Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
schmitz, dorse, treyler,
27 Ekim 2010 Çarşamba - 00:00

SCR Kartları Hakkında

SRC Belgeleri ile ilgili kanun 2005 yılında çıktığından bu yana beş yıllık bir süre geçti. Geçen bu süreçte SRC Belgeleri için kart sahibi olma ve başvuruların değerlendirilmesi süreçleriyle ilgili olarak Kara Ulaştırması Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Eroğlu ile görüştük.

SCR Kartları Hakkında

 

Mehmet Eroğlu’ nun açıklamaları özellikle SRC Kartlarının ellerine ulaşmamasından yakınan sürücüler için önemli bilgiler içeriyor. Eroğlu’ nun verdiği bilgiler şöyle;

“Kamu ve üniversite ortaklığı için güzel bir örnek”

2010 yılında Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü ve Gazi Üniversitesi ortak bir merkez kurdular. Ülkemizde kamu ve üniversite ilişkisi olmaması eleştirilerine güzel bir örnek oldu. Bu ortak merkezin adı “Kara Ulaştırması Uygulama ve Araştırma Merkezi” oldu. Daha önce Gazi Üniversitesi bünyesinde yapılan mesleki yeterlilik işleri de bu merkezin faaliyetlerine dahil edildi. Merkezimizin amacı genel olarak kara ulaştırması ve ulaştırma sektörü ile ilgili çalışmalar yapmak olarak belirlenmiştir.

“Bizim amacımız ADR sürecinde fonksiyon olmak”

Görevlerimiz içinde SRC Belgeleri dışında ADR’ ye geçiş süreci de var. 23 Şubat’ ta Birleşmiş Milletler Türkiye’ yi 46. ülke olarak ADR’ ye kabul etti. 01.01.2011 tarihinde ülkemizde ADR uygulamaları başlamış olacak. Bizim amacımız ADR sürecinde fonksiyon olmak. Almanya örneğini ele alırsak; Almanya’ da ADR süreci üç kapsamda; Denetim, Eğitim Kuruluşları ve Berlin’ de 450’ si akademisyen toplam 1500 kişinin çalıştığı AR-GE çalışmaları çerçevesinde yürütülüyor. Bizim hedefimiz, buna benzer bir yapıyı oluşturmak ve bunu yaparken de ülkemizdeki diğer üniversitelerin mevcut yapılarını aktif hale getirmek. Ulaştırma Bakanlığı temmuz ayında yaptığı son toplantıda 40’ a yakın kuruluşu davet ederek kimin hangi görevi üstleneceğine dair fikir alışverişinde bulundu. Ardından bu kurumlardan yazılı olarak görev dağılımı konusunda görüş aldı. Şu aşamada görev dağılımı yapılmış değil. Görev dağılımı yapılınca ADR çalışmaları ile ilgili konular çok daha net olacaktır.

SRC kartları, AB uyum yasaları çerçevesinde çıkan kanunlar nedeniyle bütün sürücüler tarafından alınmak zorundadır. AB uyum sürecinde bu tür belgeler tüm sektörler için geçerli. Bütün Avrupa ülkelerinde de bu belgeler verilecek. Türkiye bu konuda hızlı davranarak çalışmalara erken başlayan ülkelerdendir.

“Sürücülerin EGM’ ye başvurarak bilgilerini yeniden girmeleri ya da güncellemeleri gerekiyor”

SRC işleme sürecinde adayın sürücü belgesi ve sigorta bilgileri sisteme giriliyor. Bu bilgilerde bir eksiklik yoksa aday başvurmaya hak kazanıyor. Adayın nüfus bilgileri T.C. kimlik numarası ile Nüfus İdaresi’ den alınıyor. Ardından bize verilen resimleri taranarak, kartlar baskıya gönderiliyor. Baskıdan gelen kartlar tüm işlemleri tamam ise (Parası yatmış ve adres bilgileri mevcut ise) arşive girmeden kart sahibinin adresine postalanıyor.

SRC için başvuru yaptığı halde almaya hak kazanamadıkları yönünde şikayetler bize ulaşıyor. Biz bu başvurular için gerekli dataları 01.01.2010 tarihinden itibaren Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM)’ nden alıyoruz. EGM kayıtlarında sürücü ehliyetiyle ilgili veri yoksa sistem işlem yapamıyor. Bu durumdaki sürücülerin EGM’ ye başvurarak bilgilerini yeniden girmeleri ya da güncellemeleri gerekiyor. Bu bir geçiş süreci olduğundan ufak tefek bu tür durumlar ortaya çıkabiliyor. Bu kanun 2005 yılında çıktı. Aradan geçen bu beş yılda toplum olarak biraz ağır davranıldı. İlk yıllarda nasıl olsa kanun uygulanmaz iptal olur düşüncesi ile fazla başvuran olmadı. Ama kamunun kararlı tutumu sonrası şuan için herkes başvurmaktadır.

“120 bin civarında posta iadesi kart bulunuyor”

Merkezimizde SRC belgelerini günübirlik olarak işleyebiliyoruz. Bu konuda belgelerin geciktiği ya da adreslere gönderilmediğine yönelik şikayetler var. Birinci konu; bizim arşivimizde kartların birikmesi ancak bunun üç temel nedeni var. Bunun ilk nedeni parası yatırılmamış kartlar. Bunun dışında en büyük sorun olan posta iadeleri. Şuan arşivimizde 120 bin civarında posta iadesi kart bulunuyor. Adrese gönderilmiş ancak adreste kişinin bulunamamasından ya da adresin yanlış olmasından dolayı bize geri dönen kartlar arşivimizde tutuluyor. Bunun yanında başvuru yaparken kartı gelip elden alacağını söyleyerek adres bilgilerini vermeyenler nedeniyle de kartlar arşivimizde birikebiliyor.

Başvurdukları halde adresleri eksik ise ya da değişmiş ise muhtarlıklardan alınacak ikametgah belgelerini bize göndermeleri gerekiyor. Bu belge bize ulaşınca SRC kartlarını yeni adreslere postalıyoruz. Ücretler yatmadığı için bekleyen kartlar için bankalardan günlük olarak alınan verilerimiz yeni para yatıran kişilerin kartları hemen adreslerine gönderiliyor. Belgeleri ellerine ulaşmayan sürücüler; Ulaştırma bakanlığına, Ulaştırma Bölge Müdürlüklerine ya da Kara Ulaştırması Uygulama ve Araştırma merkezi’ ne başvurarak iade edilmiş postalarının tekrar adreslerine gönderilmesini sağlayabilirler. Başvuru için gerekenleri ve başvurularının hangi işlemde olduğunu resmi internet sitemiz olan www.ubgup.gazi.edu.tr adresine girerek T.C. kimlik numaraları ile sorgulayabilirler. Bütün bilgiler bu sitede mevcut.

KARA ULAŞTIRMASI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ NEDİR?

20 Ocak 2010 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanan Gazi Üniversitesi Karayolu Ulaştırması Uygulama Ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği ile Kara Ulaştırması Uygulama ve Araştırma Merkezi’ nin görev ve sorumlulukları belirlenmiştir. Bu çerçevede merkezin amaçları: akademik programlar dışında; kamu kurum ve kuruluşları ile yapılacak protokoller çerçevesinde karayolu ulaştırması faaliyetleriyle ilgili, eğitim, araştırma, geliştirme çalışmaları ve projeleri yapmak, Bakanlığın karayolu ulaştırması alanındaki görevleriyle ilgili olarak KUGM ile işbirliği yapmak ve karayolu ulaştırması faaliyetlerine yönelik teknik kontrol, eğitim, sınav ve belgelendirme işlerini, 10/7/2003 tarihli ve 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve bu Kanunun uygulanmasını göstermek üzere yürürlüğe konulan yönetmeliklere uygun olarak Bakanlığın verdiği yetki ve sınırlar çerçevesinde yapmak olarak belirlendi.

Bu amaçlar doğrultusunda Kara Ulaştırması Uygulama ve Araştırma Merkezi’ nin taşımacılık sektörü ile ilgili temel görevi; 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve bu Kanunun uygulanmasını göstermek üzere yürürlüğe konulan yönetmeliklere uygun olarak Bakanlığın yetkilendirmesi ile karayolu taşımacılık faaliyetleri mesleki yeterliliğine ilişkin olarak verilecek eğitim, yapılacak sınav ve benzeri çalışmalara ilişkin iş ve işlemleri Bakanlık ile yapılacak protokollere uygun şekilde yapmak olarak belirlenmiştir.

BİLGİ

*** Eşya taşımacılığında kullanılan her türlü kamyon, kamyonet, çekici, yarı römork, tanker v.b. araçları kullanan sürücüler, il sınırları içinde ve 100 km.’ ye kadar mesafedeki şehir içi taşımalar hariç olmak üzere, yolcu taşımalarında kullanılan otobüs, minibüs, otomobil (sadece a yetki belgesi kapsamındaki) sürücüler, SRC belgesi almak zorundadırlar.

 
BİLGİLENDİRME İZMİR?DE DEVAM ETTİ
 
BEŞ YILDA 91 TÜNEL
YORUMLAR
Toplam 14 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Müslüm yildiz 29 Nisan 2018 Pazar 16:08

bu src belgelerinin kart paraları bankaya yatırıldığı halde neden gelmiyor vay efendim sisteme yüklenecektir artık kart basma işlemi yokmuş peki öyleyse vatanmasına neden kart ücreti adı altında para yaptırmayın talep ediyorsunuz bu soygun degilse nedir aciklarmisiniz

Yorumu oyla      2      1  
Anıl engin TC:27430272074 2 Nisan 2018 Pazartesi 13:58

Adres değişikliği yaptım.src 2 ve src 4 belgelerin tarafıma ulaşmasını istiyorum.adres:Beyköy mah.no:87 Susurluk BALIKESiR İlginize teşekkür ederim.

Yorumu oyla      2      1  
izzettin Boğa tc 40846849104 11 Aralık 2017 Pazartesi 11:02

26 06 2011 den beri src belgelrim elime ulaşamadı yeni adresim sanayi mah. Halkalı cad.ila dündar ap kat 1 no 1 de kızıltepe mardinde ikamet ermekteyim ilginize teşekurler

Yorumu oyla      2      2  
Celal geçit 4 Aralık 2017 Pazartesi 11:22

Nisan ayıda sınavı kazandım belgem hale gelmedi göndermenizi rica ederim

Yorumu oyla      2      1  
Hakan geloglu 29 Ekim 2017 Pazar 21:39

Src 5belgemi iade arsivinden tarafıma gönderilmesini rica ederim hocaköy mah çolaklar sok no 13 karapürcek SAKARYA adresine tarafıma gönderilmesini rica ederim

Yorumu oyla      2      1  
ismail kümbetlioğlu 10 Ekim 2015 Cumartesi 14:49

posta iade merkezinde bulunan src 1 belgemin aşağıda yazılı adresime gönderilmesini rica ediyorum.il özel idaresi giresun

Yorumu oyla      2      1  
harun gedik 6 Mayıs 2015 Çarşamba 09:20

Ben ve benim gibi binlerce arkadaşım src mağduru sınavlara girdiğimiz halde bile src sınavını geçemiyoruz ağır vasıta ehliyet için yaş sınırlaması var ben 2009'da ağır vasıta ehliyeti hak ettim bizim ne günahımız var her yerden elimizi ayağımızı bağlıyosunuz src siz iş bulamıyoruz bu konuda çok mağduruz sınavı en az 3 senelik ehliyet alanları sınava tabi tutun biz mağdurlarda 35 liralık harç parasını yatırarak src'lerimizi hak edelim 05345952846 bu konuda bizlere yardımcı olunursa çok seviniriz teşekkürler

Yorumu oyla      2      1  
Sezer karaduman 30 Nisan 2015 Perşembe 20:20

SRC 2 POSTA İADE ARŞİVİNDE NEDEMEK EDEVLET BAKTIM ADRES DOGRU NASIL İADE OLUYOR BU GEVŞEKLİK NEDEN KAYNAKLANIYOR BEN BUNA PARA ÖDÜYOR ZAMAN AYIRIYORUM VE KARŞILIHI YOK MALESEF birileri bununla ilgilesin lütfen

Yorumu oyla      11      2  
Serkan 31 Temmuz 2014 Perşembe 12:13

Yaw halen anlamıs değilim kaç aydır bekliyorum tlfn acıyorum bakan yok email atıyorum okuyupta dönen yok ben ne gerekiryorsa eksiksiz hatta aps posta ile bir an onve varsın işlemim hallosun dedik yine olmadı arşivde deniliyor bu eksik denilen evraklar kusura bakmayın gazi üniversitesinde çalısan bazı asalak personelden kaynaklanıyor işini adam gibi yapan yok oturdugunuz yerden devlet nasıl olsa veriyor maasınızı tuzunuz kuru keyfiniz iyi bak sizin gibi asalaklar uüzünden biz iş buluyoruz çalışamıyoruz

Yorumu oyla      6      2  
Misafir 13 Aralık 2013 Cuma 21:41

Src belgem gelmiş geri dönmüş e devletten bakıyorum posta iade arşivinde yazıyor , bunu geri nasıl isteticem kime müracat edicem istanbuldanım . posta iade arşivi nerede ve nasıl geri alıcam

Yorumu oyla      27      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BİLGİLENDİRME İZMİR?DE DEVAM ETTİ
Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü ...
KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİ İLE İLGİLİ GENELGE
Karayolu Taşıma Yönetmeliği İle İlgili Genelge
BAKAN YILDIRIM?IN GÜNDEMİ
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım: “Deniz Ticaretimiz ve Gemi İnşa ...
 
ARAÇ MUAYENELERİ İLE İLGİLİ GENELGE
Kara Ulaştıması Genel Müdürlüğü Araç Muayeneleri ...
SAYISAL TAKOGRAF KART BAŞVURULARI BAŞLADI
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ nin yaptığı açıklamaya ...
TÜVTURK 10 MİLYON DEDİ
  Periyodik araç muayenesinde yetkili tek kuruluş olan ...
 
BAKAN YILDIRIM? DAN İFTAR YEMEĞİ
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım iftar yemeğinde basın mensuplarıyla buluştu.
Azerbaycan KUKK Toplantısı Yapıldı
İzmir` de yapılan Türkiye-Azerbaycan Kara Ulaştırması Karma Komisyon ...
"CEZALAR CAYDIRICI OLMUYOR"
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’ nun internet ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
EkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglishAkü
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
dikkatşoförlkwtrucktreylertürkiyefahrerkamyoncu haberler