Advertisement
Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
filo kiralama, estepe,
schmitz, dorse, treyler,
10 Aralık 2021 Cuma - 17:50

Kapıkule’ye İlave Yeni Bir Kapı Şart!

AB’nin Global Gateway projesi kapsamında yol, demiryolu gibi bağlantılar için 300 milyar euro yatırım yapacağını açıklanması üzerine Kamyonum Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Nuray Pekcan UND Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Şener ile konunun detaylarını ve Türk lojistik sektörünü görüştü.

Kapıkule’ye İlave Yeni Bir Kapı Şart!

“BİR KAPI HAYAL EDİYORUM; TEK PROJE İLE İKİ TARAFI DA AYNI ŞEKİLDE YAPILMIŞ”

“TÜRKİYE’NİN AB İLE BUNU BİR AN ÖNCE KONUŞUP, PROJELENDİRMESİ GEREKİYOR”

Şener, AB’nin Global Gateway projesine yapılan başvuru ile Meksika-Amerika sınırında yer alan El Paso’nun model alınacağı yeni bir kapı yapılması gerektiğini vurguladı. Türkiye ihracatının yarısının Kapıkule’den çıktığına da dikkat çeken Şener, “AB sınırımızda hedef 10 dakika bekleme olmalı. Kapıyı rahatlatalım ticaret artacak.” dedi. 

“Bu Kapı Türkiye-Bulgaristan Kapısı Değil, Türkiye-AB Kapısı”

Kapıda geçişin yüzde 50 arttığını; ancak kapasitenin ihtiyacın gerisinde olduğunu belirten Şener, “Kapıkule’yi iyileştirmeye çalışıyoruz. Kapıkule’nin tasarımına da bakınca; bizim kapı arazi olarak Bulgar tarafının 3-4 misli. Halbuki 2004 yılında yanılmıyorsam, gümrük yöneticilerini de alarak Bakanlık Amerika-Meksika kapılarını ziyarete gitti. Orada çok dar alanda El Paso’da yarım gün çalışılıyor ve günlük 3 bin araç geçiyor. Bizim yarım günümüzde en başarılı halimizle 600 araç geçiyor. Yani aslında oradaki kapıda bizim 5 katımız araç çıkıyor. Ama gümrüğün arazisi de bizim kapının 5’te biri. Şunu anlıyoruz ki; kapının alanı genişledikçe hızı yavaşlıyor. Genişledikçe duracak yer oluyor. Çamaşır yıkatma yeri, restaurant, freeshop ve alışveriş oluyor. Biz Kapıkule’de geçişi 800’den yaklaşık bin 200’e çıkardık; Hamzabey’de 400’dü 500’e çıkardık. Burada 200-300 artışlarla bu iş karşılanmıyor. Bulgaristan ve ardına yapılan ihracata bakılırsa toplam ihracatın yüzde 50’si. Biz neden ısrarla Kapıkule diyoruz? Tabii bu fikri zaman zaman dile getirecek olduğumuzda ‘Bulgarların buna parası yoktur, istihdamı yoktur.’ deniyordu; ancak bakınca da Bulgarların keyfinin olmasını bekleyemeyiz. Bulgarların bu kapıya ihtiyacı yok bizim ihtiyacımız var. Bu kapı Türkiye-Bulgaristan Kapısı değil, Türkiye-AB Kapısı. AB diyor ki; “Biz tek bir devletiz.”

“Bizim Şoförümüz Mağdur; Ama Avrupalı Şoför de Mağdur”

Türkiye’den giden malların yaklaşık olarak yarısının Türkiye’deki yerleşik  Avrupalı firmaların olduğunu ve bu malın gecikmesi ya da  beklemesi durumunda Avrupalı’nın da canının yandığını vurgulayan Şener şunları aktardı; “Avrupa’da üretilen ürünler de Türkiye’ye gelecekleri zaman yolda beklerken de mağdur oluyor. Ayrıca bizim şoförümüz mağdur; ama Avrupalı şoför de mağdur. Hamzabeyli sınırında sadece Türkler değil, tır parkı kapasitesi de düşük. Gayri insani şartlarda 30 km giden, bir de dur kalklarla 10 metrede bir ilerleyen bir kuyruk oluşuyor. Yeni bir kapı yapalım dedik, ben bunu geçen hafta söyledim. Bundan 3 gün sonra da Avrupa Komisyonu bir açıklamada bulundu. ‘Biz Global Gateway diye küresel geçit anlamında bir proje açıklıyoruz.’dedi. Avrupa Birliği ile partner ülkeler ile olan gümrük kapılarının iyileştirilmesi diye bir konu var. 300 milyar Euro dev bir para. Biz de diyoruz ki; ‘Gelin bu kapıyı yapın. Bir kapı hayal ediyorum; tek proje ile iki tarafı da aynı şekilde yapılmış. Bu dünyada örnek bir kapı olur. Bunun için de yapılmışı var madem gidelim El Paso’ya burada yarım günde 3 bin araç geçiyorsa, biz de dünyanın en çok araç geçirilen kapısına sahip olalım.”

 “Meksika-Amerika Sınırına Bakalım; En Güzel Kapıyı Yapalım”

Yeni sınır kapısının yapılmasında örnek alınabileceğini ifade ettiği El Paso’da yarım günde 3 bin aracın geçtiğini belirten Şener, bunun da ileri teknoloji ile gerçekleştiğini vurguluyor. Şenerkonuşmasını şöyle sürdürdü; “Otobüsler bile x-raye giriyor. Alan bir x-ray laboratuvarı gibi tasarlamışlar. Gidelim yetkililer ve sektör basınıyla yerinde Meksika-Amerika sınırına bakalım; en güzel kapıyı yapalım. Çünkü yapılmışına bakmak lazım.  Gidelim yapılmışı bir şekilde oraya koyalım. Ancak şunu anlamamız lazım ki Çin bundan 10 yıl önce ihracat hamlesini başlatmadan önce geniş gövdeli uçaklar ve dünyada limanlar satın aldı. Demiryolları yapıyor sürekli lojistiğe yatırım yapıyor.”

“Türkiye’nin AB ile Bunu Bir An Önce Konuşup, Projelendirmesi Gerekiyor”

Mevcut kapıların iyileştirmelerinin devam etmesini ve bunun yanı sıra yeni bir kapı yapılması gerektiğini belirten Şener, Türkiye’nin bu konuyu bir an önce AB ile konuşması ve projelendirmesi gerektiğini de vurguluyor. Şener, “Sonuçta Türkiye ihracatı kalıyor. Brüksel’e gideceğiz; birkaç Avrupalı heyetimizi alıp kapıya götürmemiz lazım. AB delegasyonunun yetkilleri de olabilir. Sonuçta UND’nin orada partnerleri var. Bulgaristan, Romanya, Sırbistan, Macaristan gibi birçok ülkelerin dernekleriyle beraberiz. O derneklerle beraber deklerasyon hazırlayalım istiyoruz; sonuçta onların tırları da bekliyor. Normalde AB tarafında farkındalığı artırmamız lazım. Türk tarafında zaten haberler yaptık; farkındalık oluşuyor. Türkiye’nin AB ile bunu bir an önce konuşup, projelendirmesi gerekiyor.” dedi.

“Bu Sektör Bu Dertten Kurtulmalı”

Şener, geçiş odaklı bir kapı yapılması gerektiğinin altını çizerek bu kapının yoğun bir çalışma ile yapılabileceğini dile getirdi. Şener sözlerini, “Hızlı bir şekilde özel bir proje yapılır. Projenin avantajı ileri teknoloji kullanması ve ilk defa kapının iki tarafının aynı anda yapılması. Tek proje gibi tasarlanacak. Belki birçok mükerrer bilgiler ortadan kaldırılacak. Bütün dünya için örnek bir kapı da inşaa edilebilir. Amerika’daki örnekleri inceleyerek bu yola çıkılması lazım. Mesele Bulgaristan’ın değil AB’nin bu projeyi sahiplenmesi. AB’nin buna fon ayırması ve  mevcut süreci aksatmadan başlaması. Bu sektör bu dertten kurtulmalı.” şeklinde sonlandırdı.

 

 

 
AB Çin'in İpek Yolu Projesine Global Gateway ile Rakip Olmayı Hedefliyor
 
Slovenya Geçiş Belgeleri Kullanıma Açıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AB Çin'in İpek Yolu Projesine Global Gateway ile Rakip Olmayı Hedefliyor
Geçtiğimiz günlerde açıklanan ve Çin'in yeni İpek Yolu projesine rakip ...
Merkez Bankası Döviz Piyasasına Satış Yönünde Müdahale Etti
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, döviz piyasasına satış yönünde müdahale ...
Taşucu Limanı Özelleştirildi
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, en iyi teklif tutarları toplam 1 milyar ...
 
Habur Sınır Kapısı’nda Pandemiye Rağmen Tır Giriş-Çıkışlarında Türkiye Rekoru
Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan ve Avrupa-Ortadoğu tedarik zincirlerinin ...
Geçiş Belgesi Dağıtım Kriterleri Görüşüldü
UND, 30 Kasım 2021 tarihinde Geçiş Belgesi Dağıtım Esasları Yönergesine ...
Yunanistan ile Gerçekleştirilen KUKK Toplantısında İkili ve Transit Belge Sayıları Artırıldı
Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü, Türkiye-Yunanistan KUKK ...
 
Teknoloji Devinden Çip Fabrikası Yatırımı
Samsung Electronics'in ABD'de 2 binden fazla istihdam artışı sağlayacağı ...
'Bozulabilir Gıda Maddelerinin Taşınmasına İlişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi' Toplantısı Gerçekleştirildi
UND, Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü ve Eptisa Mühendislik ...
UND, Geçiş Belgesi Geçiş Belgesi Dağıtım Esasları Toplantısı Gerçekleştiriyor
UND, Geçiş Belgesi Dağıtım Esasları Yönergesi çerçevesinde güncel ihtiyaçlar ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
     
 
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
0
Sınır kapılarında yaşanan sorunlar
Vize
Belge yetersizliği
Maliyetler
Tır parkı sorunları
Cezalar
Sınırlardaki ve güzergahlarda karşılaşılan geçiş sorunları
0
0 Sonuçlar
 
     
  Kamyonum
0
  •Künye
  •İletişim
  •Abonelik ve Reklam
  •Sitene Ekle
  0
 
Ekonomi
İhale
Gündem
Haberler
Teslimat
Deniz Taşımacılığı
Lojistik
English
Akü
  0
 
Ağır Vasıtalarda Yeni Modeller
Hafif Ticarilerde Yeni Modeller
Özel Tasarım Araçlar
Modifiye Kamyonlar
Treyler Galeri
Üstyapı Galeri
Otobüslerde Yeni Modeller
Kamyon Magazin
Güzeller
  0
 
Yeni Araç Tanıtımları
Test Sürüşleri - Kamyon
Test Sürüşleri - Hafif Ticari
Kamyon Yarışları
Monster Truck Yarışları
Kamyon Simülatörleri
Otobüs Simülatörleri
Yeni Teknolojiler
Kamyon Magazin
  0
 
bus
Kamyon
news
kamyonum
fahrer
truck
türkiye
treyler
kamyoncu