Advertisement
Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
kamyonum dergisi, youtube kanal, kooperatif,
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
mars, mars lojistik,
9 Şubat 2021 Salı - 09:46

Mersin Serbest Bölgesinde 2020’de 1,7 Milyon Ton Mal Elleçlendi

Türkiye’nin ilk serbest bölgesi olma özelliği taşıyan Mersin Serbest Bölgesi, geçen yıl 1,7 milyon ton mal elleçleyerek yüzde 25 kapasite artışı sağladı. Mersin Serbest Bölgesi, 18 serbest bölgede gerçekleştirilen yıllık 21 milyar dolar ticaret hacmi içerisinde 2,5 milyar dolar ticaret hacmiyle yüzde 12‘lik paya sahip olduğunu belirten MESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, “Bölge, ülkemizin önemi dış ticaret ve istihdam merkezlerinden biri olma özelliğini devam ettiriyor” dedi.

Mersin Serbest Bölgesinde 2020’de 1,7 Milyon Ton Mal Elleçlendi

Mersin Serbest Bölgesi, 860 bin metrekare alan üzerinde, yatırım alanlarının tamamı tahsis edilmiş olarak faaliyetine devam ediyor. Korona virüs salgınının dünya ekonomisini de vurmasına karşın, elde ettiği ticaret hacmiyle Mersin’e ve Türkiye’ye kazandırmaya devam eden Mersin Serbest Bölgesi, her yıl artan çalışan sayısıyla da istihdama büyük katkı sağlıyor.

“2020’de yüzde 25 kapasite artışı sağladık”
Mersin Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (MESBAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, bölgenin 2020 faaliyetleri ve 2021 hedefleriyle ilgili İHA muhabirine açıklama yaptı. Mersin Serbest Bölgesinde faaliyet gösteren yatırımcılara hizmet kalitesini artırmak amacıyla altyapı yatırımlarına hız verdiklerini belirten Avcı, “Türkiye’deki serbest bölgeler içerisinde doğrudan denize bağlı rıhtımı bulunan tek serbest bölge olma özelliğiyle ve sahip olduğu 650 metre uzunluğundaki rıhtımlarda yenilenen modern yükleme ve boşaltma ekipmanları ile verdiğimiz hizmetlerle 2020 yılında 1,7 milyon ton mal elleçleyerek yüzde 25 kapasite artışı sağladık” dedi.

“5 bin 415 metrekarelik modern bir üretim binası inşa ederek tahsisini yaptık”
Geçen yıl bölgede birçok yatırım gerçekleştirdiklerini dile getiren MESBAŞ Başkanı Avcı, bu çerçevede liman sahasının beton zeminini, usturmaçalarını ve aydınlatma sistemini yenileyerek modern bir liman görünümüne kavuşturduklarını söyledi. Liman Mekanik Bakım Atölyesini de yenilediklerini ifade eden Avcı, “Uzun yıllardan bu yana yük araçlarının geçişinden dolayı yıpranan Serbest Bölge yollarını yenileniyoruz. Su altyapısı yenilendi. Serbest Bölge JJ adada 5 bin 415 metrekarelik modern bir üretim binası inşa ederek üretim amaçlı tahsisini yaptık. Serbest Bölge ana yol kavşakları mobese kamera sistemi ve kayıt/yedekleme ünitesi kuruldu. Münferit trafo arızası hallerinde uzun süreli elektrik kesintisi oluşmaması için jeneratör satın alındı” diye konuştu.
Avcı, 2021 yılında gerçekleştirecekleri yatırımları da şöyle anlattı:“Serbest Bölge 2’nci kısımda 14 bin metrekarelik 2 katlı ve çok fonksiyonlu bina yapımı, 12 bin kişiye hizmet verecek 5 bin 750 metrekarelik yemek üretim tesisi yapımı, 2 bin 500 KWA gücünde GES (güneş enerjisi) projesi kurulması, Serbest Bölge 2’nci giriş/çıkış kapısının ve bağlantı yollarının yapılması, bölge sınırı boyunca tesis edilen CCTV kamera sisteminin yenilenmesi, liman yeni işletme binası yapımı tamamlanmış olacak.”

“Yıllık ortalama ticaret hacmi 2,5 milyar dolara ulaştı”
Mersin Serbest Bölgesinin, yapılan bu düzenlemelerle cazibe merkezi konumunu kuvvetlendirdiğini vurgulayan Avcı, “Bugün itibari ile 302 yerli ve 114 yabancı olmak üzere toplam 416 firma Mersin Serbest Bölgesinde faaliyet gösteriyor. Mersin Serbest Bölgesinin yıllık ortalama ticaret hacmi 2,5 milyar dolara ulaştı ve 11 bin kişiye doğrudan istihdam sağlıyor. Bu yönleriyle ülkemizin önemi dış ticaret ve istihdam merkezlerinden biri olma özelliğini devam ettiriyor. Mersin Serbest Bölgesi, Türkiye’de faaliyet gösteren 18 serbest bölgede gerçekleştirilen yıllık 21 milyar dolar ticaret hacmi içerisinde 2,5 milyar dolar ticaret hacmiyle yüzde 12‘lik paya sahip. Mersin Serbest Bölgesinde 1988 yılından 2020 yılı sonuna kadar gerçekleşen ticaret hacmi toplamı ise 69,3 milyar dolara ulaştı” ifadelerini kullandı.

“112 ülkeyle 682 değişik ürünün ticareti yapılıyor”
Mersin Serbest Bölgesinden en fazla ticaret yapılan ülkeler arasında ilk sıraları ABD, Irak, İran, Ekvador, İspanya, Çin, İtalya, Suriye ve Almanya’nın aldığını aktaran Avcı, “Ticaret hacminin yüzde 69’unu sanayi ürünleri, yüzde 31’ini tarım ürünleri oluşturuyor. Bölgede ağırlıklı olarak faaliyet gösteren sektörler; makine ve metal, kimya, hazır giyim, gıda, medikal, ambalaj malzemeleri. Bölgede yapılan çok yönlü ticaretin yanı sıra çelik boru, hazır giyim, ambalaj malzemeleri, medikal ürünler ve gıda ürünleri üretimleri de ön planda yer alıyor. Mersin Serbest Bölgesinde 112 ülkeyle 682 değişik ürünün ticareti yapılıyor. Bu rakamlar dünya ülkeleri ile yapılan ticaretin çok yönlü etkinliğini göstermektedir” şeklinde konuştu.
Avcı, 2021 yılı sonuna kadar mevcut kapalı ve açık alanların tam kapasite ile kullanıma sunulması ve buna bağlı olarak yapılan işlemlerle oluşan hizmet talepleri sayesinde başta üretim olmak üzere ticaret ve lojistik sektörüne desteklerin artırılmasını hedeflediklerini de söyledi.

“Asgari 2 bin dönümlük bir hazine arazisinin serbest bölge olarak tespit ve tahsis edilmesine yönelik çalışmalara başlanması gerekiyor”
Mersin Serbest Bölgesinde tüm yatırım alanları tahsis edildiği için yeni yatırım taleplerini karşılayamadıkları belirten Avcı, bölgenin genişleme alanı olarak konuşulan sınır komşusu 334 dönümlük arazinin Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Özel Endüstri Bölgesi kapsamına alındığını ve bir petrokimya tesisi kurulmak üzere yetki verildiğini anlattı. Avcı, “Mersin Serbest Bölgesine sınır komşusu durumunda genişlemeye müsait başka bir alan bulunmaması sebebiyle Mersin ili hudutları içerisinde mümkün olduğunca şehir merkezine ve ulaşım yollarına yakın konumda asgari 2 bin dönümlük bir hazine arazisinin serbest bölge olarak tespit ve tahsis edilmesine yönelik olarak çalışmalara başlanması gerekiyor. Bu konunun öncelikle Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından gündeme alınarak yapılacak nazım imar planı çalışmalarında yer alması önem arz etmektedir. Serbest Bölgenin büyümesi durumunda ticaret hacmi ve istihdam artarak Mersin’e ve ülkemize önemli katkılar sunacaktır” diye konuştu.

 
Avrupa Birliği Ülkelerinde Ağır Ticari Araçlar ve Otobüsler Denetlenecek
 
Sertrans Logistics 40 Adet Renault Trucks Çekiciyi Filosuna Ekledi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Avrupa Birliği Ülkelerinde Ağır Ticari Araçlar ve Otobüsler Denetlenecek
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Avrupa Birliği ülkelerinde 8-14 ...
Arnavutköy’de Hafriyat Kamyonları Denetlendi
İstanbul Arnavutköy’de hafriyat kamyonlarına Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ...
Bakan Karaismailoğlu, "Malatya’nın Ekonomik ve Sosyal Gelişimine Büyük Katkılar Sağlayacak"
Tohma Şehit Gaffari Güneş Köprüsü hizmete açıldı. Bakan Karaismailoğlu; ...
 
BRC Türkiye CEO’su Kadir Örücü, 'LPG Kullanan Araçlarda Motor Yağı Büyük Önem Taşır'
Benzin ve LPG farklı karakteristiğe sahip iki ayrı yakıt olarak öne çıkıyor. ...
Slovenya, Macaristan ve Çekya Transit Geçiş Belgelerinde Son Durum
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Slovenya transit geçiş belgelerinin ...
OKT Trailer Satış ve Pazarlama Müdürü Murat Bakırcı; "Sektörün Gelişimine Katkı Sağlamaktan Mutluluk Duyuyoruz"
2015 yılından bu yana ürettiği yeni nesil süt tankeri ile yatırımcılarına ...
 
Başkan Yavaş, "İhtiyaç Sahibi Aileler ile Kapanan Sektör Çalışanlarının Çocuklarının YKS Sınav Giriş Ücretlerini Karşılayacağız"
    Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’tan bir müjde de Yükseköğretim ...
Siber Yazılım CEO’su Kenan Çelik, "Lojistik Sektöründe Yenilikçilik ve Sürdürülebilirlik Ancak Yazılım ve Mobil Uygulamalarla Mümkün Olacak"
Lojistik sektörüne özel yazılımlar geliştiren Siber Yazılım CEO’su Kenan ...
İnci Holding’in 2021 Hedefi; Büyüme, Üretim, Yatırım
Türkiye’nin köklü şirketlerinden İnci Holding, başarılı iş sonuçlarıyla ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Treder Zirvesi Sektörün Gelişimini Sergiledi
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
0
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
0
  YAZARLAR
Dr. Can Baydarol
Dr. Can Baydarol
Son Düzlük
Alpay Lök
Alpay Lök
Otobüs Yolculuğunda Hedef Sıfır Ölüm!
Mustafa İmrak
Mustafa İmrak
Lojistik Sektöründe Çevreci Çözümler
Av. Bilun ELMACIOĞLU
Av. Bilun ELMACIOĞLU
Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması “SKDM” 1 Ekim 2023 Tarihinde Yürürlükte
Özgür Şener
Özgür Şener
 Nafile Çaba
Prof. Dr. Birol ERKAN
Prof. Dr. Birol ERKAN
Yıldız Sektör; Lojistik
Nizamettin KARADAĞ
Nizamettin KARADAĞ
Türkiye Taşımacılığını Kim Yönetiyor?
Kamyonum TV
0
  ÇOK OKUNANLAR
0
Güzeller
0
  FACEBOOK'TA KAMYONUM
0
  ANKET
     
 
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
0
Sınır kapılarında yaşanan sorunlar
Vize
Belge yetersizliği
Maliyetler
Tır parkı sorunları
Cezalar
Sınırlardaki ve güzergahlarda karşılaşılan geçiş sorunları
0
0 Sonuçlar
 
     
0
  Kamyonum
0
  •Künye
  •İletişim
  •Abonelik ve Reklam
  •Sitene Ekle
  0
 
Ekonomi
İhale
Gündem
Haberler
Teslimat
Deniz Taşımacılığı
Lojistik
English
Akü
  0
 
Ağır Vasıtalarda Yeni Modeller
Hafif Ticarilerde Yeni Modeller
Özel Tasarım Araçlar
Modifiye Kamyonlar
Treyler Galeri
Üstyapı Galeri
Otobüslerde Yeni Modeller
Kamyon Magazin
Güzeller
  0
 
Yeni Araç Tanıtımları
Test Sürüşleri - Kamyon
Test Sürüşleri - Hafif Ticari
Kamyon Yarışları
Monster Truck Yarışları
Kamyon Simülatörleri
Otobüs Simülatörleri
Yeni Teknolojiler
Kamyon Magazin
  0
 
src
kamyonum
truck
fahrer
dikkat
sondakika
news
şoför
türkiye