14 Eylül Yaklaşıyor: Balkan Sınırlarında TIR Blokajı İçin Yeni Uyarı
Batı Balkanlar'da 14 Eylül için açıklanan sınır blokajı planı gündemdeki yerini koruyor. DHL Freight de müşterilerine resmî operasyon uyarısı yayımlayarak Sırbistan, Karadağ, Bosna-Hersek ve Kuzey Makedonya ile Avrupa Birliği arasındaki karayolu yük taşımalarında 14 Eylül'den itibaren gecikme ve kesinti riski bulunduğunu bildirdi. Türkiye'den Avrupa'ya Balkan rotasını kullanacak TIR'ların operasyon planlarında ek süre bırakması önem taşıyor. Ancak 11 Eylül itibarıyla “sınırlar kesin kapanacak” d
- | Kamyonum
Kamyonum'un 7 Eylül'de duyurduğu Batı Balkan sınırlarında blokaj riskiyle ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor.
14 Eylül'e yalnızca birkaç gün kala taşımacıların eylem hazırlığı devam ederken, uluslararası lojistik şirketlerinden de müşterilerine yönelik operasyon uyarıları gelmeye başladı.
DHL Freight de 14 Eylül İçin Uyardı
DHL Freight, 9 Eylül 2026 tarihinde yayımladığı resmî duyuruda, 14 Eylül'den itibaren Sırbistan, Karadağ, Bosna-Hersek ve Kuzey Makedonya ile AB arasındaki taşımacılıkta sınır blokajı nedeniyle aksama riski bulunduğunu açıkladı.
Uyarı DHL'in çeşitli karayolu yük taşımacılığı hizmetlerini kapsıyor.
Şirket, blokajın uygulanması halinde yük taşımalarında gecikmeler ve operasyonel kesintiler yaşanabileceğini belirtiyor. Bununla birlikte DHL'in açıklamasındaki kritik cümle şu: Bu aşamada blokajın gerçekten uygulanıp uygulanmayacağı ve uygulanması halinde etkilerinin ne kadar süreceği henüz kesin değil.
Dolayısıyla Kamyonum olarak bugün de:
“14 Eylül'de Balkan sınırları kesin kapanıyor” demiyoruz.
Doğru ifade:
14 Eylül'den itibaren Balkan–AB yük trafiğinde blokaj ve ciddi gecikme riski bulunuyor.
Dört Ülkede Koordineli Eylem Hazırlığı
10 Eylül tarihli son sektör haberlerine göre Sırbistan, Bosna-Hersek, Karadağ ve Kuzey Makedonya'daki taşımacı örgütleri koordineli protesto hazırlığını sürdürüyor.
Plan yalnızca klasik sınır kapılarıyla da sınırlı kalmayabilir. Son bilgilere göre yük terminalleri ve bazı intermodal terminaller de eylemlerden etkilenebilir. Sırbistan'da treyler taşıyan trenlerin işlem gördüğü terminallerin de eylem kapsamına alınabileceği bildiriliyor.
Bosna-Hersek Lojistik Konsorsiyumu tarafından açıklanan plan da 14 Eylül'den itibaren AB ülkelerine açılan sınır geçişleri ve yük terminallerinde bölgesel olarak koordine edilen protestoları doğruluyor.
Sorun Hâlâ 90/180 Gün Kuralı
Krizin merkezinde profesyonel sürücülerin Schengen bölgesinde kalış süreleri bulunuyor.
Mevcut sistemde üçüncü ülke vatandaşları genel olarak herhangi bir 180 günlük dönem içerisinde Schengen bölgesinde en fazla 90 gün kalabiliyor.
Batı Balkan taşımacıları ise uluslararası TIR sürücülerinin turistik amaçla seyahat etmediğini, meslekleri gereği sürekli olarak Schengen sınırlarından giriş ve çıkış yapmak zorunda kaldığını belirterek profesyonel sürücüler için farklı bir çözüm istiyor.
Sektör kuruluşu CLECAT da Sırbistan, Karadağ, Bosna-Hersek ve Kuzey Makedonya'daki taşımacıların 14 Eylül'den itibaren koordineli eyleme hazırlandığını ve anlaşmazlığın merkezinde 90/180 gün uygulamasının bulunduğunu bildiriyor.
Türk TIR’ını Neden Doğrudan İlgilendiriyor?
Eylemin hedefi Türk taşımacıları değil.
Ancak Türkiye'den Orta ve Batı Avrupa'ya giden TIR'ların önemli bölümü Balkan transit koridorlarını kullandığı için, sınır kapılarında yük trafiğinin engellenmesi Türk plakalı araçların da bekleme sürelerini etkileyebilir.
Özellikle Sırbistan üzerinden Macaristan ve Hırvatistan yönüne ilerleyen operasyonlarda sınır geçişlerindeki yığılmalar teslimat sürelerine zincirleme biçimde yansıyabilir.
Alman-Sırp Ticaret Odası da eylemlerin gerçekleşmesi durumunda sınır ötesi yük trafiğinde kısıtlamalar ve bölgenin önemli ulaştırma koridorlarında gecikmeler yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.
14 Eylül Öncesinde Nakliyeci Ne Yapmalı?
Şu aşamada rotayı değiştirmek gerektiğini söylemek için henüz yeterli veri yok. Ancak Balkan güzergâhını kullanacak filolar açısından operasyon planına zaman tamponu eklemek mantıklı.
Alman-Sırp Ticaret Odası'nın şirketlere yönelik önerileri de bu yönde. Kurum gelişmelerin yakından izlenmesini, uluslararası taşımalar için ilave süre planlanmasını, gerektiğinde alternatif taşıma seçeneklerinin değerlendirilmesini ve müşterilerin olası gecikmeler konusunda önceden bilgilendirilmesini tavsiye ediyor.
DHL Freight de gelişmeleri izlediğini ve yeni bilgiler geldikçe operasyon duyurularını güncelleyeceğini bildiriyor.
Hangi Sınır Kapıları Kapanacak?
11 Eylül itibarıyla bu soruya kesin bir liste vermek doğru değil.
Eylemlerin dört Batı Balkan ülkesinin AB'ye açılan sınır geçişleri ve yük terminallerine odaklanması planlanıyor. Ancak hangi kapının hangi saatte, ne kadar süreyle ve hangi kapsamda bloke edileceği konusunda bütün bölgeyi kapsayan kesin bir operasyon listesi henüz doğrulanmış değil.
Bu nedenle sürücülerin sosyal medyada dolaşabilecek “şu kapı kesin kapanacak” türündeki listeler yerine resmî sınır ve taşımacılık duyurularını takip etmesi gerekiyor.
Bu Eylem İlk Değil
Batı Balkan taşımacıları aynı sorun nedeniyle 2026'nın başında da sınır eylemleri gerçekleştirmişti.
Dolayısıyla 14 Eylül planı yalnızca teorik bir protesto tehdidi değil. Sektörün daha önce uyguladığı bir eylem modelinin yeniden gündeme gelmesi söz konusu.
Üstelik sektör kaynakları bu kez eylemin yük terminalleri ve intermodal operasyonları da kapsayabilecek biçimde genişletilebileceğini bildiriyor.
KAMYONUM UYARIYOR | 14 Eylül Öncesi Balkan Rotanızı Kontrol Edin
11 Eylül 2026 itibarıyla elimizdeki doğrulanmış tablo şu:
14 Eylül için blokaj hazırlığı devam ediyor.
DHL Freight operasyonel gecikme uyarısı yayımladı.
Sırbistan, Bosna-Hersek, Karadağ ve Kuzey Makedonya taşımacıları eylem planının merkezinde.
Ancak:
“14 Eylül'de bütün Balkan sınırları kesin kapanacak” demek için henüz yeterli resmî veri yok.
Türkiye'den Avrupa'ya çıkacak filoların bu nedenle 14 Eylül ve takip eden günlerde Balkan sınır geçişleri için ilave zaman planlaması, sürücüleri önceden bilgilendirmesi ve hareket öncesinde sınır kapılarındaki son durumu kontrol etmesi yararlı olacaktır.
Kaynaklar: DHL Freight'in 9 Eylül tarihli resmî operasyon uyarısı; Alman-Sırp Ticaret Odası/AHK Serbia; CLECAT; Bosna-Hersek Lojistik Konsorsiyumu açıklamaları ve 10 Eylül tarihli güncel sektör bilgileri.








YORUMLAR
Yorum Yap