Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
schmitz, dorse, treyler,
22 Nisan 2022 Cuma - 11:42

Çip Endüstrisinde Kıtlığa Karşı 446 Milyar Dolarlık Yatırım Hedefi

Küresel çip tedarikinde sıkıntılar devam ederken, dünya genelinde bu alandaki yatırımların yoğunlaştığı dikkati çekiyor. ABD merkezli yatırımlar, yaklaşık 112 milyar dolarla yarı iletken endüstrisindeki tüm küresel yatırımların 4'te 1'ini oluşturuyor.

Çip Endüstrisinde Kıtlığa Karşı 446 Milyar Dolarlık Yatırım Hedefi

Dünyanın önde gelen otomobil üreticileri, çip eksikliği nedeniyle bazı fabrikalarında üretimleri askıya almak zorunda kalıyor.

ABD Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Brian Deese, ABD'deki ekonomik çıktının çip eksikliği nedeniyle geçen yıl yüzde 1 daha düşük olduğunun tahmin edildiğini belirtiyor.

 

Çip yatırımlarının 4'te 1'i ABD merkezli

Yarı iletkenler, günümüz dünyasının belkemiğini oluşturmasının yanı sıra ülkeler arasındaki rekabet unsurlarından da biri haline dönüşüyor.

ABD, yarı iletken endüstrisindeki tüm küresel yatırımların 4'te 1'ini yaklaşık 112 milyar dolarla oluşturuyor.

Geçen yıl dünya çapında satış gelirlerinde ilk 10'da yer alan çip üreticilerinin 7'sinin ABD merkezli olması dikkati çekiyor. Ancak ABD’li tedarikçiler yarı iletkenleri büyük ölçüde Uzakdoğu'daki fason üreticilerden temin ediyor ve bir yılı aşkın süredir teslimata yetişemiyor.

Çip endüstrisinde iki numara olan Intel'in ABD ve AB'de şimdiden milyarlarca dolarlık yatırım başlattığı biliniyor.

ABD merkezli Intel, Eylül 2021’de, Avrupa Birliği’ndeki (AB) yarı iletkenlerin AR-GE ve imalatı için gelecek 10 yıl içinde 80 milyar avroluk yatırım planı açıklamıştı. Şirket bu plan kapsamında, küresel otomobil üretiminde önemli rol oynayan Almanya’da 17 milyar avroluk bir çip fabrikası kuracak.

Çin'in küresel tedarik zincirindeki önemini azaltmak isteyen Washington yönetimi, yarı iletken ürünlerin üretimini yıllardır Amerika'ya geri getirmeye çalışıyor.

Son olarak, Taiwan Semiconductor Manufacturing’in (TSMC) Arizona'da temelini attığı 12 milyar dolar değerindeki fabrika bu çalışmanın bir meyvesi olarak görülüyor.

 

Ülkeler riskleri en aza indirmeye çalışıyor

En büyük fabrikalara sahip ve tüm çiplerin yüzde 40'ının geldiği Tayvan ve Güney Kore'nin de komşularıyla anlaşmazlık halinde olması endişeye neden oluyor. Bu nedenle dünya genelinde hükümetler, çip şirketlerini kendi ülkelerinde üreterek riskleri en aza indirmeye çalışıyor.

Çip endüstrisi, Çin ve ABD'nin yanı sıra AB'nin de stratejik sektörleri arasında yer alıyor.

SEMI'ye göre Avrupa'da yaklaşık 56 milyar dolarlık ek üretim kapasitesi yaratılıyor ancak bu küresel yatırımların sadece yüzde 13'üne tekabül ediyor ve AB'nin hedeflediği seviyenin altında.

AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin dünya üretimindeki payını 10 yılın sonunda yüzde 20'ye çıkarmayı hedefliyor. Bunun gerçekleşmesi için AB'de önceden planlanandan çok daha fazla yatırımın yapılması gerekiyor.

Avrupa'nın en büyük 2 çip şirketinin bu yıl geçen yıla göre çok daha fazla yatırım yapmak istediği dikkati çekerken, Fransız-İtalyan STMicroelectronics yatırımlarını neredeyse 2'ye katlayacağını, Münih merkezli Dax grubu Infineon ise yüzde 40 daha fazla yatırım yapmayı hedeflediğini belirtiyor.

Yönetim danışmanlığı şirketi McKinsey, çip endüstrisinin 2030 yılına kadar yılda ortalama yüzde 8'e kadar büyüyeceğini tahmin ediyor.

ABD, çip endüstrisi için 52 milyar dolarlık destek sağlamayı hedeflerken, AB'nin 43 milyar avroluk sübvansiyon sağladığı görülüyor.

AB'nin yanı sıra üye ülkelerin de bireysel olarak çip endüstrisine yönelik kaynak ayırdığı dikkati çekiyor. Bu ülkeler arasında İspanya, İtalya ve Almanya yer alırken, Avrupalı yöneticiler bu alanda Asya'yı yakalamak için daha fazla yatırım çağrısında bulunuyor.

 

Yarı iletkenler için yüksek oranda AR-GE ve sermaye harcaması gerekiyor

Tasarımı ve üretimi oldukça karmaşık olan yarı iletkenler için yüksek oranda AR-GE ve sermaye harcaması gerekiyor.

Yarı İletken Endüstrisi Derneği (SIA) ile Boston Consulting Group'un Nisan 2021’de yayınlanan raporu, gelecek 2030’a kadar yarı iletkenlere yönelik artan talebin karşılanabilmesi için küresel olarak AR-GE ve sermaye harcamalarına yaklaşık 3 trilyon dolarlık yatırım yapılması gerekeceğini ortaya koyuyor.

Rapora göre, elektronik tasarım otomasyonu, çip tasarımı ve gelişmiş üretim ekipmanları gibi AR-GE yoğun faaliyetlerde ABD başı çekerken, Doğu Asya, hükümet teşvikleriyle desteklenen büyük sermaye yatırımlarının yanı sıra sağlam altyapıya ve vasıflı iş gücüne erişim gerektiren yonga imalatında ön plana çıkıyor.

 

En çok ticareti yapılan dördüncü ürün

Çipler, ham petrol, rafine petrol ve arabaların ardından dünyada en çok ticareti yapılan 4'üncü ürün olurken, küresel tüketimin yüzde 25'ini gerçekleştiren ABD ve Çin bu alandaki en büyük pazarlar olarak dikkati çekiyor.

Çip üretim kapasitesinin yaklaşık yüzde 75'i yüksek sismik aktivite ve jeopolitik gerilimlere önemli ölçüde maruz kalan bir bölge olan Çin ve Doğu Asya'da yoğunlaşıyor. Ayrıca, dünyanın en gelişmiş yarı iletken üretim kapasitesinin çoğu Güney Kore ve Tayvan'da bulunuyor.

 

 

kaynak: bloomberght

 
Mercedes-Benz Türk, 2021 Yılında En Fazla Yerli Patent Başvurusu Yapan Otomotiv Şirketi Oldu
 
Belarus’un, AB Yatırımlarına Karşı Aldığı Önlemler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tır Kuyruğu 7 Kilometreye Ulaştı
Ardahan Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı'ndan yurt dışına çıkış yapacak tırlar, ...
Posta ve Hızlı Kargoyla Yapılan İhracat İşlemleri Kolaylaştırılacak
Operatör hızlı kargo firmaları ihracat işlemlerinde, posta ve hızlı kargo ...
Ekonomi Nasıl Kurtulur?
Öncelikle ekonomist olmadığımı belirteyim. Çalışma hayatım boyunca ekonomi ...
 
Firmaların Kira İlişkisi Kaynaklı Sorunlarına Çözüm
Bağımsız Arabuluculuk Merkezi (BAM) Kurucu Ortaklarından Av.Arb. İLHAN ...
Gümrük Vergi ve Ceza Borcu, Geri Verme Kaldırma İşlemlerinin E-Devlet Sistemi Üzerinden Gerçekleştirilmesine İmkan Tanındı
Gümrükler Genel Müdürlüğünden yapılan duyuruya istinaden;
Çanakkale Köprüsü'nün Açılışından Sonra Feribot Ücretlerine Yüzde 117'ye Kadar Zam Geldi
1915 Çanakkale Köprüsü'nün açılışının ardından feribot geçişlerine yüzde ...
 
Litvanyalı Karayolu Taşıyıcıları, Rusya Federasyonu Üzerinden Transit Geçişin Kapanmasından Korkuyor
Rusya, AB'ye kayıtlı kamyonlar için sınırları kapatırsa, Litvanyalı kamyon ...
Yunanistan Plakalı Ticari Taşıtlar ve Özel Konteynerlerin Gümrüksüz Akaryakıt Miktarı Azami 350 Litre Olacak
Yunanistan plakalı ticari taşıtlar ve özel konteynerlerin standart depolarındaki ...
Aradığın Her Araç KamyonumPazar'da!
Aradığın her marka, tek tıkla KamyonumPazar'da!
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
EkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglishAkü
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
busşoförtrucklkwfahrerKamyon haberler dikkatnews