Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
schmitz, dorse, treyler,
5 Aralık 2023 Salı - 11:17

Fosil Yakıtlardan Kaynaklanan Karbon Emisyonları Tarihi Zirveye Ulaşıyor

Fosil yakıtlardan kaynaklanan karbon emisyonları bu yıl geçen yıla göre yüzde 1,1 artarak 36,8 milyar tonla tarihi zirveye ulaşacak. Küresel Karbon Bütçesi ekibi tarafından yapılan araştırmaya göre, emisyonların artmasıyla küresel sıcaklık artışının 1,5 derece hedefini aşma ihtimali yüzde 50'nin üzerinde. Türkiye ise karbon emisyonu salımında 15. sırada yer alıyor.

Fosil Yakıtlardan Kaynaklanan Karbon Emisyonları Tarihi Zirveye Ulaşıyor

Fosil yakıtlardan kaynaklanan karbon emisyonlarının bu yıl geçen yıla göre yüzde 1,1 artarak 36,8 milyar tonla tarihi zirveye ulaşacağı hesaplanıyor.

Aralarında Exeter Üniversitesi, East Anglia Üniversitesi (UEA), CICERO Uluslararası İklim Araştırmaları Merkezi, Münih Ludwig-Maximilian Üniversitesi olmak üzere 90 farklı kurumdan 120 uluslararası bilim insanının oluşturduğu Küresel Karbon Bütçesi ekibi, karbon emisyonlarına ilişkin yeni araştırmalarını Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı'nda düzenledikleri basın toplantısında açıkladı.

Araştırmaya göre, fosil yakıtlardan kaynaklanan karbon emisyonlarının bu yıl geçen yıla kıyasla yüzde 1,1 artarak 36,8 milyar ton seviyesine çıkacağı tahmin edildi. Fosil yakıtlar ve arazi kullanım değişikliği de dahil olmak üzere toplam küresel emisyonların ise bu yıl 40,9 milyar ton olacağı öngörüldü.

Karbon emisyonlarının bu yıl Hindistan'da yüzde 8,2, Çin'de yüzde 4 artacağı tahmin edilirken, emisyonların Avrupa Birliği'nde (AB) yüzde 7,4, ABD'de yüzde 3 ve dünyanın geri kalanında yüzde 0,4 azaltılması hedefleniyor.

Bu yıl kömür kaynaklı karbon emisyonunun 2022'ye göre yüzde 1,1, petrol kaynaklı karbon emisyonların yüzde 1,5 ve gaz kaynaklı emisyonların yüzde 0,5 artacağı öngörülüyor.

Atmosferik karbondioksit seviyelerinin bu yıl ortalama milyonda 419,3 parça olacağı ve sanayi öncesi seviyelerin yüzde 51 üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.

Yayılan karbondioksit emisyonunun yaklaşık yarısı kara ve okyanus yutakları tarafından emilmeye devam ederken, geri kalanı ise atmosferde kalarak sıcaklık artışına yol açıyor.

Mevcut emisyon seviyelerinin devam etmesi halinde, küresel sıcaklık artışının sanayi öncesi döneme göre 1,5 dereceyi aşma ihtimalinin, gelecek 7 yıl içinde sürekli olarak yüzde 50'nin üzerinde olacağı hesaplanıyor. Emisyonlardaki artış nedeniyle, Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli'nin 1,5 derecenin aşılmasını öngördüğü, tarih şimdiden birkaç yıl öne çekilmiş durumda.

Türkiye, karbon emisyonu salımında 15. sırada

Araştırmaya göre, dünya genelinde geçen yıl en fazla karbon emisyonu salımı yapan ülke, yüzde 30,7 ile Çin oldu. Onu, ABD yüzde 13,6 ile ABD izledi.

Hindistan, küresel karbon emisyonlarının yüzde 7,6'sına, AB yüzde 7,4'üne, Rusya yüzde 4,4'üne, Japonya yüzde 2,8'ine ve Endonezya yüzde 2'sine yol açtı.

Sırasıyla İran, Suudi Arabistan, Almanya, Güney Kore, Kanada, Meksika, Brezilya bu ülkeleri takip ederken, Türkiye 2022'de 400 milyon ton karbon emisyonuyla en fazla emisyona neden olan ülkeler arasında 15'inci sırada yer aldı.

Türkiye'de emisyonlarında 167,2 milyon ton karbondioksit eşdeğeriyle kömür başı çekerken, bunu petrol, gaz ve çimento sektörleri izledi.

"1,5 derece hedefini aşmamız kaçınılmaz görünüyor"

Araştırmayı yöneten Exeter Küresel Sistemler Enstitüsü Araştırmacısı Pierre Friedlingstein, iklim değişikliğinin etkilerinin her yerde açıkça görüldüğünü belirterek, "Ancak fosil yakıtlardan kaynaklanan karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik eylemler acı verici bir şekilde yavaş kalıyor. Paris Anlaşması'ndaki 1,5 derece hedefini aşmamız artık kaçınılmaz görünüyor ve COP28'de bir araya gelen liderlerin 2 derecelik hedefi canlı tutmak için bile fosil yakıt emisyonlarında hızlı kesintiler konusunda anlaşmaları gerekecek." diye konuştu.

UEA Çevre Bilimleri Okulu Royal Society Araştırmacısı Corinne Le Quere de mevcut çabaların küresel emisyonları net sıfır seviyesine doğru bir yörüngeye oturtmak için yeterli olmadığını ifade ederek, "Bugünkü seviyedeki küresel emisyonlar atmosferimizdeki karbondioksit konsantrasyonunu hızla artırırken, iklim değişikliğinde giderek daha ciddi ve büyüyen etkilere neden oluyor. İklim değişikliğinin daha kötü etkilerinden kaçınmak için tüm ülkelerin ekonomilerini şu anda olduğundan daha hızlı bir şekilde karbonsuzlaştırması gerekiyor." dedi.

 

 

kaynak:AA

 
Innovative Technologies For the Transport Sector
 
Şehrini Geliştir Ankara ile Başkent İçin Akıllı ve Çevreci Ulaşım Çözümleri Aranıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeni Tebliğ ile Otomotive Yatırım Yapan Yetkili Satıcılar Cezalandırılıyor
T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından 29 Kasım 2023 tarihinde çıkarılan “Bazı ...
Ticaret Bakanı Bolat, Kasım Ayı İhracat Rakamlarını Açıkladı
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Kasım ayında ihracatımız geçen yılın aynı ...
Otomotiv Pazarı 11 Ayda 1 Milyonu Aştı
Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre Türkiye'de ...
 
Türkiye ve Birleşik Krallık, Serbest Ticaret Anlaşması'nın Kapsamını Genişletmek İçin Müzakerelere Hazırlanıyor
Türkiye ve Birleşik Krallık, 1 Ocak 2021'de yürürlüğe giren Serbest Ticaret ...
Nagihan Soylu UND Başkanlığı Adaylığını Açıkladı!
Nagihan Soylu, UND başkan adaylığını, “Cumhuriyetin ikinci yüzyılı ve ...
Çin’den Dikkat Çeken Hamle!
Çin, grafit ilgili ihracat sınırlandırması başlamadan önce çip üretiminde ...
 
TruKKer Türkiye, ‘logitrans’ Fuarı’nda Çevreci ve Teknolojik Çözümlerini Tanıtıyor
Orta Doğu ve Orta Asya pazarlarında gösterdiği başarıyla bölgenin en büyük ...
Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü Saygı ve Özlemle Anıyoruz..
İzindeyiz..
Siro ve Sabancı Üniversitesi, Batarya Ekosistemi İçin İnsan Kaynağını Birlikte Yetiştirecek
Togg ve Farasis Energy ortaklığında temiz enerji depolama çözümleri geliştirmek ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
EkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglishAkü
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
Kamyonkamyonumbuskamyoncusondakikanewstreylersrctürkiye