Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
kamyonum dergisi, youtube kanal, kooperatif,
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
schmitz, dorse, treyler,
9 Aralık 2011 Cuma - 12:39

Otomotiv Sanayi Kasım-2011 sonuçlarına göre...

2011 YILI OCAK-KASIM DÖNEMİ PAZAR, ÜRETİM VE İHRACAT 2011 yılı Ocak–Kasım dönemi olarak bakıldığında pazar, ihracat ve üretimde bir önceki döneme göre artışlar mevcut, üretimde Aralık ayı bizi şaşırtmaz ise, rekor bir üretim adedine erişilmesi bekleniyor. Benzer şekilde toplam yıl bütününe baktığımızda, iç pazarda da çok iyi bir yılı geride bırakacağımızı söyleyebiliriz.

Ancak:
 
·         Kasım ayında toplam pazarın 2010 Kasım ayına göre yüzde 14 azaldığı ve bu aylık azalmanın Temmuz aydan bu yana aratarak devam ettiği;
·         Otomobil pazarının yüzde 11 azaldığı;
·         Kasım ayı hafif ticari araç pazarının yüzde 21 oranında azaldığı;
·         Ağır ticari araç pazarının 2010 Kasım ayına göre yüzde8 oranında azaldığı ve
·         İhracatta da 2010 Kasım ayına göre yüzde 13 düşüş yaşandığı dikkat çekicidir.
 
Ortaya çıkan genel tablo bütün olarak değerlendirildiğinde, son aylarda iç pazara yönelik alınan önlemlerin etkisini göstermesi ile azalan iç talep ve Avrupa’da yaşanan krizin belirsizliğini koruması ile azalan ihracat sonucu, 2012 yılının sanayimiz için zor bir yıl olacağını tahmin etmekteyiz.


 
PAZAR
2011 yılı Ocak-Kasım döneminde toplam pazar, 2010 yılı aynı dönemine göre yüzde 21 oranında artarak 775 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Ancak 2011 Kasım ayında toplam pazar 2010 yılı aynı ayına göre yüzde 14 oranında azaldı ve 67bin adet düzeyine geriledi.
2011 yılı Ocak-Kasım döneminde otomobil pazarındaki artış yüzde 23düzeyinde gerçekleşti ve pazar 504bin adede yükseldi. Diğer taraftan, 2011 Kasım ayı otomobil satışları 2010 yılı aynı ayına göre yüzde 11 oranında azaldı ve 45 bin adete geriledi.
Bu durum, kredi hacmini daraltmaya yönelik olarak TCMB’ nın ekonomiyi soğutmak amacı ile kredileri daraltma üzere almış olduğu kararlar yanında, Türk Lirasındaki değer kaybının özellikle otomobil satışlarındaki artış hızını olumsuz olarak etkilemeye devam ettiğini göstermektedir.
2011 yılı Ocak-Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre hafif ticari araç pazarındaki artış yüzde 14 düzeyinde gerçekleşti ve pazar 231 bin adet düzeyinde gerçekleşti.
Ancak 2011 yılı Kasım ayında bir önceki yıla göre hafif ticari araç pazarı yüzde 21oranında azaldı ve 19 bin adet düzeyine geriledi. Diğer taraftan Kasım ayında da hafif ticari araç pazarı Ekim ayına göre deyüzde 13 azaldı.
Hafif ticari araçlardaki ÖTV artışı nedeni ile satışlarda Ekim ayında başlayan düşüşünKasım ayında da etkisini arttırarak devam ettiği görülüyor.
2011 yılı Ocak-Kasım döneminde 2010 yılı aynı dönemine göre kamyon pazarı yüzde 53oranında artarak 35 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Aynı dönemde otobüs pazarı ise yüzde 73 oranında arttı ve 2.203adet oldu. 2011 yılı Ocak-Kasımdöneminde bir önceki yıla göre ağır ticari araç pazarı yüzde 54 oranında arttı ve 40 bin adet düzeyine yükseldi.
Ancak ağır ticari araç pazarında Ekim ayında başlayan düşüş Kasım ayında da devam etti. 2011 Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ağır ticari araç pazarı yüzde 8oranında azaldı ve 3.182adete geriledi.
Ticari araçlar ve özellikle ÖTV artışına maruz kalan hafif ticari araçlarda, son aylarda talepazalmasınıngiderek büyüyen boyutu, ihracattaki daralma ile birlikte üretime de olumsuz yansımaktadır.
İHRACAT
2011 yılı Ocak-Kasım döneminde bir önceki yıla göre, toplam otomotiv sanayi ihracatı yüzde 4, otomobil ihracatı ise yüzde 2 oranında arttı. 2011 yılı Ocak-Kasım döneminde toplam ihracat 708 bin adet, otomobil ihracatı ise 407 bin adet düzeyinde gerçekleşti. 2011 Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre toplam ihracattaki düşüş yüzde 13 oranında gerçekleşirken, otomobil ihracatında ise yüzde 26oranında artış gerçekleşti.
Bu dönemde, ticari araç ihracatı ise yüzde 6artış ile 301 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Traktör ihracatı ise yüzde 5oranında azaldı ve 8.219 adet düzeyine geriledi.
ÜRETİM
Öte yandan 2011 Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre toplam üretim yüzde 8, otomobil üretimi ise yüzde 14 oranında arttı. 2011 Ocak-Kasım döneminde toplam üretimde artış yüzde 10, otomobil üretiminde ise yüzde 8 oranında gerçekleşti. Bu dönemde, toplam üretim 1.084bin adete, otomobil üretimi ise 589 bin adete yükseldi.
2011 yılı Ocak-Kasım döneminde üretim büyük kamyonda yüzde 71, midibüste ve otobüste yüzde 36,küçük kamyonda ve minibüste yüzde 29 ve kamyonette yüzde 10oranında arttı.
Bu dönemde, traktör üretimi ise yüzde 52oranında artarak 42bin adet oldu.

 
Yerli tramvay 2 milyon darbe testinden geçti
 
2012 YILI UBAK İZİN BELGESİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yerli tramvay 2 milyon darbe testinden geçti
Bursa'da üretilen yerli tramvayda belgelendirme çalışmaları sürüyor. Üretilen ...
TIR denize uçtu!
Halat bağlanıp, vinç yardımıyla sudan çıkartıldı. İZMİR'in Aliağa İlçesi'nde, ...
Suriye sınır kapısını kapattı
Bakan Hayati Yazıcı açıkladı
 
Ford Cargo, lojistik sektörüyle buluşuyor
Ford Otosan, 1838 T midilli çekicisiyle uluslararası Logitrans Transport ...
NISSAN, İLK 10’DAKİ YERİNİ BIRAKMADI
Kasım ayı otomotiv sektörü satış sonuçlarına göre Nissan, binek araç segmentindeki ...
’10 numara’ yağ yollara düştü
Artan şehir içi denetimleri sebebiyle satılamayan 10 numara yağ, otobüs ...
 
İlk biyo-temelli EPDM kauçuk bu yıl üretilecek
LANXESS, sene sonunda Brezilya’da dünyanın ilk biyo-temelli EPDM kauçuğunu üretecek.
Şirketlere yakıt indirimi azalıyor
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK), “Kar marjlarını indirin” ...
Lojistik Vaka Yarışması sektörle gençleri buluşturuyor,
Tam 9 yıldır lojistik sektörüne nitelikli insan kaynağı kazandırmak ve ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
EkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglishAkü
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
fahrerkamyonumkamyoncudikkatnewslkwbustürkiyesrc