Kamyonum
LOJİSTİKTESLİMATGÜNDEM FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
English
Driventic: Conventional Drive and Brake Technologies For Trucks

Driventic: Conventional Drive and Brake Technologies For Trucks

1 2 3 4 5 6
Dergi
11 Haziran 2025 Çarşamba - 10:47

Serbest Bölgelerde Tarihi Mayıs İhracatı

Ticaret Bakanlığı'na bağlı serbest bölgeler, 2025 yılı Mayıs ayında ihracatta tarihi bir başarıya imza attı. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,2 artış kaydeden ihracat, 1 milyar 180 milyon dolara ulaşarak serbest bölgeler tarihinde mayıs ayı bazında rekor kırdı.

Serbest Bölgelerde Tarihi Mayıs İhracatı

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, serbest bölgelerin Türkiye'nin dış ticaretine ve üretim altyapısına katkısının her geçen yıl arttığı vurgulandı. 2024 yılı Mayıs ayında 1 milyar 60 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracat, bu yılın aynı döneminde güçlü artış gösterdi.

DIŞ TİCARET FAZLASINDA DA SIÇRAMA

Serbest bölgelerde dış ticaret fazlası da dikkat çekici biçimde artarak geçen yılın aynı dönemine göre 244 milyon dolardan 456 milyon dolara çıktı. Bölgelerin ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 163’e yükselerek ekonomik verimliliğin altını çizdi. Bu oran, bir yılda tam 33 puanlık artışı temsil ediyor.

EN YÜKSEK İHRACAT EGE SERBEST BÖLGESİ’NDEN

Mayıs ayında en fazla ihracat gerçekleştiren bölge 288 milyon dolarla Ege Serbest Bölgesi oldu. Bu bölge, geçen yıla göre ihracatını 36 milyon dolar artırarak (yüzde 14,4) liderliğini sürdürdü.

YILIN İLK 5 AYINDA DA ZİRVE SÜRDÜ

Ocak-Mayıs dönemine bakıldığında serbest bölgelerden yapılan toplam ihracat, yüzde 3,9 artışla 5,25 milyar dolara ulaştı. Bu performansla serbest bölgeler, yılın ilk 5 ayında da tüm zamanların en yüksek ihracatına imza attı ve Türkiye'nin en fazla ihracat yapan ilk beş ili olan İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir’in hemen arkasında yer aldı.

TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ ÖNE ÇIKTI

Türkiye'de 1985’ten bu yana faaliyet gösteren ve 26 bin dönüm araziye yayılan 19 serbest bölgede, 515’i yabancı sermayeli olmak üzere toplam 2.018 firma faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 100 bin kişiye istihdam sağlayan bu bölgeler, ülke ihracatının yaklaşık yüzde 5’ini gerçekleştiriyor.

Özellikle katma değeri yüksek ihracatta dikkat çeken serbest bölgelerden yapılan ihracatın yüzde 57’si orta-ileri ve yüksek teknoloji ürünlerinden oluştu.

Ticaret Bakanlığı, yeni serbest bölgelerle teknoloji yoğun ve ihracat odaklı üretim üsleri kurma vizyonunu sürdürmeyi hedefliyor.

 
Çin: ABD ile Ticaret Görüşmelerinde İlerleme Kaydedildi
 
DHL, En İyi İşveren Sertifikasının Sahibi Oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çin: ABD ile Ticaret Görüşmelerinde İlerleme Kaydedildi
Çin, ABD ile Londra'da yürütülen müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini bildirdi.
Şikayetler Üzerine Hız Sınırı Levhalarına Düzenleme Geliyor
Kurban Bayramı tatilinde şehirler arası yolculuk yapanların tepkisini ...
Maysan Mando, Automechanika İstanbul Fuarı’nda Sektörün Geleceğine Yön Verecek
Türkiye’nin ilk ve en büyük amortisör üreticisi Maysan Mando, otomotiv ...
 
Kamyonu Çalan Kadın Kaza Yaptı Yakalandı!
Bursa'da, park halindeki bir kamyonu çalan kadın şüpheli, çaldığı araçla ...
Otomotiv Satışları Aylık 100 Bin Üzerindeki Seyrini Koruyor
Mayıs ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2024 yılı Mayıs ayına göre ...
TürkiyeÖzbekistan KUKK Toplantısı Gerçekleştirildi: Geçiş Belgeleri Artırılarak Ücretsiz Hale Getirildi
Türkiye ile Özbekistan arasındaki Kara Ulaştırması Karma Komisyon (KUKK) ...
 
Minik Ellerle Büyük Fikirler: Scania Kids Fest Renkli Geçti
Scania Türkiye’nin büyük ilgi gören çocuk etkinliği bu yıl da dopdolu ...
Bayramda kamyonculara izin yok!
Bakan Yerlikaya bayramda yollarda güvenliği sağlamak için uyarılarda bulundu.
Zengezur Koridoru, Orta Koridor’u Destekleyecek
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Uluslararası Koridorlar ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
R156 Uyumunu Tamamlayamayan Filolar Risk Altında
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
LojistikTeslimatGündemTicari AraçlarÖzel HaberRegülasyonlarLastik-Akaryakıt-AküDünyadanAraç Komponentleri
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
newstreylersrcKamyonlkw haberler bustürkiyeşoför