Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
English
5 Major Players in Türkiye’s Construction Truck Market: Mercedes-Benz, DAF, Scania, Ford Trucks and Volvo Share the Power on Site

5 Major Players in Türkiye’s Construction Truck Market: Mercedes-Benz, DAF, Scania, Ford Trucks and Volvo Share the Power on Site

1 2 3 4 5 6
Dergi
18 Şubat 2026 Çarşamba - 10:18

TEMSA’dan Döviz Bazında Çift Haneli Büyüme: Ciro ve İhracatta Tarihi Rekor

Faaliyet ortamındaki tüm zorluklara rağmen, 2025 yılında cirosunu döviz bazında yüzde 10 artışla 554 milyon dolar seviyesine yükselten TEMSA, ihracatta da 2024 yılında kırdığı rekoru aştı. Avrupa pazarında bugüne kadarki en yüksek yıllık satış rakamlarına ulaşan TEMSA, ihracatını da 316 milyon doların üzerine çıkardı.

TEMSA’dan Döviz Bazında Çift Haneli Büyüme: Ciro ve İhracatta Tarihi Rekor

Operasyonel mükemmeliyet anlayışını finansal sonuçlarına taşımayı sürdüren TEMSA, geride bıraktığı yılda tarihinin en güçlü satış ve üretim performansına imza attı. Türkiye’deki büyümesini sürdürürken, Avrupa’daki öncelikli pazarlarında da yeni satış rekorlarına imza atan TEMSA, konsolide cirosunu döviz bazında yüzde 10 artırarak 554 milyon dolar seviyesine taşıdı. Böylece tarihinin en yüksek satış gelirine ulaşan TEMSA’nın, TL bazında enflasyon muhasebesi uygulanmış cirosu ise 24 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TEMSA CEO’su Evren Güzel, ticari araç sektörünün zor bir yılı geride bıraktığının altını çizerken, “Hem dünyada hem de ülkemizde faaliyet ortamını zorlaştıran gelişmelere tanıklık etmeye devam ediyoruz. Bunlar Türkiye pazarında genel rakamlara da yansıyor. 2025 yılına baktığımızda ana iş kolumuz olan otobüs pazarında yıllık artış sadece yüzde 3 ile sınırlı kalırken, midibüste ise yüzde 3’lük bir daralma görüyoruz. Böyle dönemler, organizasyon gücünün fark yarattığı dönemlerdir. Bizim için 2025 sonuçlarımızın bu kadar değerli olmasının sebebi de böylesine zorlu bir dönemde pazardan pozitif ayrışmış olmamız” dedi.

“BİLANÇO KALİTESİ ÖNCELİĞİMİZ, 5 YILDIR POZİTİF SERBEST NAKİT AKIŞI ÜRETİYORUZ”

TEMSA olarak tarihi bir yılı geride bıraktıklarını ifade eden Evren Güzel, “Operasyonel mükemmeliyeti önceliklendiren, müşteriyi odağa alan küresel büyüme stratejimiz doğrultusunda, 2025’te hem ciro hem de ihracatta TEMSA tarihinin en yüksek rakamlarına ulaştık. Döviz bazlı ciromuz geçtiğimiz yıla göre yüzde 10’luk artışla 554 milyon dolara yükseldi. Avrupa’da ve Türkiye’de TEMSA tarihinin en yüksek otobüs satış adetlerine imza attık. Zorlu bir dönemde karlılığımızı koruyarak, üst üste beşinci yılımızda da pozitif serbest nakit akışına sahip olduk” dedi.

“TARİHİMİZİN EN YÜKSEK İHRACAT RAKAMINI KAYDETTİK” 

TEMSA’nın, tarihinin en yüksek ihracat rakamına yine bu dönemde ulaştığını sözlerine ekleyen Evren Güzel şunları söyledi: “2025’te bir önceki yıla göre döviz bazında yüzde 7’lik artışla ihracatımızı 316,1 milyon dolara taşıdık. Bizi en az bu rekor kadar gururlandıran, ihracatla ilişkili iki konu daha var. İlki; net ihracat katkımız. Bundan 10 yıl önce net 90 milyon dolar ithalatçı konumda bulunan TEMSA, bugün geldiği noktada net 149 milyon dolar ihracat girdisi yaratan bir şirket pozisyonunda. İkinci olarak da, Türkiye’de ortalama kilogram başı ihracat 1,6 dolar seviyesindeyken, biz TEMSA’da bu rakamı 20,38 dolara yükselttik. Yani, TEMSA olarak Türkiye ortalamasından yaklaşık 13 kat daha katma değerli bir ihracat yapıyoruz. Tüm bunlar TEMSA’nın, ileri sanayi vizyonunun ve küresel marka dönüşümünün en güçlü göstergelerinden.” 

“AVRUPA PAZARLARINDA BUGÜNE KADARKİ EN YÜKSEK SATIŞ RAKAMLARINA ULAŞTIK”

Avrupa’nın TEMSA için öncelikli pazarlar arasında başı çektiğini ifade eden Evren Güzel, “2025 yılında Avrupa’daki ayak izimizi daha da güçlendirdik. Fransa, Almanya, İngiltere, İrlanda Yunanistan, Belçika gibi ülkelerde satış rekorlarımızı kırdık. Sağdan direksiyonlu pazarları da odağımıza alıp 2024 yılına göre adet bazında yüzde 60 daha fazla ihracat yaptık. İngiltere ve İrlanda’da araç parkımızı 673 adede ulaştırırken, söz konusu ülkelerde şehirlerarası otobüs pazarında pazar payımızı da yaklaşık yüzde 15 seviyesine yükselttik.  Avrupa’nın ilk şehirlerarası elektrikli aracı unvanına sahip LD SB E modelimizden Portekiz’e 10 adet sevk ederek, bugüne kadar bu modelimizde tek seferde yapılan en büyük teslimatı gerçekleştirdik. Yine aynı şekilde Litvanya’ya 15 adet MD9 Electricity aracımızı sevk ettik. Mevcut pazarlardaki bu başarılarımızın yanı sıra, geçtiğimiz yıl 6 yeni ülkeye giriş yaptık; Arnavutluk, Finlandiya, Hırvatistan, Malta, Norveç, Polonya. Tüm bunları yaparken, her zaman odağımıza aldığımız müşterilerimiz ile sürekli temas halinde olmaya devam ediyoruz. Müşterilerimizi dinleyerek, anlayarak hem bugünün hem de geleceğin ihtiyaçlarını çözümlüyoruz. Bu yaklaşımımızla müşterilerimizden aldığımız geri bildirimler ve pazar ihtiyaç analizlerimiz doğrultusunda hem yeni araç lansmanlarımıza devam ettik hem de var olan araçlarımızı yeni donanımlar ve özelliklerle geliştirdik. Busworld’de tanıttığımız Avenue Neo ile Yeni Prestij’i de Türkiye ve Avrupa’da satışa sunduk” dedi. 

“HEDEF: 1 MİLYAR DOLAR CİROYA SAHİP TERCİH EDİLEN MOBİLİTE MARKASI OLMAK”

TEMSA’nın bugün geldiği noktada sadece bir otobüs üreticisi olmadığını sözlerine ekleyen Evren Güzel, “Güçlü bir global oyuncu olma yolunda ‘Tercih Edilen Mobilite Markası’ vizyonumuzu dört temel sütun üzerine inşa ediyoruz. Odak pazarlarda coach ve intercity segmentlerinde tercih edilen marka olmak, pazar ihtiyaçlarına uygun özgün ve yenilikçi ürünlerle niş segmentlerde fark yaratmak, city segmentinde iş birlikleri kurmak ve ekosistem oyuncusu olmak, elektrifikasyon ve geleceğin mobilite çözümleri sağlayan üretim merkezi olmak. Bu vizyon doğrultusunda hedefimiz küresel ayak izimizi genişleterek 1 milyar dolarlık ciroya sahip tercih edilen mobilite markası olmak” diye konuştu. 

“Mobilitenin elektrifikasyonu otobüs dünyasıyla sınırlı değil”

Evren Güzel’in diğer açıklamalarından satır başları şöyle:

  • 10 bin adedin üzerinde üretim kapasitemiz var. Mikromobilite gibi birçok farklı alanda üretim yapabiliyoruz.
  • Pazar ihtiyaçlarına uygun özgün ve yenilikçi ürünlerle niş segmentte fark yaratmak istiyoruz. Bunu Amerika’da TS30 ve TS35 ile; Türkiye ve Avrupa’da MD9 gibi ürünlerimizle yaptık. Bu niş segmentlerde elde ettiğimiz başarı, müşterilerimizin portföylerine girmemize ve ana segmentlerde de tercih edilmemizi sağlıyor.
  • Sektörün ilk Ar-Ge merkezine sahibiz. 20 yıla yakın süredir elektrifikasyon üzerine yoğunlaşan bir laboratuvarımız ve 5 yıldır faal olan batarya paketleme tesisimiz bulunuyor. Araçlarımızda kullanılan batarya teknolojilerinin tamamı; batarya yönetim sistemlerinden elektronik kontrol kartlarına kadar kendi mühendislerimiz tarafından tasarlanıp geliştiriliyor. 
  • Mobilitenin elektrifikasyonu bizim için yalnızca otobüs dünyasında batarya kullanımıyla sınırlı değil. Biz bu dönüşümü; enerji depolama teknolojilerimizi, mühendislik kabiliyetimizi ve mobilite deneyimimizi kullanarak denizcilik, tarım, havacılık gibi mobilitenin olduğu tüm alanlara değer yaratan çözümler sunmak olarak görüyoruz. Amacımız, elektrifikasyonu tüm ekosisteme yayıp farklı sektörlere yenilikçi, sürdürülebilir ve yüksek performanslı çözümler sağlamak. 
  • Mobilitenin elektrifikasyonu vizyonu ile çıktığımız yolda, uluslararası standartlara göre hizmet veren, IACS üyesi bağımsız klaslama ve uygunluk değerlendirme kuruluşu Türk Loydu tarafından verilen lityum-iyon temelli Marine Batarya Sertifikası’nı alan ilk Türk şirketi olduk. Batarya teknolojimiz; geçtiğimiz günlerde Türkiye İş Bankası tarafından lansmanı yapılan ve olası bir afet anında hizmet sürekliliğini sağlayacak altyapısı ve donanımı, yıl boyu sunacağı bankacılık hizmetleri, etkinlik, dinlenme, kafe alanlarıyla ilk yeni nesil yüzen şube özelliği taşıyan İş Vapur’da da aktif olarak kullanılıyor. İstanbul Şehir Hatları tarafından, Haliç Tersanesi’nde inşa edilen “Dünyanın ilk yüzen banka şubesi” şu anda Galataport’ta; Türk Loydu Klaslı bu proje için TEMSA mühendisleri tarafından tasarlanan ve toplam 800kWh olan 8 batarya paketimizi İş Vapur’un hizmetine sunduk.”

Amerika’da maliyetlerimiz arttı ama büyüme iştahımız devam ediyor

Amerika pazarında uzun yıllardır başarıyla varlığını devam ettiren sayılı Avrupalı üreticilerden biri olduklarını hatırlatan Evren Güzel, bu pazarda büyüme iştahlarının artarak devam ettiğinin altını çizdi. Amerika’da ilave gümrük vergileri nedeniyle maliyetlerin arttığını ifade eden Evren Güzel, “Önceki yıllarda yüzde 2,5 olan gümrük vergisi bugün itibarıyla yüzde 12,5 olarak uygulanıyor. Dolayısıyla bu ilave vergi, pazardaki kar marjları üzerinde ciddi bir baskı yaratıyor. Kuzey Amerika pazarı çok güçlü bir oyuncu olduğumuz dolayısıyla bizim için çok öncelikli bir pazar. Bu gelen ilave vergilerle birlikte, pazarda da yeni bir denge oluşuyor. Bizim avantajımız orada hem müşteri ilişkilerimizin hem de satış sonrası hizmetlerimizin çok güçlü olması. Dolayısıyla biz rekabeti hizmetlerimizle, finansman çözümlerimizle, ürün gamımızla fiyatın ötesine taşıyoruz. ABD için geliştirdiğimiz TS serisi ile pazarda kendi segmentimizi yarattık. Bugün Amerika’da 2.500’ü aşkın aracımız bulunuyor ve bu pazarda büyümeye devam edeceğiz.”

Sıfır emisyonlu 11 modelimiz var

Türkiye’de elektrikli otobüslerin toplam otobüs satışları içindeki payının potansiyelin çok gerisinde olduğunu ifade eden Evren Güzel, “Son 5 yılda Türkiye’de 180’in üzerinde elektrikli otobüs satışı gerçekleşti. Bu da elektrikli otobüs payının yüzde 1’in altında olduğunu gösteriyor. Bu oran Avrupa’da bugün itibariyle yüzde 30 seviyelerinde. TEMSA ise Türkiye’de son 5 yılda yüzde 16’lık pay elde etti. Avrupa’dan Amerika’ya, şehir içinden şehirlerarasına her segmentte elektrikli otobüslerimizle yollardayız.  ASELSAN iş birliğiyle Türkiye'nin ilk yerli elektrikli otobüsünü biz ürettik. 2022 yılında ise Avrupa’nın ilk elektrikli şehirlerarası otobüsünü yollara çıkardık. TS45E modelimizle Amerika’da şehirlerarası ulaşımda elektrikli dönemini başlattık. Fabrikamızda geliştirdiğimiz 11 farklı modelden oluşan sıfır emisyonlu araçlarımızla yeşil dönüşüme büyük katkı sağlıyoruz. Bu anlamda, küresel ölçekte en geniş sıfır emisyonlu ürün portföylerinden birine sahibiz” dedi. 

 

 
5 Major Players in Türkiye’s Construction Truck Market: Mercedes-Benz, DAF, Scania, Ford Trucks and Volvo Share the Power on Site
 
Volvo’dan Otonom Ağır Vasıta Hamlesi: Seri Üretim Başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mercedes-Benz Türk’ün Karbon Emisyonunu Azaltan Projesine Ödül
Uygulama, otobüs üretiminde tavan malzemesi olarak alüminyum yerine tekstil ...
Würth Elektronik Kurşunsuz SMT Spacer’ları Tanıttı
11 Şubat 2026 tarihinde yapılan açıklamaya göre, Würth Elektronik, WA-SMS ...
Thermo King, İstikrarlı Büyümesine 2025 Yılında da Devam Etti
Doğuş Otomotiv distribütörlüğünde Türkiye faaliyetlerini sürdüren dünyanın ...
 
Meiller & Wielton Gücünü İddialı Bir Şekilde Artırıyor
Doğuş Otomotiv’in treyler ve semi treyler ürünlerinde Türkiye distribütörü ...
Scania’dan Türkiye Pazarı İçin Net Mesaj: 2026’da Kamyon Segmenti Daha Güçlü Geliyor
Scania Türkiye, 2025 performansını ve 2026 öngörülerini paylaştığı toplantıda, ...
MAN TGE Next Level, 2026 Yılının Sürdürülebilir Hafif Ticari Aracı Seçildi
MAN’ın hafif ticari segmentindeki aracı TGE Next Level, yeni elektronik ...
 
Schmitz Cargobull’dan Yeni Askılı Tekstil Taşıyıcı Semi-treyler: S.BO MULTI
Schmitz Cargobull, S.BO MULTI modeli ile ürün gamını sık değişen taşımacılık ...
Mercedes-Benz Türk, 6 Şubat Depremlerinin Yıl Dönümünde Çalışmalarını Sürdürüyor
Mercedes-Benz Türk, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ...
ZF ve BMW, Gelecek Odaklı Sürüş Teknolojileri için Anlaşma İmzaladı
ZF Friedrichshafen AG ve BMW Group, binek otomobil sürüş sistemleri alanında ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Vize Duvarı Avrupa’yı da Yavaşlatıyor
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
GüncelEkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglish
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
haberler srcbussondakikatürkiyeşoförfahrerkamyoncuKamyon