Advertisement
Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
kamyonum dergisi, youtube kanal, kooperatif,
bisa
English
WE WANT TO BE THE BEST QUALITY, NOT THE BIGGEST

WE WANT TO BE THE BEST QUALITY, NOT THE BIGGEST

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
filo kiralama, estepe,
21 Mayıs 2022 Cumartesi - 13:33

TOSB Ekonomi Zirvesi'nde Riskler ve Fırsatlar Tartışıldı

Türkiye’de otomotiv tedarik sanayi temsilcilerinin faaliyet gösterdiği tek global kümelenme organizasyonu TOSB (Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi), dünyada yaşanan ekonomik gelişmeler ışığında sanayicilerin oluşturması gereken yol haritaları adına önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı.

TOSB Ekonomi Zirvesi nde Riskler ve Fırsatlar Tartışıldı

Bu kapsamda düzenlenen TOSB Ekonomi Zirvesi’nde küresel riskler, enflasyon ve kurda yaşanan gelişmeler ile birlikte sanayicilerin problemleri mercek altına alındı. Alanında uzman isimlerin katıldığı organizasyonda; yaşanan gelişmeler doğrultusunda birçok risk ile fırsatı da beraberinde getiren yeni bir dünya düzeninin şekillendiği belirtilerek, bu yeni dünyada Türkiye’nin nasıl konumlanacağının önemine dikkat çekildi.

Türkiye’nin yanı sıra dünyanın da örnek endüstri parkları arasında yer alan TOSB (Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi), önemli bir zirveye daha ev sahipliği yaptı. Bu kapsamda düzenlenen TOSB Ekonomi Zirvesi’nde küresel riskler, enflasyon ve kurda yaşanan gelişmeler ele alındı. Zirvede; bu yılın ikinci yarısına ilişkin ekonomik öngörüler ve otomotiv sektöründeki olası önlemler tartışıldı. Enerji konusunda sanayicilerin atabileceği adımlar, teknolojik dönüşümlerin nasıl okunması gerektiği gibi konular da zirvenin dikkat çekici başlıkları arasında yer aldı.

“Biz üretiriz, üretmek zorundayız. Bizim disiplinimiz bu”

Zirvenin açılışında konuşan TOSB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu “Şimdilerde enerji krizi yaşıyoruz, tedarik zinciri başlı başına bir problem. En önemli sorunlarımızın başında da maliyetlendirme var. Biz otomotivciler üretiriz, üretmek zorundayız. Bizim disiplinimiz bu. Makro düzeyde de şirketlerimizi en iyi şekilde yönetmeli, giderlerimizi minimuma indirmeliyiz. Dünya genelinde yaşanan olayların etkilerini nasıl yönetebileceğimizi de bu zirvede bulmaya çalışacağız” diye konuştu.

 

“Dikkatli olmalıyız, ekonominin gidişatını iyi takip etmeliyiz”

Zirvenin açılış konuşmasını yapan TOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Alper Kanca, “Çok zor günlerden geçiyoruz. Önceden bu toplantı salonunda maske ile oturuyorduk. Şimdi ise bir çoğumuz maske takmıyoruz. Ama bu kez de savaş denilen bir bela ile karşı karşıyayız. ‘Otomotiv sektöründe çip krizi bitti’ diye düşünüyorduk, bitmedi. Araç alacak insanlar var ama Türkiye’de de yurt dışında da araç yok. Dolayısıyla üretim adetleri oynuyor. ‘Pandemi bittiğinde her şey güzel olacak’ diye düşünüyorduk olmadı, bir süre daha olmayacak gibi… Dikkatli olmalıyız, ekonominin gidişatını iyi takip etmeliyiz. Önümüzdeki günler, hareketli günler olacak” dedi.

“Farklı bir dünyaya doğru gidiyoruz, bunu iyi okumalıyız”

Açılış konuşmalarının ardından “Türkiye ve Dünya Ekonomi Paneli” düzenlendi. Moderatörlüğünü İnfo Yatırım’ın Kurumsal İletişim Direktörü Mine Uzun’un üstlendiği panelde konuşan Trakya Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, “Şu an büyük bir belirsizlik var. Düşünmediğimiz, buna ‘kur riski’ ya da ‘siyah kuğu’ diyelim, bu tür şeyler çıkıyor. Pandemi… Çin hala kapanma uyguluyor. Rusya-Ukrayna savaşı… Farklı bir dünyaya doğru gidiyoruz, bunu iyi okumalıyız” açıklamasını yaptı. Pandemi ile birlikte tedarik noktasında ülkelerin altyapı sistemlerindeki sorunların gözler önüne serildiğini anlatan Uzunoğlu, “Dünyada yeni bir altyapı modeli gelişti, entegre alanlar yaratılmaya çalışılıyor. Biz ise lego sistem dediğimiz, birbirine geçmeli sistemi yapamadık. Uzakdoğu’dan gelen malların pahalı olması ise Avrupa’ya ürün ulaştırma konusunda önümüzü açtı” dedi. “Şu anda korkumuz emtia fiyatlarının yüksek kalmaya devam etmesi” ifadelerini kullanan Uzunoğlu, “Dünya ekonomisinde pandemi öncesi soruna doğru gidiyoruz. Yani yavaşlayan ekonomi, yatırım isteksizliği ve bir taraftan da enflasyon. Buna stagflasyon diyoruz. Bu tabloda ihracatımızda da sıkıntılar yaşanabilir. Ama otomotiv açısından Rusya ve hinterlandı önemli” diye konuştu.

“Enflasyon kısa vadede bir sorun…”

Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ise “Zorlu bir süreç bizi bekliyor. Dünya, birçok konuyu resetlemeye, sıfırlamaya çalışıyor. İklim değişikliğinden borçlara ve jeopolitik gelişmelere kadar… Dünya, bildiğimiz dünyadan farklı bir yöne evriliyor. Türkiye orada nerede olacak, nasıl konumlanacak gibi soruların yanıtlarını belirlememiz lazım” bilgilerini verdi. “Türkiye’deki enflasyonun süreci, bir-iki yıl içinde hızlı bir düşüşe girmeye aday” ifadelerini kullanan Aslanoğlu, “Türkiye’de TÜFE enflasyonunun önümüzdeki aylarda da yükselmeye devam edeceği öngörülüyor. Ama yeni şoklar yaşamazsak Ocak-Şubat aylarında hafif hafif gerileme başlayabilir. Enflasyon kısa vadede bir sorun ama dezenflasyon döneminde nasıl bir iş dünyası olacağına hazırlıklı olmalıyız. Enflasyonun düştüğü bir dünyada fiyat ayarlaması değil, verimlilik, teknoloji, eğitim gibi konular ön plana çıkacak” dedi.

“Şirket hesaplarınıza dönün, kırmızı çizgilerinizi kontrol edin”

Etkinliğe online olarak katılan Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin ise şirket sahiplerine tavsiyelerde bulundu. Prof. Dr. Alkin, “Şirket hesaplarınıza dönün, kırmızı çizgilerinizi kontrol edin. Nerelerde taşmışsınız? Finansal kaynaklarınızı verimli kullanıyor musunuz? Şirketinizi birkaç nesil daha ileriye getirebilecek misiniz? Önemli olan bu” açıklamasını yaptı.

“Enflasyonist ortamın en iyi savunma araçları…”

Hedef Portföy Genel Müdürü Ercan Güner de yatırım konusunda açıklamalara bulundu. Güner, “Enflasyonist ortam için herkesin bir çözüm önerisi var. Değerli metaller bunlardan biri… Bunlar emtialar, gayrimenkul, döviz de olabilir. Her birinin kendi içinde bazı sıkıntıları var. Bence en az risk ise hisse senetlerinde. Enflasyonist ortamın en iyi savunma aracı bence hisse senedidir. Ayrıca önerdiğimiz fonlar da var” dedi.

“Şirketlerinizin MR’ını üçüncü bir göze çektirin”

İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz ise yatırımcılara tavsiyelerde bulundu. Yılmaz, “Kur riski almayın, parite riski almayın. Bu tür durumlar bazı fırsatları da barındırır. Bunlar ise; teknolojiye, Ar-Ge’ye yatırım, insan kaynağına yatırım, pazar çeşitlendirilmesi gibi pek çok alanı kapsıyor. Mümkünse şirketlerinizin MR’ını üçüncü bir göze çektirin. Nerelerde kuvvetlisiniz, nerelerde güçsüzsünüz, görün. Pozitiflerin sayısını artırırken, negatifleri azaltın” ifadelerini kullandı. BTS Gelen Müdürü Nadi Tanca da dijital dönüşüm ve bu konu bağlamında yaşanan gelişmelere değindi. Tanca, “Sanayicilere önerim; mümkün olduğu kadar bilgi işlem alt yapınızı buluta taşıyın, maliyet avantajı sağlayın ve her zaman en son teknolojiyi en iyi fiyata kullanın” dedi.

 
Finlandiya Kesilen Rus Gazının Yerine LNG Terminali Gemisi Kiraladı
 
OSS Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Özalp, ''Türkiye’de Otomotiv Yedek Parça Konusunda Bulunabilirlik ve Çeşitlilik Her Geçen Gün Artıyor''
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Finlandiya Kesilen Rus Gazının Yerine LNG Terminali Gemisi Kiraladı
Finlandiya devletinin sahip olduğu doğal gaz iletim operatörü Gasgrid ...
Katalonya Sürüş Yasakları!
UND, Katalonya’da, 7,5 ton üzeri araçların 22 Mayıs Pazar günü 15.00-22.00 ...
Fuat Kamyon Araçları Kamyonumpazar Kalitesi ile Tek Tık Uzağında
İkinci el araç satın almanın en kolay yolu kamyonumpazar'da.. Fuat Kamyon'un ...
 
Kapitan Andreevo Sınır Kapısında Yer Alan Gıda Laboratuvarları ile İlgili Yeni Düzenleme!
UND, Sofya Ticaret Müşavirliğinden edindiği bilgiye istinaden; bugün itibarıyla, ...
Kapitan Andreevo Kapısında Gıda Kontrol Analizi İçin Gerekenler!
UND, Bulgaristan Kapitan Andreevo’da gıda kontrol sisteminde yapılacak ...
Küresel Tedarik Zinciri Baskıları Nisan’da Kötüleşti
Küresel tedarik zinciri üzerindeki baskıların Çin'deki karantina önlemleri, ...
 
Nükte A.Ş.’nin Araçlarına Ulaşmanın En Kolay Yolu; Kamyonumpazar.com!
İkinci el araç satın almanın en kolay yolu ile henüz tanışmadıysanız hemen ...
Bulgaristan Üzeri Gıda Analizine Tabi Ürün Taşıyan Firmaların Dikkatine
UND Bulgaristan üzeri gıda analizine tabi ürün taşıyan firmalar için duyuru ...
Sürücüsüz Karsan e-ATAK, Norveç’te Yolcu Taşımaya Başladı
‘Mobilitenin Geleceğinde Bir Adım Önde’ olma vizyonu ile ileri teknolojili ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Treder Zirvesi Sektörün Gelişimini Sergiledi
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
0
  YAZARLAR
Dr. Can Baydarol
Dr. Can Baydarol
Seçimin Şifreleri
Alpay Lök
Alpay Lök
Otobüs Yolculuğunda Hedef Sıfır Ölüm!
Mustafa İmrak
Mustafa İmrak
Lojistik Sektöründe Çevreci Çözümler
Av. Bilun ELMACIOĞLU
Av. Bilun ELMACIOĞLU
Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması “SKDM” 1 Ekim 2023 Tarihinde Yürürlükte
Özgür Şener
Özgür Şener
 Nafile Çaba
Prof. Dr. Birol ERKAN
Prof. Dr. Birol ERKAN
Yıldız Sektör; Lojistik
Nizamettin KARADAĞ
Nizamettin KARADAĞ
Türkiye Taşımacılığını Kim Yönetiyor?
Kamyonum TV
0
  ÇOK OKUNANLAR
0
Güzeller
0
  FACEBOOK'TA KAMYONUM
0
  ANKET
     
 
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
0
Sınır kapılarında yaşanan sorunlar
Vize
Belge yetersizliği
Maliyetler
Tır parkı sorunları
Cezalar
Sınırlardaki ve güzergahlarda karşılaşılan geçiş sorunları
0
0 Sonuçlar
 
     
0
  Kamyonum
0
  •Künye
  •İletişim
  •Abonelik ve Reklam
  •Sitene Ekle
  0
 
Ekonomi
İhale
Gündem
Haberler
Teslimat
Deniz Taşımacılığı
Lojistik
English
Akü
  0
 
Ağır Vasıtalarda Yeni Modeller
Hafif Ticarilerde Yeni Modeller
Özel Tasarım Araçlar
Modifiye Kamyonlar
Treyler Galeri
Üstyapı Galeri
Otobüslerde Yeni Modeller
Kamyon Magazin
Güzeller
  0
 
Yeni Araç Tanıtımları
Test Sürüşleri - Kamyon
Test Sürüşleri - Hafif Ticari
Kamyon Yarışları
Monster Truck Yarışları
Kamyon Simülatörleri
Otobüs Simülatörleri
Yeni Teknolojiler
Kamyon Magazin
  0
 
Kamyon
türkiye
fahrer
şoför
lkw
haberler
news
dikkat
truck