Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
kamyoon, nakliye, taşımacılık
bisa
ford, fordtrucks, fordfline
English
OTOKAR ADDS NEW ONES TO ITS FOUR-QUARTER VEHICLES!

OTOKAR ADDS NEW ONES TO ITS FOUR-QUARTER VEHICLES!

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
30 Nisan 2008 Çarşamba - 00:00

Vergi İndirimi Yolda

Vergi İndirimi Yolda

Ulaştırma Bakanlığı, 1958 ile 1972 yılları arasında üretilen yaklaşık 60 bin aracın trafikten çekilmesini sağlamak için başlattığı kampanyada umduğunu bulamadı. Başvurular sadece 300'de kaldı. Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü, hurda araçlardan vergi borcu alınmamasını öngören bir yasa değişikliği hazırlayarak Meclis'e gönderdi. Yasa değişikliği, 1980 öncesi tüm araçlarda vergi borcunun silinmesini öngörüyor.

Ulaştırma Bakanlığı, 1958 ile 1972 yılları arasında üretilen yaklaşık 60 bin aracın trafikten çekilmesini sağlamak için başlattığı kampanyada umduğunu bulamadı. Kampanyaya şimdiye kadar sadece 300 kişi başvurdu.

Proje kapsamında Bakanlık, vatandaşlara hurdaya ayrılacak aracın ağırlığına göre 2 bin 400 ile 7 bin 500 YTL arasında para veriyor. Devlet, bu uygulamayla büyük bölümü kamyonlardan oluşan, trafik güvenliğini tehlikeye atan ve çevreyi kirleten eski araçları trafikten çekmek istiyordu. Talebin az olması, Ulaştırma Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Sebeplerini araştıran bakanlık, iki önemli tespit yaptı.

ݝlk tespite göre, hurda araç sahipleri, vergi borçlarının devletten alacakları paradan daha fazla olması sebebiyle araçlarının hurdaya ayrılmasına sıcak bakmıyor. Bakanlığın yaptığı diğer tespit ise, daha çok teşvik amaçlı. Eğer ikinci tespit kabul görürse hurda araç sahiplerine verilecek para en az yüzde 25 artırılacak. Böylece talebin artması hedefleniyor. Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü, hurda araçlardan vergi borcu alınmamasını öngören bir yasa değişikliği hazırlayarak Meclis'e gönderdi. Yasa değişikliği, 1980 öncesi tüm araçlarda vergi borcunun silinmesini öngörüyor.

Kara Ulaştırma Genel Müdürü Talat Aydın, pek çok hurda araç sahibinin vergi borcu nedeniyle araçlarını teslim etmediğini belirtiyor. Aydın, hurda araç projesinden umduklarını bulamadıklarını şu sözlerle açıklıyor: "Kayıtlarda görünen yaşlı kamyonların bir kısmı gerçekte yok. Bu araçların mirasçıları, yüksek vergi borcu nedeniyle kayıttan düşürmüyor. Araç borçlu; ama ortada araç yok. Çünkü adam hurda aracı bize getirirse 6-7 bin YTL para alacak. Ancak bunun için araç vergilerinin ödenmesi lazım. Bu da 10 bin YTL'yi buluyor. Bundan dolayı kampanya başarılı olmadı." Katılımı sağlamak için motorlu taşıt vergisinin affedilmesi yönünde bir çalışma başlattıklarını dile getiren Genel Müdür, 1980 ve daha eski model kamyon, otobüs ve çekicilerin vergi borçlarının silinmesi için hazırladıkları düzenlemeyi Meclis'e gönderdiklerini söyledi. Vergi düzenlemesinin gerçekleşmesi halinde, hurdaya ayrılacak araç sayısının yükseleceğini belirten Aydın, "Bu araçlara ödediğimiz parayı en az yüzde 25 artırmayı planlıyoruz. Diyelim ki 6 milyarlık aracı 7,5 milyara alacağız." dedi. Aydın, projenin başarılı olması halinde, karayollarında güvenliğin artacağını, çevre kirliliğinin azalacağını ve nakliye piyasasında fiyat dengesinin sağlanacağını kaydetti.

 
UBAK Belgesi İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
 
TCDD'nin Yatırım Paketi Yasa Değişikliğine Takıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
En Önemli İnsan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
GüncelEkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglish
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
Kamyonşoförtreylernewslkwtürkiyedikkatbusfahrer