Advertisement
Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
filo kiralama, estepe,
schmitz, dorse, treyler,
14 Ekim 2010 Perşembe - 00:00

BAKAN YILDIRIM?IN GÜNDEMİ

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım: “Deniz Ticaretimiz ve Gemi İnşa Sanayimiz Yine Eski Güzel Günlerine Gelecek” Dedi.

BAKAN YILDIRIM?IN GÜNDEMİ

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bugün Türkiye'nin içinde bulunduğu sorunların aşılması için elbirliğiyle gayret gösterileceğini belirterek, ''Ama şunu da bilmeniz lazım; bizi 2000-2001 krizine taşıyan ekonomik politikaları uygulamamızı kimse bizden beklemesin. Öyle bir şey yapmayacağımızı baştan söyledik'' dedi.

Yıldırım, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen ''Gemi İnşa Sanayii: Dünyadaki Eğilimler ve Türkiye'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son dönemlerde kaydettiği büyüme oranlarına değinerek, ülkede özel sektör yatırımlarının 70 milyar doları aştığını, kamu yatırımlarının 20 milyar dolar olduğunu, dolayısıyla Türkiye'nin özel sektör eliyle büyüdüğünü söyledi.

Yatırımlarda gittikçe kamunun yatırım payının azalacağını belirten Yıldırım, bunun herkesin endişesi olan cari açığın azalması için çok ciddi katkı sağlayacağını vurguladı.
Kamunun payı azalırken, yatırım miktarının artacağına dikkati çeken Yıldırım, bunun özel sektörün yatırım yapmaya devam etmesi ve kamunun başka metotlar kullanmasıyla mümkün olacağını söyledi.

''Bir İki Günlük Değişimlerle Moralleri Bozmayalım''

İstanbul-İzmir otoyolunun 6,5 milyar dolarlık bir yatırım olduğunu ve bunu yap-işlet-devlet yöntemiyle gerçekleştireceklerini anımsatan Yıldırım, bütçe imkanlarına bağlı şekilde 2023'e kadar altyapıya 100 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını vurguladı.
Kendisinin hiçbir zaman kötümser olmadığını, Türk ekonomisinin her alanda gelişeceğini, gemi inşa sanayi ve denizcilik sektörlerinin çok uzun soluklu işler olduğunu dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti:

''Bir iki günlük değişimleri, kötüleşmeyi veri alıp, moralleri bozmamak lazım. Kaybetmek, kazanmanın kardeşidir. Bazen kazanırız, bazen kaybederiz. Ama uzun vadeli bakarsak sürekli kazanırız. Onun için bugün içinde bulunduğumuz sorunların aşılması için elbirliğiyle gayret göstereceğiz. Ama şunu da bilmeniz lazım; bizi 2000-2001 krizine taşıyan ekonomik politikaları uygulamamızı kimse bizden beklemesin. Öyle bir şey yapmayacağımızı baştan söyledik. Düzelmenin genel ekonomik kuralların içinde olması gerektiğini hep ifade ettik.

Denizciliğimizin mutlaka gelecek dönem için stratejik alan olarak seçilmesi ve buna yatırım yapılmasının, hem istihdam oluşturması hem stratejik özelliği olması bakımından vazgeçilmez olduğunu düşünüyoruz. Bundan sonra daha temkinli olacağız. İlerde bir gün kriz olabileceğini de büyüme planlarında dikkate alacağız. Sektörde biz de yaptığımız bütün çalışmalarda kriz olabileceğini hiç öngörmedik. Eğer öngörseydik öyle çok agresif büyüme yapmayabilirdik ve krizin etkilerini de bu kadar derinden hissetmeyebilirdik. 2012-2013'e doğru deniz ticaretimiz ve gemi inşa sanayimiz yine eski güzel günlerine gelecek. Ağlayıp sızlanmak, dertlenmekle hiçbir şey çözemeyiz. Yapmamız gereken zorluklara göğüs germektir.''

''Kriz Sonrasında Deniz Ticareti Göçmüş''

Konuşmasında, gemi inşa sanayi sektörünün gelişimini de anlatan Yıldırım, Türkiye'nin 2009 itibariyle 15 milyon 228 bin DWT'lik filoya sahip olduğunu, krizin taşımacılık sektörünü, özellikle de deniz ticaretini çok ciddi etkilediğini söyledi.
Gemi inşada dünyada Çin'in ilk sırada yer aldığını, bu ülkeyi Güney Kore ve Japonya'nın izlediğini belirten Yıldırım, Türkiye'nin ise bu alanda 8. sırada, gemi sayısı açısından da 6. sırada bulunduğunu hatırlattı.

Yük navlunlarının değişimini gösteren diyagrama işaret eden Yıldırım, bu konudaki endeksin kriz öncesinde tarihi bir rekora ulaştığını, kriz sonrasında ise ciddi oranda düşerek eksi 660'lar seviyesine indiğini kaydederek, ''Bundan ne anlayacağız? Deniz ticareti azalmış değil, göçmüş. Mesela 2008'de 150 bin DWT ve üzeri gemilerin günlük kiraları 300 bin dolara kadar çıkmıştı. Sonra bunlar çok kısa sürede 1.500 dolara kadar düştü. Şimdi biraz toparlanma var'' şeklinde konuştu.

''Rusya, Koster Filosu Liderliğini Elimizden Alabilir''

Binali Yıldırım, gemi inşa ve bakım onarımı aktif büyüklüğünün 2006'da 2,5 milyar liradan 2008'de 5,1 milyar liraya yükseldiğini, ihracatın 2008'de tavan yaptığını ve 2,6 milyar doların üzerine çıktığını, 2009'un ise ihracatta krize rağmen kötü olmayan bir rakamla kapatıldığını söyledi.

Türk koster filosunun güçlendirilmesi için çalışmalar yaptıklarını, Türkiye'nin uzun yıllardan beri koster filosunda Akdeniz'de lider olduğunu vurgulayan Yıldırım, ''Eğer çalışma yapılmazsa bu liderliği bir süre sonra sona erecek. Rusya bu liderliği elimizden alabilir. Koster filosu için acilen iş yapmamız, proje geliştirmemiz lazım'' dedi.

Krizde kamudan 2 milyar liranın üzerinde 65 parça gemiden oluşan sipariş aktarıldığına işaret eden Yıldırım, bunun bir anlamda çok kötü bir zamanda sektöre ''can suyu'' özelliği taşıdığını vurguladı.

Sektörü Destekleyen Çalışmalar...

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, sektörü destekleyici yöndeki çalışmalara değinirken, gemi inşa kredilerinin ötelenebilmesi için çalışmalar yapıldığını, bankacılık kesiminin sorun yaşamasının önlenmesi için tedbirler alındığını, finansal sorunları çözmeye yönelik Kredi Garanti Fonu sürecinin söz konusu olduğunu anlattı.

Bankacılık kesimlerinin sorun yaşamasının önlenmesi için çalışmaların günümüz koşullarına uygun olarak güncellendiğini ve bankacılık sektörünün direncinin artırıldığını ifade eden Yıldırım, ''Ama bankacılık sektörünün genel yaklaşımını hepimiz biliyoruz. Sadece denizciliğe mahsus değil. Genel anlamda 2001 kriz sonra bankacılık sektörü maalesef kredilendirme konusunda istediğimiz, cesur davranışı yapamıyor. Bu, biraz onların anlattığına göre BDDK'nın katı kuralları nedeniyle böyle oluyor. Bu anlamda onları cesaretlendirmek, sektörü daha fazla tanıtmak bizim yapmamız gereken çalışmaların başında geliyor'' şeklinde konuştu.

Binali Yıldırım, bir kamu bankasında denizcilik bölümünün kurulması konusunun da bu kapsamda değerlendirilmesinin yerinde olacağını vurguladı.
''Uzlaşma Olmayınca Kanunları Çıkarmak Zaman Alıyor''

Krizden çıkış sonrasında özellikle Türkiye'nin de içinde yer aldığı gelişmekte olan ekonomilerde büyümenin daha da artarak devam edeceğini vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

''Yapısal değişim ve dönüşümü Türkiye'de herhalde istemeyen kimse yok. Herkes istiyor. Ama bazı şeyler istemekle olmuyor. Türkiye'nin gerçeklerini de göz önüne almamız lazım. Nedir o gerçekler? İş yapma süreçlerimizin demokrasilerde istediğimiz hızda olmamasıdır. Yapısal düzenlemeler bakımından parlamento Borçlar Kanununu, Ticaret Kanununu 3 dönemdir çıkaramadı. Neden? Uzlaşma olmuyor. Uzlaşma olmayınca da bin maddeden fazla olan bu kanunları çıkarmak oldukça zaman alıyor. O bakımdan parlamentomuzda uzlaşma kültürünün biraz daha gelişmesine ihtiyacımız var. İnşallah bu dönemde ve önümüzdeki dönemde oluşacak parlamentoda bu uzlaşmayı daha daha kolay, daha rahat sağlayabiliriz.''

''Göstergelerle Sağlıklı Büyüme Olmaz, Üreteceğiz''

Ekonomik göstergelerle, uluslararası göstergelerle, borsa göstergeleriyle, faiz değerleriyle bir ülkenin sağlıklı büyümesi, rekabeti sürdürebilir hale getirmesinin mümkün olmadığının altını çizen Yıldırım, şöyle devam etti:

''En basit kural, üreteceğiz. Çok fazla ölçekli üretim yapacağız, ulusal rekabet gücümüzü artıracağız, üretim maliyetlerini azaltacağız. Belki stratejik birkaç sektör belirleyip onun üzerine yoğunlaşarak gideceğiz. Seçmemiz gereken uzun vadeli yok budur. Yoksa 'Reuters'ın göstergeleriyle ekonomimiz iyi gidiyor' diye kendimizi avutmamız bir şey ifade etmez. Bunlar günübirlik değişimlerdir. Portföy yatırımları için, sıcak para için bunlara tabii ki ihtiyaç vardır. Ama uzun vadede ülkenin sürdürülebilirliği önem ifade etmektedir.''

Uzun Vadeli Yatırımlar...

Bu konuda bir yandan geçmiş yıllarda bozulan dengeleri düzeltirken, diğer yandan Türkiye'nin kalıcı, uzun vadeli yatırımlarına devam etmesi için adımlar attıklarını dile getiren Yıldırım, ''Bu adımlar nedir? Türkiye ekonomisi eğer 2023'te dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girecekse bunu karşılayacak altyapısı olması lazım. Yol, liman, demiryolu altyapısı olması lazım, denizcilikle ilgili altyapısını hazır hale getirmesi lazım. 1,8 milyar tonun üzerinde bir yük hareketi öngörüyorsak, onu taşıyacak altyapının hazır hale gelmesi lazım. Onun için biz hazırız, biz çalışmalarımızı yapıyoruz, programlarımızı bu yönde belirledik'' şeklinde konuştu.

Bu arada, toplantı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, Orta Vadeli Programa ilişkin, ''Bizim görevimiz Orta Vadeli Programın kritiğini yapmak değil, gereğini yapmaktır. Hükümet olarak da bunun gereğini yapacağız'' dedi.

 
ARAÇ MUAYENELERİ İLE İLGİLİ GENELGE
 
KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİ İLE İLGİLİ GENELGE
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ARAÇ MUAYENELERİ İLE İLGİLİ GENELGE
Kara Ulaştıması Genel Müdürlüğü Araç Muayeneleri ...
SAYISAL TAKOGRAF KART BAŞVURULARI BAŞLADI
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ nin yaptığı açıklamaya ...
TÜVTURK 10 MİLYON DEDİ
  Periyodik araç muayenesinde yetkili tek kuruluş olan ...
 
BAKAN YILDIRIM? DAN İFTAR YEMEĞİ
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım iftar yemeğinde basın mensuplarıyla buluştu.
Azerbaycan KUKK Toplantısı Yapıldı
İzmir` de yapılan Türkiye-Azerbaycan Kara Ulaştırması Karma Komisyon ...
"CEZALAR CAYDIRICI OLMUYOR"
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’ nun internet ...
 
TRAFİK KANUNU İÇİN DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ
Karayolları Trafik Kanunu' ndaki her fazla yolcu için 60 TL olan ...
2010 YILI GEÇİŞ BELGESİ DAĞITIM ESASLARI YÖNERGESİ? NDE DEĞİŞİKLİK
2010 yılı Geçiş Belgesi Dağıtım Esasları Yönergesi’ ...
KAÇAKÇILAR TATİLDE
2010 yılının ilk altı ayına ilişkin kaçakçılık raporu Gümrük ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
     
 
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
0
Sınır kapılarında yaşanan sorunlar
Vize
Belge yetersizliği
Maliyetler
Tır parkı sorunları
Cezalar
Sınırlardaki ve güzergahlarda karşılaşılan geçiş sorunları
0
0 Sonuçlar
 
     
  Kamyonum
0
  •Künye
  •İletişim
  •Abonelik ve Reklam
  •Sitene Ekle
  0
 
Ekonomi
İhale
Gündem
Haberler
Teslimat
Deniz Taşımacılığı
Lojistik
English
Akü
  0
 
Ağır Vasıtalarda Yeni Modeller
Hafif Ticarilerde Yeni Modeller
Özel Tasarım Araçlar
Modifiye Kamyonlar
Treyler Galeri
Üstyapı Galeri
Otobüslerde Yeni Modeller
Kamyon Magazin
Güzeller
  0
 
Yeni Araç Tanıtımları
Test Sürüşleri - Kamyon
Test Sürüşleri - Hafif Ticari
Kamyon Yarışları
Monster Truck Yarışları
Kamyon Simülatörleri
Otobüs Simülatörleri
Yeni Teknolojiler
Kamyon Magazin
  0
 
şoför
news
sondakika
haberler
bus
fahrer
dikkat
Kamyon
türkiye