2011 SERBEST BÖLGELERE YARADI
Serbest bölgelerde geçen yıl ticaret yüzde 21,9 artarak, 22,6 milyar dolara ulaştı. En fazla ticaret 5,7 milyar dolarla Ege Serbest Bölgesi'nde gerçekleşti.
- | Kamyonum
İstanbul Endüstri ve Ticaret Bölgesi 3,6 milyar dolarla en fazla ticaretin gerçekleştiği ikinci bölge oldu. Ancak bölgenin ticaretinde 2010 yılına göre yüzde 15,6 gerileme yaşandı. Mersin Serbest Ticaret Bölgesi'nde, yüzde 20,9 artışla 2,7 milyar dolarlık ticaret yapıldı. İstanbul Endüstri ve Ticaret Bölgesi'nde 2010 yılında 4,3 milyar dolarlık, Mersin Serbest Ticaret Bölgesi'nde 2,2 milyar dolarlık ticaret yapılmıştı.
İstanbul Atatürk Havalimanı ticaretin yüzde 17,5 gerilemesine rağmen, 2,2 milyar dolarla en fazla ticaretin yapıldığı bölgeler arasında yer aldı. Avrupa Serbest Bölgesi'nde ise ticaret yüzde 59,8 artarken, bu bölgede de 2,1 milyar dolarlık ticaret gerçekleşti.
EN AZ TİCARETİN GERÇEKLEŞTİĞİ BÖLGELER
2010 yılında, Mardin Serbest Bölgesi'nde 6,9 milyon dolarlık, Rize Serbest Bölgesi'nde 3,7 milyon dolarlık, Denizli Serbest Bölgesi'nde ise 62 milyon dolarlık ticaret gerçekleşmişti.
27 AB ülkesiyle 2010 yılına göre yüzde 34,7 artışla 7,2 milyar dolarlık, diğer OECD ülkeleriyle de yüzde 12,6'lık artışla 1,5 milyar dolarlık ticaret gerçekleştirildi.
Diğer Avrupa ülkeleri ile yüzde 9'luk artışla 35,7 milyon dolarlık, Bağımsız Devletler Topluluğu ile yüzde 38,1 artışla 1 milyar 38,9 milyon dolarlık, Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkeleri ile yüzde 35,5 artışla 1,9 milyar dolarlık, diğer ülkelerle de yüzde 17,8'lik artışla 2,5 milyar dolarlık ticaret yapıldı.





YORUMLAR
Yorum Yap