Türkiye-Yunanistan KUKK Toplantısı 2-3 Temmuz 2013 tarihlerinde İstanbul’da yapıldı. Türk Heyetine Karayolu Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Yılmaz ve Yunan Heyetine Triantaffylos Papatriantafyllou’nun başkanlık ettiği toplantı hem yolcu hem de eşya taşımalarında uzun süren müzakereler sonunda tamamlandı.
Türk Heyeti toplantıda Yunanistan ile ikili ve transit taşımaların libere edilmesini, 100 Euro geçiş belgesi ücretinin düşürülmesini ve 200 litre akaryakıt kısıtlamasının karşılıklı olarak kaldırılmasını talep etti. Yunan Heyeti ülkelerindeki ekonomik kriz sebebi ile iki ülke arasındaki ticaret ve taşımaların geçtiğimiz yıllara göre düşüş trendi içinde olduğunu belirterek, kotanın libere edilmesinin, artırılmasının ve ücretlerin düşürülmesinin söz konusu olmadığını belirtti. Türk Heyeti özellikle transit taşımalarda son yıllarda Yunanistan’ın uygulamaları sebebiyle artan maliyete dikkat çekerek, Türkiye’nin Dünya Ticaret Örgütü GATT Anlaşması ve Gümrük Birliği Anlaşmalarından doğan haklarının olduğunu, transit taşımaların geçiş belgesi ve ek maliyetlerden muaf tutulması gerekliliğini anlattı ve bu konuda bu kurumlar nezdinde girişimlerde bulunduğunu belirtti.
Yunan Heyeti ise Türk ve Yunan taşımacıların kullandığı ikili geçiş belgesi sayılarının toplamda 15.000 adeti geçmediğini, Yunan ve Türk arasında dengesiz bir kullanım olduğunu belirterek, ikili geçiş belgesi sayısının her iki taraf için de 10.000 adete indirilmesini talep etti. Türk Heyeti geçiş belgesi sayısının indirilmesinin Yunan taşımacıların taşıma sayılarına katkı sağlamayacağını, hali hazırda eşit sayıda geçiş belgesi teatisi yapıldığını ve serbest piyasa koşullarında pazarın belirlendiğini belirtti ve öneriyi gerekçeleri ile reddetti.
Uzun süren müzakerelerin ardından Yunanistan geçiş belgesi kotamız önceki yıllar ile aynı kaldı ve protokolde aşağıdaki şekilde yer aldı;
BELGE TÜRÜ |
KOTA |
Ücretli Transit |
35.000 |
Ücretsiz İkili |
10.000 |
Ücretli İkili |
10.000 |
Toplantıda ayrıca taşımacılarımızın yaşadığı problemlerin hızlı çözümü amacıyla her iki ülke Bakanlıklarının temsilcileri arasında irtibat kişileri belirlendi. Böylelikle yaşanan sorunlar Ulaştırma Bakanlığımız üzerinden hızlı bir şekilde Yunan Bakanlığa aktarılabilecek.