Kamyonum
TESLİMATGÜNDEMENGLISH FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
English
From the desk of UND President Şerafettin Aras

From the desk of UND President Şerafettin Aras

1 2 3 4 5 6
Dergi
3 Nisan 2026 Cuma - 14:44

OSD Verileri: 2026’nın İlk İki Ayında Ticari Araçta Üretim ve Pazar Büyüdü

Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) 2026 yılı Ocak-Şubat dönemine ilişkin verileri, ticari araç tarafında üretim ve pazarın geçen yılın aynı dönemine göre büyümesini ortaya koydu. Buna göre yılın ilk iki ayında ticari araç grubunda üretim yüzde 20, ağır ticari araç grubunda yüzde 35, hafif ticari araç grubunda ise yüzde 19 arttı.

OSD Verileri: 2026’nın İlk İki Ayında Ticari Araçta Üretim ve Pazar Büyüdü

Aynı dönemde ticari araç pazarı yüzde 17 büyürken, ağır ticari araç pazarı yüzde 6, hafif ticari araç pazarı da yüzde 19 artış gösterdi.

Ağır ticari araç segmentine bakıldığında, 2026 yılı Ocak-Şubat döneminde pazar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artarak 5 bin 194 adede ulaştı. Bu dönemde kamyon pazarı yüzde 2 artışla 4 bin 377 adet olurken, otobüs pazarı yüzde 66 yükselişle 373 adede, midibüs pazarı da yüzde 10 artışla 444 adede çıktı. Veriler, özellikle otobüs tarafında dikkat çekici bir ivmeye işaret etti.

OSD verilerine göre son 10 yıllık ortalamalarla kıyaslandığında da 2026’nın ilk iki ayında tablo dikkat çekici. Toplam pazar 10 yıllık ortalamanın yüzde 57 üzerine çıkarken, otomobil pazarı yüzde 64, hafif ticari araç pazarı yüzde 40 ve ağır ticari araç pazarı yüzde 27 artış gösterdi. Bu görünüm, ticari araç tarafındaki hareketliliğin yalnızca yıllık bazda değil, uzun dönem ortalamalara göre de güçlü bir seviyeye ulaştığını gösterdi.

Üretim tarafındaki artışa rağmen kapasite kullanım oranları, segmentler arasında farklılaşan bir tablo sundu. Ocak-Şubat döneminde hafif araçlarda kapasite kullanım oranı yüzde 62, kamyon grubunda yüzde 53, otobüs-midibüs grubunda yüzde 66 ve traktörde yüzde 27 olarak gerçekleşti. Böylece otomotiv sanayiinin toplam kapasite kullanım oranı yüzde 61 oldu.

Ürün grubu bazında bakıldığında ise yük ve yolcu taşıyan ticari araç üretiminde en güçlü artış kamyon tarafında görüldü. 2025 yılının aynı dönemine göre 2026 yılı Ocak-Şubat döneminde otobüs üretimi yüzde 21, kamyonet üretimi yüzde 21, midibüs üretimi yüzde 24, kamyon üretimi yüzde 44 ve minibüs üretimi yüzde 13 arttı. Özellikle kamyondaki yüzde 44’lük artış, ağır ticari araç üretimindeki büyümenin ana sürükleyicilerinden biri oldu.

Genel tabloda otomotiv sanayiinin toplam üretimi ilk iki ayda yüzde 2 gerileyerek 215 bin 284 adede inse de, ticari araç tarafındaki yükseliş sektörün en canlı alanlarından biri olarak öne çıktı. Otomobil üretimindeki düşüşe karşılık ticari araç grubundaki toparlanma, 2026’nın ilk bölümünde üretim ve iç pazar dinamiklerinin farklı yönlerde hareket ettiğini gösterdi.

 
Hyundai, hidrojenli otobüs satışında 3 bin adedi aştı
 
Karsan Otonom e-ATAK, Paris’te Yoğun Hatlarda Test Edildi ve Onaylandı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
UND Başkanı Sayın Şerafettin Aras'ın Kaleminden
Kriz Zamanlarında Lojistik Akıl: Türkiye, Orta Koridor ve Yeni Dönemin Stratejik Sorumluluğu
TIR ŞOFÖRLERİNE 15 GÜNLÜK TRANSİT VİZE: KÖRFEZ HATTINDA YENİ DÖNEM
Körfez hattında deniz taşımacılığına alternatif olarak devreye giren 15 ...
YABANCI BASIN ALARM VERİYOR: TÜRKİYE’DE SANAYİ, YATIRIM VE TİCARETTE KRİTİK SİNYALLER
Küresel ekonomi basınında son bir haftada Türkiye’ye yönelik dikkat çekici ...
 
HÜRMÜZ’DE YASAK SİNYALİ
İran’da gündeme gelen yeni tasarı, ABD ve İsrail bağlantılı gemilerin ...
AB’de Karbon Takvimi Netleşti: 2025 Başladı, 2026 Sertleşti, 2028’de Taşımacılık Değişecek
Avrupa Birliği’nde lojistik sektörünü kökten değiştirecek karbon regülasyonlarının ...
İSTANBUL’DA İLKBAHARDA ÇİN ZİRVESİ: ORTA KORİDORKUŞAK VE YOL ENTEGRASYONU GÜNDEMDE
Çin’in küresel kalkınma vizyonu İstanbul’da masaya yatırıldı; yapay zeka, ...
 
İran: Saldırı Olursa Basra Körfezi'ne Mayın Döşenecek
ABD Başkanı Donald Trump'ın 48 saat içinde İran'ın Hürmüz Boğazı'nı tamamen ...
Trump: Hürmüz Boğazı Tehdidi Çok İyi Sonuçlanacak
ABD Başkanı Donald Trump, Tahran yönetiminin Hürmüz Boğazı'nı açmaması ...
Orta Koridor Yükselişte
Son haftalarda uluslararası lojistik analizlerinde öne çıkan en kritik ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
R156 Uyumunu Tamamlayamayan Filolar Risk Altında
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
LojistikTeslimatGündemTicari AraçlarElektrikli AraçlarDünyadanSon TeknolojilerRegülasyonlarLastik-Akaryakıt-Akü
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
truckkamyoncukamyonumnewssondakikatürkiyelkwbusdikkat