
Türk Lojistik şirketlerinin Asya pazarında eski hakimiyetini kaybettiğini ifade ederken, bunun en büyük sebebi olarak Türk lojistik firmalarının artan maliyetler nedeniyle rekabet gücünü yitirmesi olduğunu söyledi. Yabancı lojistik firmalarının Türkiye’ye yatırımları hakkındaki görüşlerini de paylaşan Şengül; “İş birliği içerisinde bulunabilirsek bu bizim için avantaj olacaktır. Ancak en büyük problem, bu firmaların düşük maliyetlere sahip olması nedeniyle verdikleri fiyatlarla bizim rekabet gücümüzü almalarıdır.” dedi.
Şengül sözlerine geçmişi 1990’lı yıllara dayanan firmalarının, o yıllardan bu yana başta Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Rusya olmak üzere Sovyetler Birliği’nden ayrılan tüm ülkelere hizmet verdiğini paylaşarak başladı. Üç yıl öncesinde ise Almanya ve Polonya hatlarını açtıklarını söyleyen Şengül, Mercedes ve Volvo marka araçlardan oluşan 50 araçlık filolarıyla geniş bir coğrafyada hizmet verdiklerini ifade etti.
2025 yılının ihracat açısından zor bir yıl olduğunu aktarırken bunun en büyük sebeplerinden birinin Çin olduğunu belirten Şengül; “Bu nedenle biz de bu yılın sonunda Çin hattımızı açtık, bu hatta önümüzdeki yıla hazırlık içerisindeyiz.” dedi.
2026 yılında Çin hattına yoğunlaşacaklarını söylerken, aynı zamanda var olan müşteri portföylerini koruma gayreti içerisinde bulunacaklarını belirtti.
Sovyet Birliği dağıldıktan sonra, pazara giren ilk ülkenin Türkiye ve Türk lojistik şirketleri olduğunu kaydeden Şengül, son 10 yılda ise Asya’daki ülkelerin kendi lojistik hatlarını kurmalarıyla beraber Türk lojistik şirketlerinin geriye düştüğünü aktardı. Sözlerine şöyle devam etti; “Çünkü rekabet edemedik. Özellikle Özbekistan, Azerbaycan, Kazakistan gibi ülkeler kendi lojistik hizmetlerini oldukça geliştirmiş durumdalar ayrıca maliyetleri de düşük. Ancak tabi ki Türk lojistik sektörü geniş bir tabana yayılmış, güçlü bir durumda. Kendi varlığını devam ettirecektir.”
Avrupa hattında yaşanılan başlıca sorunun ‘vize problemi’ olduğunu paylaşırken; “Özellikle son birkaç yıldır Avrupa ile Türkiye arasında artan bir vize problemi yaşıyoruz. Şoförlerimize vize alamıyor, bu nedenle Avrupa sevkiyatlarımızı azaltmak durumunda kalıyoruz. Bu ciddi bir problem.” dedi.
Zengezur Koridoru’nun, Türkiye için büyük bir önem taşıdığına vurgu yaparak sözlerine devam eden Şengül şunları söyledi; “Zengezur tam anlamıyla faaliyete geçerse, Kafkasya’ya ulaşmamız çok rahat olacaktır. Kazakistan ve Rusya’ya ulaşmamız rahatlayacaktır. Tabi ki en önemlisi de maliyetlerimiz düşecektir.”
Son olarak, yabancı lojistik firmaları tarafından Türkiye’ye yapılan yatırımları değerlendiren Şengül; “Bu yatırımlar ülke ekonomisine bir artıdır. Serbest kapitalist bir dünyada yaşıyoruz ve bizler nasıl başka ülkelere yatırım yapıyorsak, yabancı yatırımcıların da ülkemize gelmesi oldukça doğal. Bu firmalarla ortaklaşa iş birlikleri ve partnerlik ilişkileri kurulabilirse, bizim için bir kazanç olacaktır diye düşünüyorum. Ancak problem; bu firmaların daha az maliyetlere sahip olması nedeniyle verdikleri düşük fiyatlarla bizim rekabet gücümüzü, ihracat ağımızı elimizden almasıdır.” ifadelerini kullandı.
Özel Haber / Öykü İmset
![]() |
![]() |
|||||
|
||||||
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |







