Advertisement
Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
filo kiralama, estepe,
schmitz, dorse, treyler,
30 Ekim 2017 Pazartesi - 11:00

TAYSAD:Full Kapasiteye Ulaştık Yeni Makineye Yer Yok

TAYSAD Başkanı Alper Kanca, “Ana üreticilerin hepsi tam kapasite çalışıyor. En büyük otomotiv üreticilerinden biri yer sıkışıklığından bazı işlerini yan sanayicilere vermeye çalışıyor” dedi. Üreticiler ise fabrika yatırımı için yeni modeller garantilemeyi bekliyor.

TAYSAD:Full Kapasiteye Ulaştık Yeni Makineye Yer Yok

İhracatta rekor üstüne rekor kıran otomotiv sanayinde kapasite sorunu yaşanıyor. Kapasite konusunda özellikle ana sanayi firmalarının sıkıntı yaşadığını belirten Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, “Ana üreticilerin neredeyse hepsi tam kapasite çalışıyor. Fabrikalarda makine koyacak yer kalmadı. En büyük otomotiv üreticilerinden biri yer sıkışıklığından bazı işlerini yan sanayicilere vermeye çalışıyor” dedi.

3 yabancı firmadan TOSB’a sıfırdan 3 fabrika yatırımı

TAYSAD Başkanı Alper Kanca, geçtiğimiz hafta çarşamba günü İstanbul’da bir toplantı düzenleyerek sektördeki son gelişmeleri anlattı. Toplantı sonrası DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan Kanca, sektöre yönelik önemli açıklamalar yaptı.

İhracattaki hızlı yükselişin fabrikalarda kapasite yatırımlarını gündeme getirdiğini belirten Kanca, “Ana sanayi araç üreticileri tam kapasiteye yaklaşmış durumda. Kapasitelerini yüzde 90-95 kullanır hale geldiler, gece gündüz çalışıyorlar. Fabrikalarda makineleri koyacak yer yok. En büyük otomotiv üreticilerinden biri yer sıkışıklığından bazı işlerini yan sanayicilere vermeye çalışıyor. Yine bu üreticimiz fabrikasının altında bazı yerleri kazarak farklı çözümler üretmeye çalışıyor. Ana sanayinde mevcut yatırımları büyütmek için yatırıma ihtiyaç var. Ayrıca hala 90’dan kalma fabrikalarda üretim yapılıyor. Türkiye’ye gerçekten şehir dışına büyük fabrika kurmak lazım. Firmalar bu konuda uğraşıyor. Ford mesela onların arazisi biraz daha büyük, onlar da büyümeye çalışıyor. Çünkü yeni işler almaya çalışıyorlar. Hemen hemen bütün fabrikalarda kapasite artırmaya yönelik çalışmalar başladı” diye konuştu.

Yoğun talep nedeniyle bu yıl tatillerini ötelemek zorunda kalane otomotiv yan sanayide de kapasite yatırımları gündemde. Ancak bu alanda yatırımlar ana sanayinden daha hızlı ilerliyor. Bir yandan birçok şirket kapasite yatırımlarına başlarken, bazı firmalar ise sıfırdan yeni fabrika yatırımını tercih ediyor. TAYSAD Başkanı Alper Kanca, TOSB'da 3 yabancı şirketin sıfırdan fabrika yatırımı yaptığını belirterek, “Sadece bizim bulunduğumuz Gebze’deki TOSB Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde şu anda 3 yabancı ortaklı şirket yatırım yapıyor: Dünyanın en büyük araç fren sistemini yapan Autolive, İspanyol Beyçelik Gestamp ve Benteler. Bunların üçü de yeni sıfırdan yatırım. bunun dışında da yatırım yapan firmalar var ama onlar sıfırdan değil mevcut tesislerini büyütüyorlar. Benim bildiğim bütün tedarik sanayiciler fabrikalarına yeni makinalar alıyorlar. Çünkü mevcut teşvik bir daha bulunamaz. Bir daha böyle bir teşvik yasası olmaz. çok yüksek miktarda teşvik alınıyor. Birçok sektörde teşvik alınır, birkaç yıl bekler. Ama bizim sektörde teşvikleri devreye alma daha hızlı oluyor. Benim şirketime bakıyorum teşvik belgesi aldığımızdan beri tıkır tıkır sürekli yatırım yapıyoruz. Makineler alıyoruz robotlar alıyoruz” şeklinde konuştu.

Yan sanayide yıl sonu ihracat hedefi 10 milyar

TAYSAD Başkanı Alper Kanca, Türkiye nin, AB’ye motorlu taşıt ihracatında Japonya, Güney Kore ve ABD gibi devleri geride bırakarak geçen yıl ilk sırada yer aldığını bildirdi. Kanca, otomotiv sektörü ihracat rakamlarını açıkladığı basın toplantısında, Türk otomotiv sanayisinin rekorlar üstüne rekorlar kırdığını, istikrarlı ve sürekli artan bir hacimde ilerleyişini sürdürdüğünü ifade etti. Bu yılın sonunda 27 milyar doların üzerinde ihracat hedefine ulaşılacağını tahmin ettiklerini belirten Kanca, “Tedarik sanayimizin ihracatının ise yıl sonunda 10 milyar dolar olmasını bekliyoruz. Bu rakamlar daha önce görmediğimiz, telaffuz dahi edemediğimiz seviyeler. Hepimizi güldüren, sevindiren rekorlar kırıyoruz.” dedi. Türkiye’nin AB’ye motorlu taşıt ihracatında zirvede olduğunu vurgulayan Kanca, AB ülkelerinin geçen yıl yaklaşık 45.7 milyar avro değerinde 3,4 milyon motorlu taşıt ithalatı yaptığını bildirdi.

Kanca, “Bu rakamlar içerisinde Türkiye, AB’ye motorlu taşıt ihracatında Japonya, Güney Kore ve ABD gibi devleri geride bırakarak geçtiğimiz yıl ilk sırada yer aldı. Yine geçtiğimiz yıl, AB ülkeleri 135 milyar avro değerinde ve 6,3 milyonu aşan motorlu taşıt ihracatı yaptı. Türkiye, ithalatta da ABD’nin ardında ikinci sırada yer alarak ne kadar büyük bir pazar konumunda olduğunu gösterdi.” ifadelerini kullandı.

Alman hükümetinin otomotiv sektörüne herhangi bir yaptırım uygulayacağını düşünmediklerini ifade eden Kanca, şunları kaydetti: “Böyle bir radikal uygulamayı gerektirecek durum ortada yok. Bugüne kadar sırf siyasi gerginlik var diye bir ülkeye yaptırım uygulamak anlamında benzer bir uygulama hatırlamıyorum. Ama böyle şeylerin konuşulmasının bile iş hayatına etkisi olur. Bu etki de kısa vadede ciddi bir sonuç yaratmaz. Zira Türk otomotiv sanayi olarak, müşterilerimizle uzun vadeli sözleşmelerimiz var. Almanya ile yaşanan gerilim, otomotiv sektörünü kısa vadede etkilemez. Alman müşterilerimizin, Türk tedarikçilerden kısa vadede parça alımını azaltması beklenmez ancak gerginliğin devamı, orta vadede iki ülkenin şirketlerinin de diğer taraf ile sözleşmelerini yenileyip yenilemeyeceğini gündeme getirir. Gerginlik ve karşılıklı ticari kısıtlamalar sadece Türkiye’ye de zarar vermez. Ülkeler arasındaki olumsuzluklardan her iki taraf da belli ölçüde etkilenir.”

Kaynak: Dünya Gazetesi

 
Tursan’ın Tercihi Yine Otokar Sultan
 
Brisa CEO’su Cevdet Alemdar, Adana’da Çiftçilerle Buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tursan’ın Tercihi Yine Otokar Sultan
Türkiye'nin öncü otomotiv üreticisi Otokar, tasarım ve teknik özellikleri ...
Aytemiz, Elektrikli Araçların da Hizmet Noktası Oldu
Aytemiz istasyonları, otomotiv endüstrisindeki değişim ve dönüşüme ayak ...
Volkswagen Ticari Araç Türkiye, Dünyanın En İyisi
Volkswagen AG tarafından düzenlenen ve dünya genelindeki tüm Volkswagen ...
 
Pasaport ve Ehliyet Hizmetlerinin Devrinde Süre Uzatıldı
Emniyet Genel Müdürlüğü, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne ...
Renault’nun Hafif Ticari Sınıfındaki Kozu Master Kamyonet
Renault, Master Panelvan ve Master Minibüs versiyonları ile rakipsiz bir ...
Kamil Koç ve Brisa, Filo İş Birliklerini Genişletti
Brisa ve Kamil Koç, iş birliklerinin 10. yılında filo yönetimi iş ortaklığını ...
 
Orkun Lojistik, Michelin Solutions İle İşletme Maliyetlerini Minimuma İndirecek
Dünyanın en büyük lastik üreticilerinden Michelin, Türkiye’nin lider Lojistik ...
Avrasya Tüneli’nde Yaşanan En Güzel Hikayeler Ödüllendirildi
Asya ile Avrupa kıtaları arasındaki yolculuğu 5 dakikaya indirerek insanların ...
Pamukkale Turizm, Filosuna 5 Adet Mercedes-Benz Tourismo Ekledi
Mercedes-Benz Türk Yetkili Bayii Mengerler İzmir tarafından Pamaş Pamukkale’ye ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
     
 
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
0
Sınır kapılarında yaşanan sorunlar
Vize
Belge yetersizliği
Maliyetler
Tır parkı sorunları
Cezalar
Sınırlardaki ve güzergahlarda karşılaşılan geçiş sorunları
0
0 Sonuçlar
 
     
  Kamyonum
0
  •Künye
  •İletişim
  •Abonelik ve Reklam
  •Sitene Ekle
  0
 
Ekonomi
İhale
Gündem
Haberler
Teslimat
Deniz Taşımacılığı
Lojistik
English
Akü
  0
 
Ağır Vasıtalarda Yeni Modeller
Hafif Ticarilerde Yeni Modeller
Özel Tasarım Araçlar
Modifiye Kamyonlar
Treyler Galeri
Üstyapı Galeri
Otobüslerde Yeni Modeller
Kamyon Magazin
Güzeller
  0
 
Yeni Araç Tanıtımları
Test Sürüşleri - Kamyon
Test Sürüşleri - Hafif Ticari
Kamyon Yarışları
Monster Truck Yarışları
Kamyon Simülatörleri
Otobüs Simülatörleri
Yeni Teknolojiler
Kamyon Magazin
  0
 
türkiye
lkw
kamyonum
news
fahrer
treyler
haberler
bus
kamyoncu