Bu af, taşımacıların inanılmaz meblağlara ulaşan cezalarını silinmesi ile bir miktar rahatlamalarına vesile oldu diyebiliriz.
Yukarıda bahsettiğim konular ve diğer gündemi dergilerimiz sayfalarından takip edebilirsiniz.
“International Truck of the Year” jürisi Renault Trucks T Serisi’ni teknolojik yenilikler, konfor, emniyet, yol performansı, yakıt tasarrufu, aracın çevreye etkisi ve doğada bıraktığı iz ve toplam sahip olma maliyeti kriterleri üzerinden verdiği puanlarla “Uluslararası Yılın Kamyonu” seçti.  Biz de sizler için geniş bir dosya halinde bu özel araç için sayfalarımızda yer ayırdık. Hem uzmanından hem kullanandan aldığımız görüşler ilginizi çeker düşüncesindeyim.
1892'de Alman Mühendis Rudolf Diesel tarafından bulunan dizel motor, günümüze kadar inanılmaz bir evrim geçirdi. 23 Şubat 1893'te patenti alınmış bu süreç “diesel çevrimi” olarak biliniyor.. Ve o günlerden bugünlere gelindiğinde motor teknolojisinde her geçen gün daha çevre dostu yapılarla karşılaşıyoruz. Motorlar 2016’da Euro 6 normları ile araçlara güç verecek. Bu konuda da önemli birkaç marka neler yapıyor sayfalarımızda bulabilirsiniz.
Ve daha birçok haber…
Benim yerim bu kadar! Lütfen diğerleri için Dergimizi satır satır okuyun; eleştiri ve tavsiyelerinizi de bizimle paylaşın.
Hoşçakalın