Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
schmitz, dorse, treyler,
21 Haziran 2023 Çarşamba - 09:56

Otomotiv Sektöründe "6 Ay 6 Bin Kilometre" Kısıtlamasına İlişkin Düzenleme Uzatıldı

Otomotiv sektöründe "6 ay 6 bin kilometre" kısıtlamasına ilişkin düzenlemenin uygulama süresi 1 Ocak 2024'e kadar uzatıldı.

Otomotiv Sektöründe  6 Ay 6 Bin Kilometre  Kısıtlamasına İlişkin Düzenleme Uzatıldı

Ticaret Bakanlığı, "6 ay ve 6 bin kilometre" düzenlemesinin kapsamı genişletti. Buna göre fahiş fiyat artışı ve stokçuluğa karşı uygulamanın süresi 1 Ocak 2024'e kadar uzatıldı. Ticari faaliyet olarak değerlendirilen bireysel otomobil satışları da 6 ay 6 bin kilometre sınırı kapsamına alındı.

"AMAÇ, HAKSIZ VE REKABETÇİ UYGULAMALARIN ÖNÜNE GEÇMEK"

Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasının tamamı şu şekilde: "Ülkemizin en güçlü olduğu sektörlerden biri olan Otomotiv sektöründe üretim, istihdam, ihracat ve satışlar noktasındaki olumlu gelişmelerden memnuniyet duyuyoruz. Bununla beraber, otomotiv sektörümüzde son birkaç aydır arz talep dengesine aykırı şekilde cereyan eden fahiş fiyat oluşumlarının ve haksız ticari uygulamaların önüne geçmek ve rekabetçi, adil ve istikrarlı bir piyasa yapısını yeniden tesis ederek, motorlu kara taşıtı alım satımında düzenli işleyişi sağlamak amacıyla, Ticaret Bakanlığımız ile otomotiv sektörünün yetkili kuruluşları olan otomotiv üretici ve distribütörleri, yetkili bayiler ve oto galeri temsilcileri ile Ticaret Bakanlığımızda 19 Haziran 2023 tarihinde kapsamlı görüşmeler yapılmıştır.

"İLAVE TEDBİRLERİN ALINMASI ZORUNLU HALE GELDİ"

Otomotiv alım satımlarında bir süredir bazı firmalarca yürütülen stokçuluk ve fahiş fiyat uygulamalarıyla mücadele kapsamında, bugüne kadar yürüttüğümüz yoğun denetim tedbirlerine ilave olarak, Ticaret Bakanlığımızca otomotiv sektörü temsilcilerinin görüşleri de dikkate alınarak, haksız kazançlara ve tüketici mağduriyetlerine sebep olan uygulamaların ortadan kaldırılmasına yönelik ilave tedbirlerin alınması zorunlu hale gelmiştir. Bu çerçevede;

1- Otomotiv sektöründe yaşanan aşırı ve fahiş fiyat artışı, stokçuluk ve bazı haksız ticari uygulamalarla mücadelede fayda sağladığı değerlendirilen "6 Ay 6 bin kilometre" kısıtlamasına ilişkin düzenlemenin uygulama süresi 1 Ocak 2024 tarihine kadar 6 ay süreyle uzatılmıştır.

2- Ticari faaliyet olduğu değerlendirilen tüm bireysel satışlar "6 ay-6 bin kilometre" kısıtlama düzenlemesi kapsamında, Bakanlığımızca düzenli olarak denetlenecek, mevzuata aykırılık halinde bu satıcılar hakkında idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca, anılan satışlara ilişkin kayıtlar ile denetim sonuçları kayıt dışı kazancın vergilendirilmesini sağlamak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı ile düzenli olarak paylaşılacaktır.

3- İnternet ortamında verilen ikinci el motorlu kara taşıtı ilanlarındaki fahiş fiyatların ortadan kaldırılmasına yönelik tedbirler alınacaktır.

4- Ticaret Bakanlığımızca bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da motorlu kara taşıtı satışlarında yetkili bayi, oto galeri ve bireysel satıcılar düzleminde fahiş fiyat oluşumuna yol açan uygulamalar ile 6 ay 6 bin kilometre kısıtlamasına ilişkin yoğun denetimlerimize devam edilecektir.

TOPLAMDA 35 MİLYON 110 BİN TL CEZA KESİLDİ

Bu kapsamda bugüne kadar, pazarlama ve satış kısıtlamasına aykırı işlem tesis eden işletmelere toplam 35 milyon 110 bin 527 TL idari para cezası uygulanmıştır.

Ayrıca, stokçuluk uygulamaları kapsamında, 2021 ve 2022 yıllarında 15 yetkili bayiye toplam 8 Milyon 292 Bin 360 TL, geçtiğimiz Mayıs ayında tüketicilerin sıfır kilometre taşıtlara erişimini zorlaştırıcı uygulamalarda bulunduğu tespit edilen 4 yetkili bayiye toplam 17 Milyon 834 Bin 400 TL idari para cezası uygulanmış; Haziran ayı içinde ise müşterilerden taşıtın liste fiyatının üzerinde fiyat talep ettiği veya müşterileri aksesuar almaya zorladığı tespit edilen 10 yetkili bayiye toplam 49 Milyon 44 Bin 600 TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir. İlave olarak, idari para cezası uygulanan 4 yetkili bayinin ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgeleri iptal edilmiştir. Böylelikle, stokçuluk faaliyetlerine karşı gerçekleştirilen denetimler sonucunda Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından bugüne kadar toplam 75 Milyon 171 Bin 360 TL idari para cezası uygulanması kararı alınmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

 
Batı Innovative Logistics, İlk Yarıyılda Hedeflerini Aşarak Büyümeye Devam Ediyor
 
BM'den 'Tahıl Girişimini Uzatma' Çağrısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Thales, Demiryolu Endüstrisi İçin En Yenilikçi Teknolojik Çözümlerini Eurasia Rail’de Sunacak
Dünyanın en önemlilerinden ve Avrasya’nın en önemli demiryolu taşımacılığı ...
Mercedes-Benz Türk Otobüs AR-GE Ekibi İç Aydınlatma Testlerini Dijital Ortama Taşıyor
Mercedes-Benz Türk Otobüs AR-GE ekibi, ‘İç Aydınlatmaların Dijitalleştirilmesi’ ...
Ford Otosan ‘Drivevent’ Etkinliklerinde Mobilitenin Geleceğini Şekillendirecek Girişimcilerle Bir Araya Geldi
Kurumsal girişim sermaye şirketi Driventure ile girişimcilik ekosistemini ...
 
Kamil Koç’a Sosyal Medyanın ‘En’leri Ödülü
Kâmil Koç başarılı sosyal medya yönetimi ile Brandverse Awards’tan ödül aldı.
Mercedes-Benz Tech Türkiye’nin Başına Jochen Wandel Atandı
Dijitalleşme alanında küresel çözümler geliştiren Mercedes-Benz Tech Türkiye’nin ...
Mercedes-Benz Türk ve İKSV’nin Birlikte Yürüttüğü SaDe Programı, Sanatçıları Mentorlarla Buluşturuyor
Mercedes-Benz Türk ve İKSV iş birliği ile hayata geçirilen SaDe (Sanatçı ...
 
Anadolu Isuzu, İTÜ Çekirdek’in Altın Paydaş’ı Oldu
Türkiye’nin ticari araç markası Anadolu Isuzu, İTÜ Çekirdek ile birlikte ...
She’s Mercedes Kadınları 'İyiliğe Yolculuk' İçin Bir Arada
She’s Mercedes platformu, “İyiliğe Yolculuk” etkinliği ile deprem bölgesine ...
'Hedef Türk Otomotiv Sanayisini Dünyada İlk 10 Ülke Arasına Taşımak! '
Türkiye otomotiv tedarik sanayinin tek temsilcisi olan TAYSAD, bu yıl ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
EkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglishAkü
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
türkiyedikkatbus haberler treylersondakikanewsKamyontruck