Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
schmitz, dorse, treyler,
   
  Mustafa İmrak   
Kuzeydeki Savaş ve Sektörümüz
11 Nisan 2022 Pazartesi

Kimi düşünürler (özellikle antik dönem) savaşın insanlığın ilerlemesinde temel bir olgu olduğunu söyler. Yazı dahil bir çok medeniyet göstergesinin yeni yeni yer ettiği çağda bu düşüncenin ileri sürülmesi anlaşılırdır; ancak düşünsel ve felsefi olarak kabul edilir değildir. Madem savaş insanlığın ilerlemesini sağlıyordu; ilk andan itibaren barışa dair sözler sarf edilir? O halde savaşın yıkıcılığını kabul etmek ve insanlığı (ve elbette doğayı) geriye götürdüğünü onarılmaz zararlar verdiğini bilerek konuşmak, ilkesel olarak da savaşa karşı durmak gerekir.

Rusya gibi bir dünya devinin yanı başındaki Ukrayna ile tutuştuğu savaş beni felsefi olarak bir tefekküre sürüklese de, sektörümüze yansımalarını konuşmamız gerekir.

Baştan söyleyeyim, Rusya-Ukrayna savaşı Türkiye’nin konumunu güçlendirmiştir. Savaşlar hiçbir zaman kabul ettiğimiz olaylar değil; ama bu gerçeğin yansımalarını da konuşmalıyız. Orta koridor olarak adlandırılan bir koridorun içindeyiz ülke olarak. Dolayısıyla Avrupa ve ABD’nin ambargolarıyla beraber Rusya üzerinden geçişlerin engellenmesi orta koridorun önemini direk arttırdı. Orta koridordan söz ederken özellikle Mersin Limanı bu noktada büyük önem arz ediyor. İstanbul’da birçok  gümrük noktası aktif olarak kullanıldı. Dolayısıyla Türkiye, isteğinin ve hedefinin dışında; ama konumunun gücünden dolayı lojistikte çok güçlü ve etkin bir dönemini yaşıyor.

Bununla beraber sektörün global düzeyde yaşadığı temel sıkıntı yakıt fiyatlarının artmasıdır. Bu maliyetlerin artması, istihdam başta olmak üzere yeni atılımlar yapması mümkün olan sektörün kendini görece frenlemesine neden olmuştur.

Gel gelelim savaş sonrası döneme. Elbette savaşın en kısa zamanda bitmesini isteriz. Ancak, Rusya-Ukrayna savaşı özellikle ABD’ye Kuzey’de ve Avrupa kıtasında öyle bir manevra alanı açtı ki, egemenliğini adeta meşrulaştırdı. Bu nedenle ABD’nin yaptırımlarını kolay kolay geri çekmeyeceği de açıktır. Bunun yanında Kuzey kıtasının huzur alanı diyebileceğimiz Avrupa ve AB ülkelerinde de ABD siyasetinin ve tüm egemenlik araçlarının alan bulduğu söylenebilir. O nedenle lojistik sektörünün yakın geleceğini yine Rusya-Ukrayna savaşı ve bu olayın etkilerine göre konuşacağız. Başka türlü bir şekillenme şu anda mümkün görünmüyor.

Bu arada Türkiye’nin Ortadoğu’da önemli bir güç ve devlet geleneği yüzyıllara dayanan bir yapı olduğunu unutmayalım. ABD’nin söz ettiğimiz etkisi devam ederken orta koridor ülkesi olarak Türkiye, lojistikte bir geçiş noktası olarak kalabilmenin yollarını arayacaktır, aramalıdır. Hatta bu arayışın, geleceğe bir yatırım olacağını söylemek mümkün.

Türkiye bu sürece hazırlıksız yakalandı. Daha önce farklı vesilelerle ‘Türkiye’nin lojistik merkezi’ olacağını söylemiştim. Şu anda da olan budur. Türkiye maalesef teknik olarak bu buna hazır olmasa da gerçek bu. Gerek liman, gerek gümrük olarak birçok prosedürün hızlanması için gerekenin yapılması için Türkiye bir an önce çalışmalar yapmalı. Limanlardaki bürokrasiyi uzatmamak lazım. Limanlarda ve sınırlarda gıda yüklü araçların günlerce bekletilmesi hâlâ ayrı bir sorun olarak orta yerde duruyor. Zaten o malzemeler Türkiye’de kalmayacak, farklı ülkelere ticari ürün olarak gidiyor.

Özetle, pandemiden sonra savaş koşulları lojistik sektörünün insanlığın temel hizmetlerinden biri olduğunu bir daha gösterdi. Bu dönemde lojistik sektörü devlet tarafından en çok desteklenmesi gereken sektördür. Bu yapılırsa, Türkiye elde ettiği dönemsel avantajı kalıcı hale getirebilir.


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Baki Sunbat
29 Nisan 2022 Cuma 12:38
Merhaba Yazını çok beğendim eline diline sağlık. Evet maalesef Hastalıklar savaşlar ve dünyada ki iklim değişikliği hepimiz psikolojik olarak olumsuz etkiledi. bahsettiğin gibi Türkiye’nin jeopolitik konumu ve lojistiğinin önemi ortaya çıkmakta.lojistik desteklenmeli Teşekkür ediyorum.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
%75 %25
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
EkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglishAkü
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
lkwfahrersondakikaKamyondikkatsrckamyonumşoförtreyler