Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
schmitz, dorse, treyler,
23 Ağustos 2021 Pazartesi - 13:56

Hafif Ticari Araçların Operasyonel Araç Kiralamadaki Payı Arttı

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER), yılın ilk yarısına ilişkin sektör verilerini açıkladı. Buna göre, operasyonel araç kiralama sektörü yılın ilk yarısında 8,7 milyar TL’lik yeni araç yatırımı yaparak Türkiye’de satılan sıfır otomobillerin yüzde 10,8’ini kapsayan 33 bin 400 adet aracı filosuna kattı.

Hafif Ticari Araçların Operasyonel Araç Kiralamadaki Payı Arttı

Yılın ilk yarısı itibariyle sektörün aktif büyüklüğü 46 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu dönemde, sektörün kiradaki aktif araç sayısı yılın ilk çeyreğine göre yaklaşık yüzde 1 azalarak 223 bin 178 adet oldu. Sektörün toplam araç sayısı ise 2020 yılı sonuna göre yüzde 7,1 azaldı ve 244 bin adede geriledi. Öte yandan, operasyonel araç kiralama sektörünün filosundaki hafif ticari araç payının yüzde 4,6’ya, elektrikli ve hibrit araçların payının ise yüzde 5,4’e çıkması raporda dikkat çeken diğer detaylar arasında yer aldı.

Araç kiralama sektörünün çatı kuruluşu Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER), bağımsız araştırma şirketi NielsenIQ iş birliği ile hazırladığı, 2021 yılının ilk yarı sonuçlarını içeren “TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu”nu açıkladı. Rapora göre, operasyonel araç kiralama sektörü yılın ilk yarısında 8,7 milyar TL’lik yeni araç yatırımı yaparak Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yüzde 10,8’i olan 33 bin 400 adet aracı filosuna kattı. Yılın ilk yarısı itibariyle sektörün aktif büyüklüğü 46 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu dönemde, sektörün kiradaki aktif araç sayısı yılın ilk çeyreğine göre yaklaşık yüzde 1 azalarak 223 bin 178 adet oldu. Sektörün toplam araç sayısı ise 2020 yılı sonuna göre yüzde 7,1 azaldı ve 244 bin adede geriledi.

Hafif ticari araçların payı yüzde 2,9’dan yüzde 4,6’ya çıktı

Rapora göre, Renault yüzde 23,3 pay ile Türkiye operasyonel araç kiralama sektörünün en çok tercih edilen markası olmayı sürdürdü. Renault’u yüzde 14,5’le Fiat, yüzde 11,0’le Volkswagen ve yüzde 10,9’la Ford takip etti. Bu dönemde, sektörün araç parkının yüzde 50,9’u kompakt sınıf araçlardan oluşurken, küçük sınıf araçlar yüzde 26 ve üst-orta sınıf araçlar yüzde 18,5 pay aldı. 2018 sonunda operasyonel araç kiralama sektörünün filosundaki payı yüzde 2,9 olan hafif ticari araçların payı ise 2021 yılının ilk yarısında yüzde 4,6’ya yükseldi. Diğer yandan, sektörün araç parkında yer alan hibrit ve elektrikli araçların payının hızla artmaya devam etmesi de dikkatleri çekti. Buna göre, sektörün araç parkının büyük bölümünü yüzde 76,5 ile dizel yakıtlı araçlar oluşturmayı sürdürürken, benzinli araçların payı yüzde 18,1’e çıktı. Hibrit ve elektrikli araçların payı ise yüzde 3,6’dan yüzde 5,4’e çıktı.

Sektördeki SUV payı yüzde 6,7 oldu

TOKKDER raporuna göre, 2021 yılının ilk altı ayı sonunda operasyonel kiralama sektöründeki gövde tipine göre araç oranlarında sedan birinciliği devam etti. Diğer yandan, SUV gövde tipindeki istikrarlı artış da dikkatleri çekti. Bu kapsamda, sedan gövde tipine sahip araçlar yüzde 64,3’le birinci sırada yer alırken, hatchback gövde tipine sahip araçlar yüzde 19,1 ile ikinci sırada geldi. SUV araçlar ise yüzde 6,7 ile üçüncü sırada yer aldı. Bu araçları yüzde 1,9 ile station wagon gövde tipine sahip araçlar takip etti. Rapora göre, sektörün toplam araç parkındaki araçların yüzde 70’ini otomatik vitese sahip araçlar oluştururken, manuel vitesli araçların payı yüzde 30 olarak gerçekleşti.

Sözleşmelerin büyük bölümü 30-42 ay süreli

Operasyonel kiralama sektörü, 2021 yılının ilk altı ayını kapsayan dönemde ekonomiye önemli oranda vergi girdisi sağlamaya da devam etti. TOKKDER’in hazırladığı rapora göre, sektörün 2021 yılının ilk yarısında ödediği vergi tutarı toplamda 4,5 milyar TL’yi buldu. Sektördeki kiralama sürelerine bakıldığında ise, yılın ilk yarısında Türkiye’deki operasyonel kiralamaların yüzde 48,4’ünü 30- 42 ay süreli sözleşmelerin oluşturduğu görüldü. Bu sözleşmelerden sonra en çok tercih edilen operasyonel kiralama süresi yüzde 21 ile 43 ay ve üzeri sözleşmeler olurken, 18-30 aylık sözleşmeler yüzde 19 oranında tercih edildi. 18 ayın altındaki kiralama sözleşmeleri ise kontratların yüzde 11,7’sini kapsadı.

 

 
Sarp Intermodal CEO’su Onur Talay, "Taşımalarımızın Yaklaşık Yüzde 90’ını Ro-Ro Odaklı Gerçekleştiriyoruz"
 
Alışan Lojistik, Dijital Dönüşüm Yolculuğuna Microsoft İş Birliği ile Devam Ediyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
OKT Trailer Türk Savunma Sanayisinde İlerleyişini Sürdürüyor
OKT Trailer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı ...
Orta Asya Ülkeleri ile Yaşanan Taşımacılık Problemleri Görüşüldü
UND, 17 Ağustos 2021 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve UND organizasyonunda ...
Türkiye'nin Covid Sertifikası AB Dijital Covid Sertifikaları Kapsamına Alındı
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Kuzey Makedonya, Türkiye ve Ukrayna’nın ...
 
Bakan Karaismailoğlu, Ayancık’ta Ulaşım Açısından Hiçbir Problem Kalmayacak
Bakan Karaismailoğlu, Ayancık Çayı üzerinde ilave Karayolu geçişi sağlayacak ...
UND Sektör İçin Dijitalleşme Önerileri Sunacak
UND yakın zamanda oluşturduğu Dijitalleşme Çalışma Grubu ile sektörün ...
Lübnan'a Taşıma Yapan Araçlara Mazot Sınırlaması Getirildi!
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Lübnan'dan çıkış yapan yabancı ...
 
Mont Blanc Tüneli’nde Yapılacak Bakım Çalışmaları!
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Mont Blanc Tüneli’nde yıl sonuna ...
Karsan Atak Electric Barselona Madrid Arasında 600 Km Yol Katetti
Sunduğu toplu taşıma çözümleriyle Avrupa’nın çevreci tercihi olan yerli ...
Gümrük Kanunu’nun 234 'üncü Maddesinin Uygulanmasında Yapılacak İşlemler !
UND, Gümrükler Genel Müdürlüğünün 2021/20 sayılı “Eksik Belgeyle Beyan ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
EkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglishAkü
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
treylertruckfahrerdikkatkamyoncukamyonumnewstürkiyeKamyon