Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
schmitz, dorse, treyler,
4 Ocak 2011 Salı - 00:00

Yönetmelikte Yeni Düzenleme

  Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 12 maddesi yeniden düzenlendi. Düzenleme ile K türü Yetki Belgesi sahiplerinin sahip olmaları gereken koşullar ve indirim koşulları yeniden belirlendi.

 

Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 12 maddesi yeniden düzenlendi. Düzenleme ile K türü Yetki Belgesi sahiplerinin sahip olmaları gereken koşullar ve indirim koşulları yeniden belirlendi.

Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü’nden yapılan duyuru ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 12 maddesinin yeniden düzenlendiği belirtildi. Yapılan düzenlemelerle K1 ve K2 Yetki Belgeleri için başvuru yapacak kişilerin sahip olmaları gereken nitelikler ve belgelerin kullanım koşullarına ilişkin şartlar yeniden belirlendi. Karayolları Taşıma Kanunu ve buna bağlı yönetmelikler uyarınca toplam yüklü ağırlığı 3,5 tondan az olan kamyonetlere verilen K-1 / K-2 türü yetki belgelerinde uygulanan muafiyet süresi yoğun talep üzerine 31 Aralık 2011 tarihine kadar uzatıldı.

Hafif ticari araçların da arasında bulunduğu, “ticari” olarak satışa sunulan kamyonet sınıfı araçlar için gerekli olan yıldızlı K1 ve K2 yetki belgelerinin indirimli olarak alınması için sürenin 31 Aralık 2010 tarihinde sona erdi, ancak Ulaştırma Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelikle muafiyet süresini bir yıl uzatıldı.


 

Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 12 maddesinde yapılan değişiklikler şöyle:

MADDE 1 – 11/6/2009 tarihli ve 27255 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 13’üncü maddesinin sekizinci fıkrası ;

K türü yetki belgeleri için;

a) K1 yetki belgesi için başvuran gerçek kişilerin, ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş eşya taşımaya mahsus özmal taşıtlarla en az 25 ton taşıma kapasitesine ve 10.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır. Sadece kamyonetlerle il içi ve/veya şehiriçi taşımacılık yapmak üzere başvuran gerçek kişilerden asgari kapasite ve sermaye şartı aranmaz ve bunların yetki belgesi ücretlerinde % 75 indirim uygulanır. Bu şekilde yetki belgesi alanlar, yetki belgesi eki taşıt belgesine toplam yüklü ağırlığı 3500 kilogram’dan fazla olan ve eşya taşımak için imal edilmiş taşıt/taşıtları kaydettirerek yurt içi faaliyette bulunmak istemeleri halinde; K1 yetki belgesi için bu Yönetmelikte gerçek kişiler için öngörülen asgari kapasite ve sermaye şartlarını sağlarlar ve geçerli tam ücret üzerinden % 75 fark öderler.

b) K1 yetki belgesi için başvuran kooperatifler dahil tüzel kişilerin, ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş eşya taşımaya mahsus özmal taşıtlarla en az 75 ton taşıma kapasitesine ve 10.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır. Sadece kamyonetlerle il içi ve/veya şehir içi taşımacılık yapmak üzere başvuran tüzel kişilerden asgari kapasite ve sermaye şartı ile 43 üncü maddenin on beşinci fıkrasının (b) bendinde yer alan şart aranmaz ve bunların yetki belgesi ücretlerinde % 75 indirim uygulanır. Bu şekilde yetki belgesi alanlar, yetki belgesi eki taşıt belgesine toplam yüklü ağırlığı 3500 kilogram’dan fazla olan ve eşya taşımak için imal edilmiş taşıt/taşıtları kaydettirerek yurt içi faaliyette bulunmak istemeleri halinde; K1 yetki belgesi için bu Yönetmelikte tüzel kişiler için öngörülen asgari kapasite ve sermaye şartları ile 43 üncü maddenin on beşinci fıkrasının (b) bendinde yer alan şartı sağlarlar ve geçerli tam ücret üzerinden % 75 fark öderler.

c) K2 yetki belgesi için başvuranların, ticari veya hususi olarak kayıt ve tescil edilmiş en az 1 adet eşya taşımaya mahsus özmal taşıta sahip olmaları şarttır. Sadece kamyonetlerle taşımacılık yapmak üzere başvuran kişilerin yetki belgesi ücretlerinde % 75 indirim uygulanır. Bu şekilde yetki belgesi alanlar, yetki belgesi eki taşıt belgesine toplam yüklü ağırlığı 3500 kilogram’dan fazla olan ve eşya taşımak için imal edilmiş taşıt/taşıtları kaydettirmek istemeleri halinde; K2 yetki belgesi geçerli tam ücreti üzerinden % 75 fark öderler.

ç) K3 yetki belgesi için başvuranların, ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş eşya taşımaya mahsus özmal taşıtlarla en az 30 ton taşıma kapasitesine ve 5.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır.” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 19’uncu maddesine;

“(2) Birinci fıkra kapsamında yetki belgesi değişikliğinin yapılabilmesi için değiştirilmek istenilen yetki belgesi üzerinde bulunan kalıcı hale gelmemiş tüm uyarmaların kaldırılması şarttır.” fıkrası eklenmiştir.

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin “(a) bendinde belirtilen nedenlerle veya 31 inci maddenin altıncı fıkrasına göre yapılan re’sen düşümler sonucu, bu Yönetmelikteki asgari kapasitenin altına düşülmesi halinde; kapasite altına düşüldüğü tarihten itibaren, 90 gün içinde bu Yönetmelikte öngörülen asgari kapasiteyi tamamlayacak şekilde ilgili mevzuatın gerektirdiği iş ve işlemleri sonuçlandırarak yeterli sayıda/kapasitede taşıtı, taşıt belgelerine kayıt ettirirler” ibaresi yer alan 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendindeki “31 inci maddenin altıncı fıkrasına göre” ibaresi; “bu Yönetmelik hükümlerine aykırılıktan dolayı” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 24’üncü maddesinin ikinci fıkrası;

“(2) Yetki belgesi sahiplerinin, yetki belgeleri eki taşıt belgelerine kaydedilecek/kayıtlı taşıtlarının geçerli araç muayenesinin bulunması şarttır. Ancak uluslararası taşımacılık faaliyetlerinde kullanılan ve yurt dışında bulunması sebebiyle yasal süresi içinde muayenesi yapılamayan araçlar, bu durumun belgelendirilmesi ve yurda giriş tarihinden itibaren 30 gün içerisinde müracaat edilmesi halinde yetki belgesi eki taşıt belgesine kaydedilebilir” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 36’ıncı maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi “Bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu yetkili sağlık kuruluşlarından her beş yılda bir almaları,”
“d) Şoförlük mesleği bakımından bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu yetkili sağlık kuruluşlarından her beş yılda bir almaları,” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 38’inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde ve dördüncü fıkrasında geçen “vergi dairesinin adı ve hesap” ibaresi “yetki belgesi numarası ve vergi” şeklinde değiştirilmiştir.

“(3) Yolcu biletinde, yetki belgesi sahibi taşımacının adı/unvanı, yetki belgesi numarası, adresi, vergi numarası ile yolcunun adı, soyadı, kalkış ve varış yeri, koltuk numarası, hareket tarihi ve saati, taşıma ücreti, biletin seri ve müteselsil sıra numarası ve düzenleme tarihinin yer alması zorunludur.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 43’üncü maddesinin yirmi ikinci fıkrasında yer alan “dairesi” ibaresi “numarası” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 76’ıncı maddesinin birinci fıkrasının (n) bendinde yer alan “on beşinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerine aykırı hareket edenlere her bent için 3 uyarma;” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 77’inci maddesinin yedinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “On beşinci veya on sekizinci fıkralarına” ibaresi “On sekizinci fıkrasına” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 78’inci maddesinin onuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(10) Yetki belgesi sahibinin kendi isteğiyle yapılan iptal işlemi, iptal işleminin yapıldığı tarihte; diğer iptal işlemleri ise iptal işleminin ilgili yetki belgesi sahibine bildirim tarihini takip eden otuzuncu günde yürürlüğe girer.”

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin geçici 1’inci maddesinin altıncı fıkrasında yer alan “31/12/2010” ibaresi “31/12/2011”şeklinde, sekizinci fıkrasında yer alan “31/12/2010” ibaresi “30/6/2012” şeklinde, onuncu fıkrasında yer alan “31/12/2010” ibaresi “31/12/2012” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin Geçici 3’üncü maddesinin birinci fıkrası “(1) 13 üncü maddenin sekizinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan yetki belgesi ücretlerindeki % 75’lik indirim ve fark oranları 31/12/2011 tarihine kadar % 90 olarak uygulanır.” şekilde değiştirilmiş ve ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.

 
2011 Kusurlar Tablosu Yayımlandı
 
Danıştay?dan Emsal Teşkil Edecek Karar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2011 Kusurlar Tablosu Yayımlandı
  Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü ...
Yeni Yılda Yeni Belge
  Yeni yıl ile birlikte yetki belgelerine bir yenisi daha eklendi. ...
YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN
YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN 2010 tüm yorgunluğuyla yerini umutlarla ...
 
YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN
YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN Bir yılı daha geride bıraktık. 2010 tüm ...
?BÜYÜK KOOPERATİFLER BULUŞMASI?
  “BÜYÜK KOOPERATİFLER BULUŞMASI”  15-16 ...
YILDIRIM, KOOPERATİFLERLE BULUŞTU
Kamyonum Dergisi Buluşturdu, Kooperatif Temsilcileri Sordu, Bakan Yıldırım ...
 
ADR Uygulamalarına Yeni Tarih: 2013
  Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik’te yapılan ...
DİNÇŞAHİN İSTİFA ETTİ
UND Deniz’in Ro-Ro faaliyetlerini durdurması kararını ve başarısızlığı ...
Bakan Yıldırım?dan Aksaraylılara müjde
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, gezi ve incelemelerde bulunmak üzere ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
EkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglishAkü
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
dikkatlkw haberler kamyonumKamyonsrctreylerkamyoncusondakika