Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
schmitz, dorse, treyler,
4 Mart 2021 Perşembe - 15:20

Mobilite İş Geliştirme Direktörü Erdal Çınarcı, "Firmalar Artık Doğru Aracı ve Doğru Tasarımı Onaylatmak Zorunda"

Uluslararası Lojistik sektöründe kolay ve hızlı yük taşımada sektörün tercihi olan Mini Tır ve Römorklarının gerekli denetimlerden geçerek trafiğe çıkabilmesi de önemli konular arasında yer alıyor. Kamyonum Dergisi olarak bu araçların kullanılabilir duruma gelmesi için alınması gereken tip onay belgesine ilişkin detayları konunun ilgilisinden dinliyoruz. ı

Mobilite İş Geliştirme Direktörü Erdal Çınarcı,  Firmalar Artık Doğru Aracı ve Doğru Tasarımı Onaylatmak Zorunda

“LOJİSTİKTE KULLANILAN TİCARİ ARAÇ VE RÖMORKLARININ PLAKA GÖRMESİ VE TRAFİĞE ÇIKABİLMESİ İÇİN  YAPILMASI GEREKEN TESTLER BİZİM GÖREVİMİZ”

“ÇALIŞTIĞIMIZ ULUSLARARASI FİRMALAR BİZDEN TEKNİK UZMAN TALEP EDİYOR”

Tip onay belgesini, kimlerin alması gerektiğini, bu doğrultuda gerekli kuralları ve detaylarını Mobilite İş Geliştirme Direktörü Erdal Çınarcı  değerlendiriyor.

Detaylar haberimizde;

“17 yıldır araçların piyasaya çıkmadan önceki kanuni testlerini yapan ve minimum kanuni gereklilikleri kamu adına garanti altına alan, üretici ile kamu arasındaki akredite test kuruluşuyuz. Kamudan aldığımız yetkiyi sanayideki üreticilerin hayata geçirmesi ile yol ve yük güvenliğini sağlayacak mekanizmayız.”

“İlgili Yönetmeliğin Sahadaki Uygulayıcısı Oluyoruz”

“Belgeye sahip olunabilmesi için gereken kurallarla ilgili AB’de bir komisyon var. İlgili tüm ülkelerin taraf olduğu; hem AB hem Avrupa Ekonomi Komisyonunun bazı kuralları ve çalışma yerleri var. AB’de direktif olarak ya da regülasyon olarak yayınlanan kurallar ülkemizde özellikle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yönetmelik olarak yayımlanıyor. Bizler, yönetmelik seviyesinde kurallar haline gelen bu kuralların sahadaki uygulayıcılarıyız. Dolayısı ile bu kuralların yayınlanması ve uygulanması ile ilgili mekanizmalar var. Birincisi akreditasyon kısmı. Yaptığımız işin; yöntemleri, kuralların nasıl işletildiği ve raporlandığı gibi uluslararası kabul görmüş standartları var. Test, teknik altyapısı, bilgi birikim, personelin minimum kalifikasyonları, konu ile ilgili bulundurulması gereken test cihazı ve altyapılar genel anlamda tanımlı. Biz de bu kurallar çerçevesinde bir şirket yapısıyız.”

“Tüm Tarafların Yapmış Oldukları Denetim veya Kontroller Bir Sonraki Aşamada da Devam Ediyor”

“İlk yetkilendirme sürecinde ve her yıl düzenli olarak ilgili otoritelerce denetleniyoruz. Ayrıca otomotiv sektörü normal sektörlerin dışında farklı mekanizmalar ile çalışıyor. Örneğin; farklı bir alandaki test ve belgelendirme konusundaki yönetmelikler üreticiye bazı konuları kendi bünyesinde yapma yetkisi veririken, otomotiv alanında kamu ile üretici arasına bizim gibi firmaların gözetim ve denetiminde üretimlerin yapılması gibi daha ağır yapılar ortaya konuluyor. Biz bu yapılar içerisinde çeşitli iş alanlarındaki kurallar etrafında çalışmaya çalışıyoruz. Bu çalışmalar sonucunda üreticinin hedef pazarına göre seçeceği ülkeden bir belgelendirme yaptığımızda hazırlamış olduğumuz test ve sonuçları Türkiye’de Sanayi Bakanlığı diğer ülkelerde ilgili kurumlara iletiyoruz. Bu zincirin içindeki tüm tarafların yapmış oldukları denetim veya kontroller bir sonraki aşamada da devam ediyor. Sonrasında üreticiye bazı sorumluluklar vererek araç veya parçasını piyasaya sürme yetkinliğini veriyor.”

“Kurallara Uygun Bir Dosya ve Test Paketi Hazırlamak Bizim Sorumluluğumuzda”

“Belirli kurallar vardı; fakat özellikle  2018 yılındaki Volkswagen krizinden sonra konu ile ilgili AB’de bir yönetmelik yayımlandı. Bir ürünün üretilmesinden piyasaya sürülmesi, dağıtımı, piyasadaki denetimine kadar bu zincir içerisindeki tüm tarafların sorumlulukları netleşti. Dolayısı ile bir ürünün regülasyonunda kurallara uygun bir dosya ve test paketi hazırlamak bizim sorumluluğumuzda. Onay verilirken yapılan testler ve bu testlerin kayıtları ile dökümantasyon bir bütündür ve biz yasal olarak buradan sorumluyuz. Dolayısı ile bizim firmamız ya da test mühendisimiz ile ilgili bir sorun çıkarsa bunlarla ilgili çok yüksek sigortalarımız var.”

“Firmalar Artık Doğru Aracı ve Doğru Tasarımı Onaylatmak Zorunda”

“Denetim mekanizmamıza 1 Eylül itibari ile farklı bir pencere daha açıldı. Piyasaya sürülmüş araçların üzerinde  yapılacak denetimler sadece bir araç imalatçısını ilgilendirmiyor. Artık bizim de denetim mekanizmalarımıza  yeni bir yöntem geldi. Mesela Türkiye’deki bir aracın imalatçısı Almanya’ya römork sattı; aracı Almanya hükümeti alıp kontrol ettiğinde bu yapılan test dosyalarını isteyecek. Araç gerçekten kurallara uygun mu? Dosyada hatalı bir onay var mı? Bunlara ilişkin araç üzerinde bir kontrol yapılacak. Piyasadan toplatılma, güvensiz bir firma olarak ifşa edilme,  AB sınırları içinde o firmaya herhangi bir onay vermeme ya da parça başına 30 bin euro’ya kadar tanımlanmış üst limitlerde cezalar var. Dolayısı ile firmalar artık doğru aracı ve doğru tasarımı onaylatmak zorunda.”

“Ürünü Piyasaya Sürmedeki Tüm Sorumluluk  ve Tanımlamalar Bu Yönetmeliklerde Tanımlı”

“Eylül tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik tüm kuralları bir ürünün üretilmesi, piyasaya sunulması, piyasa gözetimi, ülkelerin birbirini denetlemesi ya da bizim gibi yetkilendirilmiş firmaların denetlemesi gibi süreçleri her yönü ile ortaya koyan bir anayasa. 2008 yılında AB’de ve 2009 yılında Türkiye’de devreye girmiş tam araç tip onay dediğimiz mekanizmaları da ortadan kaldıran yeni bir yaklaşım direktifi. Kamyon üreticisi birinci aşama imalatçı; üstyapı ise ikinci aşama imalatçıdır. Her ikisi arasındaki ilişki; ürünü piyasaya sürmedeki tüm sorumluluk ve tanımlamalar bu yönetmeliklerde net şekilde tanımlı.”

“Mevcut Bir Motorlu Aracı Alıp Taşımacılık Yapmaya İlişkin Talepler Arttı”

“Pandeminin etkisi ile beraber tüketici  davranışlarında ve taşımacılıkta da birçok yaklaşım değişmeye başladı. Dolayısı ile mevcut bir motorlu aracı alıp taşımacılık yapmaya ilişkin talepler arttı. Panel bir aracın içinde bir yaşam alanı yaratılan motokaravan ve çekme karavan dediğimiz O1, O2, O3 ve O4 şeklinde taşıma kapasitelerine göre sınıflandırılan motorsuz araçlar var. O1, O2 yada O3, O4 dediğimiz araçlar; hem yük hem de bu tarz karavanları kapsayan araç yapılarının teknik sınıflandırılması.”  

“Belge Talep Edecek Birinin Bir Üretici Sıfatında Olması Gerekiyor”

“Talepler araç üreticisinden gelir. Bir römorku üretmek isteyen ya da bunu yapan firmalar ile çalışırız. Şu anda tarım sektörü de dahil 130’un üzerinde firma ile çalışıyoruz. Bizden belge talep edecek birinin bir üretici sıfatında olması gerekiyor.  Firmanın fiziksel bir alana, bir üretime ve kapasite raporuna sahip olması gerek. Biz üretilen aracın güvenli bir şekilde trafikte yer alabilmesi için gereken yasal mevzuatın gerekliliklerini yerine getiriyoruz. Lojistikte kullanılan bir römorkun trafiğe çıkabilmesi ve aracın ruhsatlarının plaka görmesi bizim görevimiz.”

“Ticari Araçlar Konusunda Uzmanlaşmış Bir Firmayız”

“Bizim tarzımızdaki firma sayısı çok az. Türkiye’de bireysel olarak bu işe başlayan ilk uzmanlardanım. Geçmişte yabancılar tarafından özellikle de Almanlar tarafından yapılıyordu. Regülasyonun yasal sorumlulukları nedeni ile her yıl uluslararası büyük firmalardan bazıları çekiliyor. Çünkü bu işin sorumluluğunu bilen firmalar uzaktan bu işi kontrol etmek ve denetlemek açısından süreçlerini gözden geçiriyorlar. Dünyada test ve denetim yapan firmaların kapasiteleri endüstrinin gelişimine göre çok geride kaldı. Türkiye’yi riskli bulan ya da Türkiye’deki ekip yapılarını yeterli teknik kalite altyapısında görmeyen firmalar çekiliyor.  Bu anlamda bizim de yapımızı büyütme ihtiyacımız ortaya çıkıyor. Biz ticari araçlar konusunda uzmanlaşmış bir firmayız. 40’a yakın mühendis ile hizmet veriyoruz. Türkiye’nin her yerinde hizmet vermeye gayret ediyoruz.”

“Ticari Araç Sektöründeki Artışın Üzerinde Bir Artış ile Yolumuza Devam Ediyoruz”

“Pandeminin ilk başladığı Mart aylarında biz de biraz tedirgin olduk. Evden çalışma modeline geçtik;  ancak biz çok verim aldık. Pandemi başlangıcından beri sayısal ve cirosal olarak yüzde 40’ın üzerinde bir büyüme gerçekleştirdik. Yurt dışında partner olduğumuz firmalar, hem Türkiye hem yakın coğrafyadaki tüm işlerinde bize geldi. Çalıştığımız uluslararası firmalar bizden uzman talep ediyor. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde ofislerimiz ve iki test merkezimiz var. Ticari araç sektöründeki artışın üzerinde bir artış ile yolumuza devam ediyoruz.”

“Teknik Kalite Altyapısında Eksik Gördüklerimizi 17 Yıllık Deneyimimiz ile Bir Yazılıma Döktük”

“Mart ayından bu yana üreticilerimizin güvenli ürün üretmelerini; siparişin alınmasından, araçların ve üretim esnasında ara kontrollerinden dijital olarak uygunluk belgesi vermesine kadar ki tüm süreci firmalar için web tabanlı bir yazılıma döktük. AB’deki tescil sistemi ile de uyumlu bir hale getirdik. Şu anda 10 firma aktif kullanmaya başladı. Hedefimiz 100 firmaya kadar çıkmak.”

 

 
Gemlik Aktaş-1 Lojistik Filosuna 40 Adet Renault Trucks Çekici Ekledi
 
Araçların Muayenesi İçin Verilen Randevu Süresi 7 Günü Geçmeyecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MAN Hafif Ticari Araçlar Ülke Satış Müdürü Cumhur Kutlubay, ''Mini Tır İşinin Büyümeye ve Pazardaki Yerini Korumaya Devam Edeceğine İnanıyoruz''
Lojistik sektöründe hızlı taşımacılık büyük önem taşıyor. Kamyonum Dergisi ...
Farhym Otomotiv CEO’su Bülent Akgöl, '2021 Yılında da Ticari Araç Sektörü Müşterilerimize İnovatif Çalışmalar Sunmaya Devam Edeceğiz'
Otomotiv Endüstrisi içerisinde yer alan ticari araç üreticileri için bir ...
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Strateji ve İş Geliştirme Başkanı Fatih Şener; 'KDV İadesini Kaldırarak Türk Nakliyecisinin Avusturya’yı Tercih Etmesini Sonlandırmaya Çalışıyorlar'
Avusturya’da karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik alınan önlemler ...
 
Prometeon Türkiye, Rusya, Orta Asya ve Kafkaslar Ticaret Direktörü Gökçe Şenocak, "Türkiye Şartlarına Uygun Özel Lastik Üretiyoruz"
Emniyetli bir sürüş ve can güvenliği için hayati önem taşıyan kış lastiklerinde ...
İkinci El Piyasasında Gelinen Nokta!
İkinci el araç piyasası ilgili ilgisiz herkesin az çok fikir sahibi olduğu ...
Continental Türkiye Ticari Operasyonlar Direktörü Egemen Atış; ''Güvenlik ve İyi Performans Kilit Rol Oynuyor''
Kış lastiği takma zorunluluğunun gelmesi ile Kamyonum Dergisi okurları ...
 
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (Und) Strateji ve İş Geliştirme Başkanı Fatih Şener; ''Türk Taşımacısının Maliyeti Batılılardan Daha Farklı''
Kamyonum Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Nuray Pekcan gündemin önemli konularından ...
Ordu Üniversitesi Ünye Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Deniz Yıldız; Elimizdeki Cevherin Kıymetini Bilmiyoruz
Alanında yetkin isimlerin lojistik sektörüne dair değerlendirmelerini  ...
Uluslararası İktisat Anabilim Dalı Başkanı/Öğretim Üyesi Prof.Dr.Birol Erkan, “Küçük Firmalar, Yabancıların Büyük Ölçeklerdeki Düşük Ortalama Maliyetleri ve Tekelci Yapıları ile Rekabet Edemiyor”
Lojistik sektörünün şu anki durumu ve geleceğine ilişkin olarak alanında ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
EkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglishAkü
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
şofördikkatKamyon haberler newsfahrersondakikabustürkiye