Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
kamyoon, nakliye, taşımacılık
bisa
ford, fordtrucks, fordfline
English
Schmitz Cargobull presents its latest product and service highlights for the IAA TRANSPORTATION 2024

Schmitz Cargobull presents its latest product and service highlights for the IAA TRANSPORTATION 2024

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
denko, nakliye, lojistik
27 Mayıs 2024 Pazartesi - 12:21

Çin Elektrikli Otomobilde Nasıl Dünyanın En Büyüğü Oldu?

Çin, son yıllarda yaygınlaşan elektrikli otomobiller konusunda zirvede. İşte Çin'in bu sektörü ele geçirmesinin hikayesi.

Çin Elektrikli Otomobilde Nasıl Dünyanın En Büyüğü Oldu?

Elektrikli otomobiller artık iyiden iyiye hayatımıza girerken dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin de son yıllarda bu sektördeki atılımı ile dikkat çekiyor.

Peki bundan on yıllar önce doğru dürüst bir otomotiv endüstrisi bile bulunmayan ülke yıllar içinde nasıl elektrikli otomobil sektörünün en büyük oyuncusu haline geldi?

Bundan neredeyse on yıl önce, Çin'in en büyük otomobil üreticilerinden biri olan SAIC firmasını ziyaret eden Başkan Şi Jinping, Çin'i elektrikli araç endüstrisine hakim olma yoluna sokacak çok önemli bir konuşma yaptı.

Şi o dönem güçlü bir otomobil üreticisi olmanın yolunun 'yeni enerjili araçlar geliştirmekten geçtiğini' söyledi ve bu sektörde avantajlı bir başlangıç elde etmenin küresel rekabetin anahtarı olduğunu belirtti.

O dönem Çin'de yabancı ortaklarla çalışmayan yerli otomobil üreticileri ve markaları, motor ve diğer otomotiv teknolojilerinde geri kalmış ve kalitesiz olarak görülüyordu.

REKABETİN ANAHTARI

Sonrasında Çin küresel rekabette öne geçmek ve çevresel zorlukların üstesinden gelmek için yakıt tasarruflu ve alternatif enerjili araçlara ağırlık verdi.

Devlet 2012 yılında satış hedefleri belirleyerek, sübvansiyonlar sağlayarak ve şarj altyapısı oluşturmak için kaynak ayırarak sektörü geliştirmenin yollarını belirleyen bir kılavuz yayınlamıştı.

Bu politikalar Çin'in Batılı ve Asyalı otomobil devlerini, özellikle de Toyota'ya ev sahipliği yapan Japonya'yı geride bırakmasının anahtarı olarak görüldü.

Diğer taraftan Tesla özel bir izinle Şangay fabrikasını 2019 yılında tamamladı. Tesla'nın pazara girmesi, yerel oyuncuları daha uzun menzilli ve daha iyi elektrikli araçlar üretmeye teşvik etti.

EN BÜYÜK TEDARİKÇİ

2024 yılına geldiğimizde Çin dünyanın en büyük otomobil pazarı haline geldi ve geçen yıl teslim edilen 9,5 milyon araçla diğer tüm ülkelerden daha fazla elektrikli araç sattı. Ayrıca batarya tedarik zincirinin çoğunun kontrolünü ele geçirdi.

Çinli elektrikli otomobil üreticisi BYD, geçen yıl Volkswagen'i tahtından indirerek Çin'de en çok satan marka haline geldi ve 2023'ün son çeyreğinde dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi olarak Tesla'yı geride bıraktı.

Çin ayrıca 1,5 milyonu elektrikli araç veya fişli hibrit olmak üzere yurtdışına 4,1 milyon araç gönderdi. Böylece Çin, Japonya'yı geride bırakarak dünyanın en büyük otomobil ihracatçısı oldu.

BATI İLE GERİLİM ARTIYOR

Elde edilen satışlar Pekin'in sanayi politikasının başarısının kanıtı olurken diğer yandan Batı ile gerilimin de artmasına sebep oluyor. Çin'in elektrikli araçlardaki başarısı, Washington ve Brüksel'de önemli bir rahatsızlık kaynağı haline geldi.

Yurtiçinde yavaşlayan büyüme, Çinli otomobil üreticilerini uygun fiyatlı araçları için başka yerlerde alıcı aramaya itiyor. Ayrıca Çin, kendi elektrikli araç tedarik zincirlerini geliştirmeye çalışan AB ve ABD'de ticari engellerle karşılaşıyor. Batılı ülkeler Çin'i kapasite fazlasını ihraç etmekle suçluyor.

ABD, Çin otomobillerine yönelik ithalat tarifelerini dört katına çıkararak yüzde 100'ün üzerine çıkarırken, AB de devlet sübvansiyonlarından haksız bir avantaj elde edilip edilmediğini görmek için Çin elektrikli araç üreticilerine soruşturma başlattı. Rusya ise Çinli otomobil üreticilerinden üretimi yerelleştirmeyi düşünmelerini istedi.

 

 

kaynak: sözcü

 
Orta Koridor ve Kalkınma Yolu’nu Güçlendirecek Proje: Via Carpatia
 
UND Başkanı Aras ve Strateji ve Bütçe Başkanı Şenel Arasında, Lojistiği Güçlendirecek Görüşme
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Otomotiv Ödüllerinin Yıldızı: Kia EV9
Kia’nın yeni elektrikli amiral modeli EV9, lansmanı yapıldığı günden bu ...
Sıcak Havalar Elektrikli Otomobilleri Nasıl Etkiliyor?
Elektrikli araç sahipleri dikkat! Havalar iyiden iyiye ısınmaya başladı. ...
Eşarj, 1 Milyon Şarjlanmaya Ulaştı
Geçtiğimiz yıl yarım milyon şarjlanma ile sektörüne liderlik eden Eşarj, ...
 
Elektrikli Araç Üretiminde Sürdürülebilir Çözüm
Atlas Copco Endüstriyel Teknik, 2023 yılında grup olarak belirlenen bilime ...
Ford Otosan Ekosistemdeki Liderliğini Sürdürüyor Lojistik Servis Sağlayıcıları Sürdürülebilirlik Manifestosu ile Karbon Nötr Hedefine Emin Adımlarla İlerliyor
”Gelecek Şimdi” vizyonu ile ortaya koyduğu uzun dönemli sürdürülebilirlik ...
"Yeni Nesli Otomotive Kazandırmak Zorundayız"
Önemli değişim ve dönüşümlere sahne olan otomotiv sektörünün gölgede kalan ...
 
"Elektrikli Araçlarda Rüzgrı Tüketici Belirliyor"
Otomotiv endüstrisi hem globalde hem de ülkemizde son 5 yılda baş döndürücü ...
Yüksek Faiz Otomotivde Ticareti Tıkadı!
Ülkemizde yükselen mevduat faizi oranlarının etkisiyle ikinci el otomobil ...
Elektrikli Araçların Periyodik Bakımları Nasıl Yapılır?
Günümüzde çevre dostu ve sürdürülebilir bir geleceğe doğru atılan önemli ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
En Önemli İnsan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
GüncelEkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglish
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
treylertruckdikkatşoför haberler fahrerbussondakikasrc