Advertisement
Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
filo kiralama, estepe,
schmitz, dorse, treyler,
8 Nisan 2022 Cuma - 15:40

İkinci El’de Toparlanma Mart Ayında Devam Etti!

Geçtiğimiz yılı daralma ile geçen ikinci el sektörü, 2022’nin ilk çeyreğinde toparlanma sinyalleri veriyor. Doğan Holding bünyesinde faaliyet gösteren Doğan Trend Otomotiv Perakende Operasyonları ve Suvmarket Genel Müdür Yardımcısı Uğur Sakarya, ikinci el pazarındaki gelişmeleri ve yeni KDV yönetmeliğini değerlendirdi. Sakarya, "Sıfır otomobil satışları düşüşte, İkinci ele de büyük rağbet var." dedi.

İkinci El’de  Toparlanma Mart Ayında Devam Etti!

Sakarya, “Sıfır otomobil satışları mart ayında bir önceki yıla göre yüzde 34 düşerken, ikinci el otomobil satışlarında toparlanma devam ediyor. Henüz resmi rakamlar açıklanmamış olsa da mart ayında şubat ayına göre yaklaşık yüzde 40 fazla ikinci el satışı yapıldığını, geçen yılın ise yaklaşık yüzde 5 altında kaldığını söyleyebilirim. Artan sıfır otomobil fiyatları yüzünden müşterilerin ikinci ele yönelmesi ve bunun yanında birçok markada sıfır araç üretim ve tedarik sıkıntılarının devam etmesi ikinci el pazarının daha hızlı toparlanmasını sağladı” dedi.

Tüm dünyada süren çip ve hammadde krizleri dolayısıyla üretim hatlarında aksamalar ve durmalar devam ediyor. Yaşanan tedarik sorunları Türkiye otomotiv sektörünü de etkilemeyi sürdürüyor. Araç bulunurluk problemi, sıfır otomobil pazarının en önemli sorunu olarak gündemde yer alıyor. Bütün bu gelişmeler ışığında sıfır otomobil satışlarının düşüşe geçtiğini vurgulayan Doğan Trend Otomotiv Perakende Operasyonları ve Suvmarket Genel Müdür Yardımcısı Uğur Sakarya, “Sıfır otomobil satışları mart ayında bir önceki yıla göre yüzde 34 düşerken, ikinci el otomobil satışlarında toparlanma devam ediyor. Henüz resmi rakamlar açıklanmamış olsa da mart ayında şubat ayına göre yaklaşık %40 fazla satış yapıldığını, geçen yılın ise yaklaşık %5 altında kaldığını gösteriyor. Artan sıfır otomobil fiyatları yüzünden müşterilerin ikinci ele yönlenmesi ve bunun yanında birçok markada sıfır araç üretim ve tedarik sıkıntılarının devam etmesi ikinci el pazarının daha hızlı toparlanmasına olanak sağladı” şeklinde konuştu.

“SUV’un yükselişi sürüyor”

Tüketicinin tercihlerinin son dönemde belirgin olarak değiştiğini belirten Uğur Sakarya, “Segment bazında değerlendirdiğimizde C segmentten daha ekonomik B sınıfı otomobillere yönelme olduğunu görüyoruz. Bununla birlikte sedan otomobillerden ağırlıklı olarak SUV’a kaymanın sürdüğünü ve SUV modellerinin önemli bir yükselişte olduğunu gözlemliyoruz. SUV son yıllarda kararlı şekilde büyüyor. Son aylarda ODD raporlarına göre en çok satılan segment. Tüm markalar yeni SUV model yarışına girdiler. İkinci elde de büyük rağbet var. Özellikle B-SUV ve C-SUV araçlar her kesimden yoğun ilgi görüyor” dedi.

“KDV düzenlemesi kafaları karıştırdı”

Gündemde yoğun yer edinen KDV düzenlemesi ile ilgili de konuşan Uğur Sakarya, “1 Nisan 2022 itibarıyla yapılan KDV düzenlemesi sonucunda 2. el araç ticaretinde KDV %1’den %18’e yükseltildi. İkinci el ticaretinin C2B (şahıstan şirkete), B2B (şirketten şirkete) veya şirketlerin öz mal satışları gibi farklı alternatifleri olduğu için müşterilerin ve şirketlerin kafası karıştı. Konuyu en basit hali ile açıklamak gerekirse; otomotiv şirketlerinin, bayilerin, galerilerin takas veya nakit alım yolu ile şahıslardan satın aldığı araçları başka bir şahısa veya şirkete satarken elde ettiği kar üzerinden ödediği KDV %1’den %18’e yükseltildi. Bunun dışındaki ticaret şekillerinde bir değişiklik olmadı. Yani, şirketlerde %18 KDV ile alınan araçlar yine %18 KDV ile satılacak. Şirketlerin öz malı olan ve %1 KDV ile alınan araçlar yine %1 KDV ile satılacak. Burada bir tek açık kalan konu otomobil bayilerinin, galerilerinin bireysel müşteriden satın aldığı ve daha sonra yeni düzenlemeye göre elde ettiği kardan %18 KDV ödeyerek yine bir bayiye veya galeriye sattığı araçların ne şekilde satılacağı. Otomotiv ticaretinin önünün kesilmemesi ve ikinci el araç fiyatlarının yükselmemesi için yapılması gereken, bu tür araçlara ikinci kez %18 KDV uygulanmadan, eskiden olduğu gibi toplam fatura tutarı üzerinden %1 KDV ile satılması. Aldığımız duyumlar da bu yönde bir düzenleme çalışması yapıldığı yönünde. Şahıstan şahısa ikinci el araç satışlarının ise tamamen bu düzenlemenin dışında hiçbir KDV ödemesi olmadan sadece noter satışı ile yapıldığını eklemek isterim” değerlendirmesinde bulundu.

“Satış hacmine olumsuz bir etkisi olmayacaktır”

KDV güncellemesinin bayilerin kârlılığı etkileyeceğini ancak satış hacmini çok değiştirmeyeceğini vurgulayan Sakarya, “KDV artışının ikinci el otomobil fiyatlarına ve satışlarına etkisini değerlendirecek olursak, satış hacmine olumsuz bir etkisi olmayacağını söyleyebilirim. KDV düzenlemesi sadece bayilerin ve galerilerin bireysel müşteriden alacağı araçları kapsadığı için ikinci el otomobil fiyatlarına kayda değer bir etkisinin olmayacağını düşünüyorum. Sadece otomotiv ticareti yapan şirketlerin bu araçlardaki kârlılığı %15 seviyesinde erimiş olacak” dedi.

 
Intermax Logistics Volvo FH 500 Model Çekici Satın Aldı
 
DFDS Akdeniz İş Birimi'nde Üst Düzey Atamalar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye’nin İlk Elektrikli Ticari Aracı E-Transit Hattan İndirildi
Avrupa’nın en güçlü ve Türkiye’nin ilk elektrikli ticari aracı E-Transit, ...
Opel ve Darmstadt Üniversitesi, Stellantis’in İlk OpenLab’ı İçin Anlaştı
Alman üretici Opel, yeni aydınlatma teknolojileri konusunda Darmstadt ...
Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, "KDV Güncellemesi Sonrası, İkinci El Ticaretini Zorlu Bir Süreç Bekliyor"
Açıklanan yeni düzenleme ile otomotiv sektöründe araç alım satımı yapanların ...
 
Otomotivde Fiyatlar Markanın Önüne Geçti!
Global danışmanlık şirketi Simon-Kucher & Partners’ın hazırladığı “Otomotiv ...
TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam, "Elektrikleşmenin Faz Farkından Doğacak Fırsatları Kovalamalıyız, Bu Koridoru İyi Kullanmamız Lazım"
Türkiye otomotiv tedarik sanayinin çatı kuruluşu Taşıt Araçları Tedarik ...
Delphi Technologies, TecDoc Tarafından En Değerli Veri Tedarikçisi Statüsüne Layık Görüldü
BorgWarner çatısı altında, otomotiv üreticileri için geleceğe yönelik ...
 
Suzuki ve SkyDrive, Teknoloji Ortaklığı ile Uçuşa Geçiyor
SkyDrive ve Suzuki, uçan otomobil faaliyetleri ve teknolojisinde iş birliği ...
BMW Group'tan 2021 Yılında Rekor Sayıda Teslimat
Borusan Otomotiv'in Türkiye distribütörlüğünü üstlendiği; BMW, BMW Motorrad ...
Mart Ayında Yeni Bir Opel Sahibi Olmanın Tam Zamanı!
Opel Türkiye, mart ayında hem binek hem de ticari araç modellerindeki ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
     
 
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
0
Sınır kapılarında yaşanan sorunlar
Vize
Belge yetersizliği
Maliyetler
Tır parkı sorunları
Cezalar
Sınırlardaki ve güzergahlarda karşılaşılan geçiş sorunları
0
0 Sonuçlar
 
     
  Kamyonum
0
  •Künye
  •İletişim
  •Abonelik ve Reklam
  •Sitene Ekle
  0
 
Ekonomi
İhale
Gündem
Haberler
Teslimat
Deniz Taşımacılığı
Lojistik
English
Akü
  0
 
Ağır Vasıtalarda Yeni Modeller
Hafif Ticarilerde Yeni Modeller
Özel Tasarım Araçlar
Modifiye Kamyonlar
Treyler Galeri
Üstyapı Galeri
Otobüslerde Yeni Modeller
Kamyon Magazin
Güzeller
  0
 
Yeni Araç Tanıtımları
Test Sürüşleri - Kamyon
Test Sürüşleri - Hafif Ticari
Kamyon Yarışları
Monster Truck Yarışları
Kamyon Simülatörleri
Otobüs Simülatörleri
Yeni Teknolojiler
Kamyon Magazin
  0
 
bus
haberler
Kamyon
src
kamyonum
treyler
sondakika
lkw
fahrer