Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
schmitz, dorse, treyler,
23 Eylül 2022 Cuma - 11:48

Arafta Olmak

Yaşamdaki en kötü şeyin adı bana göre belirsizlik. Yarını öngörememe, oyunun perde arkasını yeterince okuyamama ve sonuçta yarın ne yapacağın/yapabileceğin konusunda bir fikrinin olmaması.

Arafta Olmak

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan önce Semerkant’a gitti. Mesaj bir fotoğraf karesine sıkıştırıldı. Biz Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ile çok iyi ilişkilerdeyiz. Hoş fotoğraf karesi önce Sayın Cumhurbaşkanının önünde bir şampanya kadehi var izlenimini verdi, ardından aynı fotoğrafın kadehsiz versiyonu yayınlandı. Biraz irdeleyince aslında o koltukta aslında Azerbaycan Başkanı Aliyev’in oturduğu, resim çekilmesi için yerini geçici olarak Sayın Erdoğan’a verdiği dedikodularına eriştik.

Fotoğraf bir yana verilen mesaj çok netti. Biz Batı’ya karşı Doğu’ya kayabiliriz.

İyi de ŞİÖ ne tam bir savunma topluluğu ne de bir işleyişi kurallara bağlanmamış bir ekonomik işbirliği modeli. Bilinen tek özelliği Örgüt çatısı altında bir araya gelen liderlerin hiçbirisinin ülkesinde demokrasinin esamesinin okunmadığı. Kazara (olmaz ya!) bir gün kurallara bağlı ekonomik işbirliği Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) çatısı altında tanımlanırsa biz ne yaparız?

Yanıt basit: HİÇBİRŞEY. AV ile gümrük birliği tesis etmiş ülke olarak, AB’nin dış ticaret kurallarının dışında hareket etmemize imkan yok. Diyelim ki gümrük birliğinden çıkma kararı aldık. O zaman yıllardır yaptığımız ticareti saptırıcı etki nedeniyle AB dışındaki üçüncü ülkelere ödememiz gereken tazminatı hesaplayabilen yok. Yada diğer alternatif DTÖ’den ihraç edilmek. Genç nesiller bilmez ama benim yaş kuşağım Enver Hoca’nın Arnavutluk’unu çok iyi hatırlayacaklardır.

Neyse, teknik meseleleri geçip, biraz daha siyasi eksenlere odaklanalım. Tabi bu arada Rusya ile Çin’in arasının limoni olduğunun da altını çizelim. Putin’in seferberlik kararının ardından Çin Dışişleri Bakanlığının Putin’i itidale davet ettiği ve Çin’in Sibirya’daki emelleri de aşikar gerçekler.

Erdoğan’ın New York’a hareketi ve sonrasında yaşananlara geçmeden birkaç sözde ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi için serf etmekte yarar var. Bu hanımefendinin önce Çin’i kışkırtmak üzere Tayvan’a yaptığı ziyaret, ardından Azerbaycan ve bizi kışkırtmak üzere Ermenistan’da döktüğü göz yaşları. Sizce ABD’nin Kafkaslara yerleşmek üzere planladığı oyunun bir parçası değil mi? Tabi bu arada Yunanistan’ın şımarıklıkları da cabası. Ne zaman Türkiye ABD’nin sözünü dinlemese, bir maşa olarak kullanıma hazır Miçotakis devrede.

Nihayet Sayın Erdoğan New York semalarında gözüktü. En heyecan verici konu ABD Başkanı Biden ile görüşüp görüşmeyeceği idi.  Görüşemedi… “O Biden ise ben de Erdoğan’ım!” dedi. Bu sözün faturasını elbette keseceklerdir, ama nasıl? Bekleyip göreceğiz…

Birleşmiş Milletler konuşmasının metni biz Türkler için iyiydi. Peki muhataplar için? Televizyonlar cesaret edip kaç dinleyici olduğunu ve dinleyicilerin yüz ifadelerini göstermediği için doğru bir yorum yapabilmeme imkan yok.

Konuşmanın, birlikte değerlendirme yapma imkanı bulduğum dostlarımla da paylaştığım konu başlığı KKTC’nin tanınması meselesiydi. Nasıl olsa tanımayacaklarını bile bile bu başlığa neden bunca vurgu yapılmıştı?

Tam bu noktada biraz spekülatif olalım. Acaba burada Putin’e gel gel mi var? Bu satırları sayfaya dökmeden birkaç saat önce Erdoğan’ın Putin’e gönderdiği Rusya ile KKTC arasında doğrudan uçuşları başlatma teklifi içi boş bir teklif mi? Yoksa pazarlıkları yapılmış bir mesaj mı? Putin Rusya’sının Erdoğan’ın önümüzdeki yıl yapılacak Başkanlık seçimlerinde Erdoğan’ı desteklemek istediğini sağır sultanlar bile duydu. Peki böyle bir durumda hala Batı ittifakı içinde kalabilir miyiz? Yoksa geleceğinin ne olacağını bilemediğimiz Doğu’ya doğru yol almaya mı başlarız?

Bir söz de Batı ittifakına, AB’ye ve NATO’ya etmeden yazımızı bitirirsek eksik kalmış oluruz. Eğer bugün Türkiye’deki rejimin çoğumuza göre meşru olmayan davranışlarından şikayet ediyorsak, bu davranışların meşruiyetini Türkiye’yi itip kakan, ötekileştiren Batı dünyasının önyargılarında aramak hatalı mı olur?

Son söz ne yerdeyiz, ne gökteyiz, tam anlamıyla arafta sıkışıp kaldık.

Can Baydarol

 

 
Yeni Ulaşım Koridoru
 
Sektörün Nabzını Mersin Lojistik ve Taşımacılık Fuarı'nda Tutuyoruz!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vize Sorunsalı
Yaz sıcağı başlayınca kendime izin vermiş, yazılarıma Eylül ayında başlarım ...
İngilizce Nakliye Terimleri
Başlıca kullanılan İngilizce taşımacılık terimleri...
BÖYLE KAÇIYORLAR!
2021'de imzalanan  ABD yasası, Meksika veya Kanada'dan Amerika Birleşik ...
 
Geleceğin Mesleği…Bill Gates Açıkladı!
Başarılı girişimci geleceğin mesleğini açıkladı. Gates o meslekte çalışanların ...
Busworld Yarını Bugüne Taşıdı
Geçtiğimiz günlerde “BUSWORLD 2022” İstanbul’da gerçekleşti. Markaların ...
NATO ve Rusya’nın Enerji Düellosu
Uluslararası İlişkiler Uzmanı ve Gazeteci-Yazar Ferhat Yıldırım'ın, NATO ...
 
Türkiye’nin En Önemli Sorunu: Güven Erozyonu
Yazılarıma küçük bir ara verdiğim için öncelikle özür dilerim. Yaş ilerledikçe ...
Fransa’nın Seçimi
Geçtiğimiz hafta Cumartesi günü Fransa’da yapılan başkanlık seçim sonuçlarına ...
Tedarik Zincirinin Ortasında Olmak
Rusya Ukrayna savaşının başlaması ile birlikte yazmaya çalıştığım bir ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
EkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglishAkü
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
haberler kamyoncuKamyonbustürkiyefahrersondakikatreylersrc