Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
schmitz, dorse, treyler,
5 Nisan 2017 Çarşamba - 09:56

Karayolu Taşıma Yönetmeliği Değişiyor!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolu Taşıma Yönetmeliği Taslağı’nı web sitesinden yayınlayarak tüm taşıma sektörünün görüşüne açtı. Taslak yönetmelikte yer alan en önemli değişiklik, mevcut yetki belgesi türlerinde yapılıyor.

Karayolu Taşıma Yönetmeliği Değişiyor!

Taşımacılıkta 37 Belge Sayısı 13’e İniyor!

Mevcut Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin yerine ikame edilmek üzere hazırlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği Taslağı’yla ilgili Bakanlıktan yapılan açıklamada; “Karayolu Taşıma Yönetmeliği Taslağı, ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ile gerçek veya tüzel kişilerden görüş alınmak üzere kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. Söz konusu taslağa ilişkin görüş ve önerilerin, Bakanlığımıza süresi içerisinde ve yazılı olarak bildirilmesi halinde, bildirilen öneriler hakkında gerekli değerlendirme yapılacaktır” denildi.
Karayolu Taşıma Yönetmeliği Taslağı’nda öne çıkan düzenlemeler:
• B1 ve B2 belgeleri B olarak, D1 ve D2 belgeleri D olarak birleşiyor. D4 belgeleri tekrar Y oluyor.
• C uluslararası taşıma, P dağıtım işletmeciliği ve iliçi taşımacılıkla ilgili tüm belgeler kalktı. 
• Tüm acentelik belgeleri F olarak ve tüm ticari olmayan taşıma belgeleri G olarak birleşti.
Taslakta yetki belgesi türlerinde yapılan düzenlemeler en önemli değişiklikler olarak öne çıkıyor.

Ticari Yolcu Taşımacılığı

• A1 yurtiçi ve A2 uluslararası otomobille yolcu taşıma belgeleri kalktı. Yerine yurtiçinde kamuya hizmet edecek, uluslararasında tarifesiz taşımacılık yapabilecek en az 5 özmallı A otomobille yolcu taşıma belgesi geldi.
• Uluslararası ve yurtiçi tüm yolcu taşımalarını yapabilecek yeni B belgesi için asgari 200 özmal otobüs koltuğu ve 100 bin TL işletme sermayesi aranacak.
• Tüm yurtiçi yolcu taşımalarını yapabilen D belgeleri için asgari 150 özmal otobüs koltuğu ve 100 bin TL işletme sermayesi isteniyor.
• B belgelerinde her iki özmal taşıt başına bir; D belgelerinde her özmal taşıt başına üç sözleşmeli taşıt kaydedilebilecek.
• B ve D yetki belgelerine özmal otobüs sayısının yarısı kadar özmal otomobil kaydedilebilecek.
• Tarifeli taşımalarda, B’lerde en az 25, D’lerde en az 20 koltuklu taşıtlar kullanılabilecek. Bunlardan küçük taşıtlar ile otomobiller sadece tarifesiz taşımalarda kullanılacak.
• İliçi ve kısa mesafe illerarası taşıma yapabilen D4 belgeleri yerine eski Y belgelerine dönülüyor.
• F1 yurtiçi yolcu taşıma acenteliği belgesi kalktı.

Ticari Yük Taşımacılığı

• C2 ve C3 uluslararası ve yurtiçi ticari taşıma belgeleri kalktı.
• K1 ve K3 yurtiçi yük-eşya taşıma belgeleri K belgesi olarak değişti.
• L1 yurtiçi lojistik belgesi kalktı. L2 uluslararası ve yurtiçi lojistik belgesi L olarak değişti.
• M1 iliçi, M2 yurtiçi kargo taşıma belgeleri kalktı. M3 uluslararası ve yurtiçi kargo belgesi M koduyla tarifeli taşıma yapacak. 
• N1 iliçi nakliyat ambarı belgesi kalktı. N2 yurtiçi nakliyat ambarı ve L1 yurtiçi lojistik belgeleri yerine ortak P yurtiçi lojistik ve ambar işletmeciliği belgesi geldi.
• R1 yurtiçi taşıma organizatörlüğü belgesi kalktı. R2 yerine uluslararası ve yurtiçi eşya taşıma organizatörlüğü belgesi R geldi.
• H1 yurtiçi eşya komisyonculuğu belgesi kalktı. H2 uluslararası ve yurtiçi eşya taşıma komisyonculuğu belgesi H oldu. 
• G1 yurtiçi eşya, G3 yurtiçi kargo acentelik belgeleri kalktı. 

Ortak Konulu Belgeler

• F2 yolcu, G2 yük-eşya ve G4 kargo acentelik belgeleri yerine F uluslararası ve yurtiçi yolcu, eşya ve kargo acentelik belgesi geldi.
• Ticari olmayan B3 uluslararası yolcu, D3 yurtiçi yolcu, C1 uluslararası yük-eşya ve K2 yurtiçi yük-eşya taşıma belgeleri yerine asgari bir özmal taşıtlı G ticari olmayan taşıma belgesi geldi.
• Büyükşehirlerde T1 ve diğer yerlerde T2 olan yolcu terminal belgeleri ile T3 yük-eşya terminali belgesi T terminal belgesi olarak birleşti.
 
 
Karayolu Taşıma Yönetmeliği Taslağında öne çıkanlar:
YETKİ BELGESİ ALMANIN VE YENİLEMENİN ÖZEL ŞARTLARI 

MADDE 14 – (1) A yetki belgesi: Asgari kapasiteyi sağlayacak en az 5 adet otomobile sahip olmaları ile 40 bin Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır. 
(2) B yetki belgesi: En az, toplam 200 adet koltukluk asgari kapasiteye sahip olmaları ile 100 bin Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır. 
(4) F yetki belgesi:  En az, 20 bin Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır. 
Yolcu taşımacılığı alanında acentelik yapacaklar en fazla 10, eşya veya kargo taşımacılığı alanında acentelik yapacaklar ise en fazla 2 adet taşımacıyla sözleşme yapabilirler. Ancak, sözleşme yapılacak taşımacıların, H, G, R ve T yetki belgesi dışındaki bir yetki belgesine sahip olması gerekmektedir. 
(5) G yetki belgesi: En az, 1 birim taşıt ile asgari kapasiteye sahip olmaları şarttır. 
(6) H yetki belgesi: En az, 30 bin Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesi ile bu işe elverişli bağımsız bir büronun kullanım hakkına sahip olmaları şarttır. 
(7) K yetki belgesi: Gerçek kişilerin en az, 1 birim taşıt ve 25 tonluk asgari kapasiteye sahip olmaları şarttır. 
(8) L yetki belgesi: En az, 6 birim taşıt ve 200 tonluk asgari kapasiteye sahip olmaları ile 300 bin Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır. 
(9) M yetki belgesi: En az, 30 birim taşıt ile asgari kapasiteye sahip olmaları ve 250 bin Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır. 
(10) P yetki belgesi: En az, 3 birim taşıt ve 75 tonluk asgari kapasiteye sahip olmaları ile 75 bin Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır. 
(11) R yetki belgesi: En az, 300 bin Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır. 
(12) T yetki belgesi: En az 300 bin Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır. 
Bu Yönetmelik kapsamında şehirlerarası, yurtiçi ve uluslararası alanda faaliyet gösteren yetki belgesi sahipleri, bu Yönetmelikte belirtilen terminal şartlarını haiz olmak kaydıyla kendine mahsus özel terminaller inşa edebilir veya bu durumda olan terminalleri kiralayarak terminal işletmeciliği yetki belgesi almak suretiyle işletebilirler. 
(13) Y yetki belgesi: Asgari en az, 1 adet otobüse sahip olmaları ve 5 bin Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır. Y yetki belgesi için sermaye şartı aranmaz. 

TAŞITLARIN ÖZMAL VEYA SÖZLEŞMELİ OLARAK KULLANILMASI 

MADDE 25 - a) A, K ve Y yetki belgeleri: Yalnız özmal taşıtlar kaydedilebilir.
 b) B yetki belgesi: Özmal taşıt sayısının yarısını geçmemek üzere ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş sözleşmeli taşıtlar kaydedilebilir. Özmal otomobil sayısı, özmal otobüs sayısının yarısından fazla olamaz. 
c) D yetki belgesi:  Özmal taşıt sayısının 3 katını geçmemek üzere ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş sözleşmeli taşıtlar kaydedilebilir.  Özmal otomobil sayısı, özmal otobüs sayısının yarısından fazla olamaz. 
ç) G yetki belgesi: 1) Eşya taşımaya mahsus özmal taşıt sayısının 10 katını geçmemek üzere, 21/11/2012 tarihli ve 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu kapsamında yetki belgesi sahibinin doğrudan kiracı olarak tarafı olduğu bir finansal kiralama sözleşmesi yoluyla temin edilen sözleşmeli taşıtlar kaydedilebilir. 
d) L yetki belgesi: Özmal taşıt sayısının yarısını geçmemek üzere ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş sözleşmeli taşıtlar kaydedilebilir. Sözleşmeli kamyonet ilave edilemez.
e) M yetki belgesi: Özmal taşıt sayısının 5 katını geçmemek üzere ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş sözleşmeli taşıtlar kaydedilebilir.
f) P yetki belgesi: Özmal taşıt sayısının 10 katını geçmemek üzere ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş sözleşmeli taşıtlar kaydedilebilir. 
G yetki belgesi eki taşıt belgesine ilave edilen sözleşmeli taşıtlar, uluslararası taşımacılık faaliyetlerinde kullanılamaz. 

Birden fazla sahibi bulunan taşıtlar, yetki belgeleri eki taşıt belgelerine özmal taşıt olarak kaydedilmez. Bu durumdaki taşıtlar bu Yönetmelikte belirtilen esaslar çerçevesinde yetki belgeleri eki taşıt belgelerine sözleşmeli taşıt olarak kaydedilebilir.

Sözleşmeli taşıt kullanım oranı hesabında; 
a) M türü yetki belgesi eki taşıt belgesinde kayıtlı her özmal taşıt, 
b) G, L ve P yetki belgesi eki taşıt belgesinde kayıtlı her özmal taşıta karşılık, aynı cinsten taşıt/taşıtlar, 
c) B ve D yetki belgesi eki taşıt belgesinde kayıtlı her özmal otomobil, küçük otobüs (minibüs) ve otobüs için, aynı cinsten otomobil, küçük otobüs (minibüs) ve otobüs cinsi taşıt/taşıtlar, dikkate alınır. 

 
Çevre Teknolojileri Sektörünün 2017’deki Buluşma Adresi Yine REW İstanbul Oldu!
 
İTT Lojistik, Tırsan İle Nasıl Büyüdüğünü Anlattı
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hüseyin METE 7 Aralık 2017 Perşembe 18:09

Ben uluslar arası taşımacılığı yapan bir firma yetkilisi olarak öğrenmek istediğim c-2 uluslar arası taşıma belgesi kaldığını ve bu belgenin yerine r belgesinin geldiğini biliyorum anca arac sayısı ve tonaj olarak bu bilgiye sahip olamadım bu konuda bilgilendirilirsem cok makbule gecer Saygılarımla Teşekkürler.

Yorumu oyla      2      1  
Tuncay 12 Kasım 2017 Pazar 23:46

Yetkililer yeni mağduriyetlerin olmaması adına bir an önce yeni yönetmeliğin ne zaman yürürlüğe gireceğini açıklamalılar ?

Yorumu oyla      2      1  
Mehmet 10 Kasım 2017 Cuma 20:35

Bu uygulamaya ben artık inanmıyom

Yorumu oyla      2      1  
Mehmet 10 Kasım 2017 Cuma 20:35

Bu uygulamaya ben artık inanmıyom

Yorumu oyla      2      1  
Mehmet 10 Kasım 2017 Cuma 20:33

Altı aydır bekliyom ben umudu kestim ben artık inanmıyorum yeter bakmaktan yoruldum artık dördüncü Aydan beri bekledim balet olsun belgesine zaten garibana yaptırmazlarrr

Yorumu oyla      2      1  
Balıkesir Nakliyat 10 Ağustos 2017 Perşembe 15:25

Bu uygulamalar nezaman yürürlüğe girer bir bilgi varmı bu konuda ben k belgesi magduruyum

Yorumu oyla      2      1  
Davut 12 Haziran 2017 Pazartesi 12:35

Ne zaman yürürlüğe girecek

Yorumu oyla      2      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çevre Teknolojileri Sektörünün 2017’deki Buluşma Adresi Yine REW İstanbul Oldu!
İFO Fuarcılık tarafından düzenlenen Uluslararası Geri Dönüşüm, Çevre Teknolojileri ...
Renault Mais Kurumsal İletişim Direktörlüğü’ne Atama
Renault Mais Kurumsal İletişim Direktörlüğü görevine Levent Kadagan atanmış ve görevine başlamıştır.
GEFCO Freight Forward'ın İdari Başkan Yardımcılığı'na Atama
Lojistik sektöründe 25 yılı aşkın bir deneyime sahip olan Anthony Gunn, ...
 
Continental Mevsimine Uygun Lastik Öneriyor
Dünyanın en büyük uluslararası lastik ve orijinal ekipman tedarikçilerinden ...
Ford Otosan Ve Tedarikçileri “Yarına Yön Ver” Diyerek Gelecek İçin Düğmeye Bastı
Ford Otosan ve tedarikçilerinin her yıl bir araya geldiği geleneksel İmalatçılar ...
IVECO, “NGV Global Endüstri Şampiyonu” Ödülünü Kazandı
Sponsorunun NGV Global olduğu, iki yılda bir verilen ödül, dün Hollanda’nın ...
 
Otomotiv Satış Sonrası Sektörünün Güçlü Derneği OSS
Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS), Otomotiv Satış ...
Borusan Lojistik’e Yeni “Akıllı” Genel Merkez
Güçlü ve istikrarlı büyümesini sürdüren Borusan Lojistik operasyon merkezlerini ...
YURTGAZ, Filosuna 3 Adet MAN TGS 18.420 4X2 BLS Çekici Aldı…
Türkiye enerj sektörünün dinamik ve LPG’nin uzman kuruluşu YURTGAZ, filosunu ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
EkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglishAkü
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
türkiyekamyoncuşoförkamyonumsondakikalkwtreylerfahrernews