Avrupa'ya Çalışan Kamyonlar Dikkat: Hangi Akıllı Güvenlik Sistemleri Zorunlu?
AB’nin Genel Güvenlik Regülasyonu, yeni ağır ticari araçlarda birçok akıllı güvenlik sistemini zorunlu kılıyor. Peki hangi sistemler zorunlu, mevcut kamyonları kapsıyor mu? Kamyonum filo yöneticileri için inceledi.
- | Kamyonum
Avrupa'ya uluslararası taşımacılık yapan filolarda güvenlik teknolojileri artık yalnızca sürücünün işini kolaylaştıran opsiyonlar olmaktan çıktı. Kamera, radar, sensör ve elektronik sürücü destek sistemleri yeni nesil ağır ticari araçların mevzuatla şekillenen güvenlik mimarisinin önemli parçaları haline geldi.
Bu dönüşümün temelindeki düzenlemelerden biri, AB 2019/2144 Genel Güvenlik Regülasyonu (General Safety Regulation – GSR).
Düzenleme M kategorisindeki yolcu araçlarını, N kategorisindeki yük araçlarını ve O kategorisindeki treyler/römorkları kapsıyor; ayrıca bu araçlar için tasarlanan sistem, komponent ve ayrı teknik ünitelerin tip onayına ilişkin hükümler içeriyor.
Ancak burada filo yöneticilerinin bilmesi gereken çok önemli bir ayrım var:
Yeni araçlara getirilen GSR donanım zorunlulukları ile mevcut bir kamyonun Avrupa'da uluslararası taşıma yapabilme koşulları aynı şey değil.
Bu nedenle “Avrupa'ya giden bütün eski kamyonlara GSR'deki tüm sensörleri sonradan takmak zorunlu” şeklindeki genel ifade doğru değil.
Akıllı Hız Desteği – ISA
GSR'nin önemli teknolojilerinden biri Intelligent Speed Assistance (ISA), yani Akıllı Hız Desteği.
Sistem, sürücünün geçerli hız sınırını aşması halinde uygun geri bildirimlerle sürücüyü bilgilendirmeye yardımcı oluyor.
Burada sık yapılan bir yanlış da ISA'nın kamyonun hızını her koşulda otomatik olarak kilitlediğinin düşünülmesi.
AB düzenlemesine göre sistem kapatılabiliyor ve sürücünün sistem tarafından önerilen araç hızını aşabilme imkânını ortadan kaldırmaması gerekiyor. Araç yeniden çalıştırıldığında sistemin normal çalışma moduna dönmesi öngörülüyor.
Sürücü Yorgunluk ve Dikkat Uyarısı
Uzun yol taşımacılığında önemli sistemlerden biri Driver Drowsiness and Attention Warning (DDAW).
Bu teknolojinin amacı, sürücünün yorgunluk ve dikkat durumuna ilişkin belirtileri değerlendirerek gerektiğinde uyarı vermek.
GSR ayrıca bu tür sistemlerin veri kullanımı konusunda da hükümler getiriyor. DDAW ve gelişmiş sürücü dikkat dağınıklığı uyarı sistemlerinin işlevleri için gerekli olmayan verileri sürekli kaydetmemesi veya saklamaması öngörülüyor.
Geri Manevra Algılama
Reversing Detection, yani geri manevra algılama da GSR'nin ileri araç sistemleri arasında açıkça yer alıyor.
Amaç, sürücünün araç geri giderken arka taraftaki insan ve nesnelerin farkına varmasını sağlayarak çarpışma riskinin azaltılmasına yardımcı olmak.
Özellikle lojistik merkezleri, fabrikalar, depolar ve yükleme-boşaltma alanlarında çalışan ağır ticari araçlar açısından bu sistemlerin güvenlik değeri yüksek.
Kamyonun Kör Noktaları Artık Daha Kritik
Ağır ticari araçlarda yalnızca aracın arkası değil, ön ve yan kör noktalar da önemli.
Özellikle şehir içindeki dönüşlerde kamyonlarla bisikletli veya yayaların aynı alanı paylaşması ciddi risk yaratabiliyor.
GSR'nin ağır ticari araç güvenliği yaklaşımında savunmasız yol kullanıcılarının korunmasına yönelik algılama ve uyarı sistemleri bu nedenle önemli yer tutuyor.
Burada teknolojinin nasıl uygulandığı araç ve sistem mimarisine göre değişebiliyor. Kamera, radar ve diğer algılama teknolojileri farklı kombinasyonlarda kullanılabiliyor.
Dolayısıyla filo yöneticisinin yalnızca “araçta sensör var mı?” sorusuna bakması yeterli değil.
Hareket Öncesi Algılama Neden Önemli?
Ağır ticari aracın hemen önünde bulunan bir yaya veya bisikletli, aracın geometrisi nedeniyle sürücünün görüş alanının dışında kalabilir.
Hareket öncesi bilgi sistemleri, özellikle araç ilk hareketini yaparken bu bölgedeki savunmasız yol kullanıcılarının fark edilmesine yardımcı olmayı amaçlıyor.
Bu teknoloji özellikle şehir içi dağıtım yapan kamyonlar ve yoğun yaya/bisikletli trafiğinde çalışan ağır araçlar açısından önem taşıyor.
TPMS Sadece Lastik Ömrü Meselesi Değil
Lastik basınç izleme sistemi TPMS, ağır ticari araç güvenliğinin bir başka önemli parçası.
AB 2019/2144, araçlarda lastik basıncı kaybı meydana geldiğinde sürücüyü araç içerisinde uyarabilecek bir TPMS sistemine ilişkin hükümler içeriyor.
Ağır ticari araçlar açısından teknik gereklilikler ayrıca önem taşıyor. UNECE düzenlemesinde TPMS performans gereklilikleri M2, M3, N2, N3 ile O3 ve O4 dahil ilgili kategorileri kapsıyor.
Bu nedenle konu yalnızca çekicinin lastiklerini düşünmekten ibaret değil; çekilen ünitenin kategorisi ve ilgili teknik gereklilikleri de ayrıca dikkate alınmalı.
AEBS ve Şerit Sistemleri Yeni Başlamadı
Burada başka bir yanlış algıyı da düzeltmek gerekiyor.
Acil frenleme ve şerit güvenliği teknolojilerinin tamamı 2024 veya 2026'da birdenbire ortaya çıkmış sistemler değil.
Avrupa'da ağır ticari araç güvenliğinde elektronik sürücü destek sistemlerinin mevzuata dahil edilmesi daha eskiye uzanıyor. GSR, bu dönüşümü yeni sistemler ve savunmasız yol kullanıcılarının korunmasına yönelik teknolojilerle daha ileri taşıdı.
Dolayısıyla “2026'da kamyonlara ilk kez ADAS zorunluluğu geldi” şeklindeki bir ifade kullanmak doğru olmaz.
Peki Mevcut Kamyonlara Bunların Hepsini Takmak Zorunlu mu?
Bu haberin filo yöneticileri açısından en kritik bölümü burası.
Genel bir AB kuralı olarak: Hayır.
2019/2144 düzenlemesinin konusu araçlar, sistemler, komponentler ve ayrı teknik üniteler açısından tip onayı gereklilikleri.
Bu nedenle yeni araçlara uygulanan GSR donanım zorunlulukları, örneğin yıllardır kullanımda olan bir Türk çekicinin yalnızca Avrupa'ya uluslararası yük taşıdığı için GSR paketindeki bütün yeni sistemlerle sonradan donatılması gerektiği anlamına gelmiyor.
Ancak bundan şu sonuç da çıkarılmamalı:
“Eski araç olduğu için güvenlik ekipmanlarının durumu önemli değil.”
Aracın kendi tip onayına ve kullanım şartlarına göre bulunması gereken sistemlerin çalışır durumda olması, teknik muayene ve ülke bazındaki işletme/denetim kuralları ayrı konular.
Bu nedenle aracın ilk tescil tarihi, kategorisi, tip onayı ve faaliyet gösterdiği ülkenin geçerli kuralları birlikte değerlendirilmelidir.
Sonradan Sensör Takmak Aracı Otomatik Olarak “GSR Uyumlu” Yapmaz
Komponent ve retrofit pazarında da önemli bir ayrım var.
Bir kamyona kamera, radar veya kör nokta sensörü eklenmesi, tek başına aracın belirli bir GSR gerekliliğine uygun hale geldiğini kanıtlamaz.
Çünkü mevzuat açısından yalnızca sensörün fiziksel olarak araç üzerinde bulunması değil, ilgili sistemin teknik gereklilikleri ve tip-onay çerçevesi önem taşıyor. GSR'nin kendisi de araçların yanında sistemler, komponentler ve ayrı teknik ünitelerin tip onayını düzenliyor.
Bu nedenle filo işletmecilerinin retrofit ürünlerde:
“GSR uyumlu”, “AB uyumlu” veya “Avrupa'da cezayı önler”
gibi ifadeleri tek başına yeterli kabul etmemesi gerekiyor.
Ürünün hangi teknik düzenlemeye göre onaylandığı ve aracın ilgili uygulamasında bu onayın geçerli olup olmadığı kontrol edilmeli.
Kamyonum'dan Filo Yöneticilerine 6 Maddelik Kontrol Listesi
- Aracın yalnızca model yılına değil, ilk tescil ve tip-onay durumuna bakın.
- Fabrikasyon güvenlik ve ADAS sistemlerindeki arıza uyarılarını ihmal etmeyin.
- Kamera ve radarların görüşünü kir, hasar, aksesuar veya yanlış montajın engellemediğini kontrol edin.
- Çekici kadar treyler/römork kategorisi ve ekipmanını da değerlendirin.
- Retrofit üründe yalnızca “AB/GSR uyumlu” pazarlama ifadesine değil, teknik onayına bakın.
- Uluslararası operasyonda aracın çalışacağı ülkenin teknik muayene ve yol kenarı denetim kurallarını ayrıca kontrol edin.
Kamyonum Değerlendirmesi: Komponent Artık Sadece Yedek Parça Değil
Ağır ticari araç sektöründeki teknolojik dönüşüm, komponent üreticilerinin rolünü de değiştiriyor.
Kamera, radar, sensör, TPMS ve elektronik kontrol sistemleri artık yalnızca araç üzerinde bulunan parçalar değil; aktif güvenlik mimarisinin birbirleriyle haberleşen unsurları haline geliyor.
GSR'nin ISA, sürücü yorgunluk/dikkat uyarısı ve geri manevra algılama gibi gelişmiş sistemleri açıkça düzenlemesi bu dönüşümün en somut örneklerinden biri.
Filo yöneticileri açısından da doğru soru artık yalnızca:
“Bu sensör aracımda var mı?”
olmamalı.
Asıl üç soru şu:
Sistem aracım için gerçekten gerekli mi?
Sistem doğru çalışıyor mu?
Kullanılan çözüm ilgili teknik gerekliliklere göre onaylı mı?
Bu ayrım, hem gereksiz retrofit yatırımlarının hem de yanlış mevzuat yorumlarının önüne geçmek açısından önem taşıyor.
KAYNAK:
AB Genel Güvenlik Regülasyonu – Regulation (EU) 2019/2144






YORUMLAR
Yorum Yap