Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
schmitz, dorse, treyler,
31 Aralık 2009 Perşembe - 00:00

Eski Araçlar Bedelsiz Alınacak

Çevre ve insan sağlığının korunması amacıyla araçlardan kaynaklanan atıkların oluşumunu engellemek, ömrünü tamamlamış araçların ve bunlara ait parçaların geri dönüşümünü sağlamak için bazı yolcu ve yük taşıma araçları ile üç tekerlekli araçları kapsayan yönetmelik yayımlandı.

Eski Araçlar Bedelsiz Alınacak

Çevre ve insan sağlığının korunması amacıyla araçlardan kaynaklanan atıkların oluşumunu engellemek, ömrünü tamamlamış araçların ve bunlara ait parçaların geri dönüşümünü sağlamak için bazı yolcu ve yük taşıma araçları ile üç tekerlekli araçları kapsayan yönetmelik yayımlandı.

Çevre ve Orman Bakanlığınca hazırlanan Ömrünü Tamamlamış Araçların Kontrolü Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

Ömrünü tamamlamış araçlardan çıkarılan parçalar, araç güvenliği ve çevre standartlarını karşılamaları durumunda yeniden kullanılacak. Yeniden kullanılamayan parçalar çevresel açıdan uygunsa geri dönüştürülecek. Bu faaliyetler hava emisyonları, gürültü kontrolü gibi çevresel gerekliliklere uygun olarak yapılacak.

HANGİ ARAÇLARI KAPSIYOR?

Yönetmelik, 18 Temmuz 1997 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 3. maddesinde tanımlanan M1 ve N1 kategorisindeki araçları, motosiklet ve motorlu bisiklet haricindeki üç tekerlekli araçları, bu kategorilerdeki ömrünü tamamlamış araçları ve bunlara ait aksam parçalar ve malzemeleri kapsıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde kayıtlı bulunan araçlar Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumuna teslim edilecek.

28 Haziran 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onayı Yönetmeliği ekine göre onay almış bazı araçlar da bu Yönetmeliğin 16, 18, 19 ve 20. maddelerinden, söz konusu Yönetmelik ekindeki XI'de belirtilen Özel Amaçlı Araçlar 16. maddesinden, 1970 yılı ve öncesinde üretilmiş araçlar 16 ve 18. maddelerinden muaf tutulacak.

23 Aralık 2004 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan İki veya Üç Tekerlekli Motorlu Araçların Tip Onayı Yönetmeliği kapsamında yer alan motosiklet ve motorlu bisiklet haricindeki üç tekerlekli araçlara bu Yönetmeliğin 12, 13, 14 ve 15. maddeleri uygulanacak. Yönetmelik hükümleri, ''araçların kullanım ömürleri süresince ne şekilde bakım gördüklerine veya onarıldıklarına ve bu işlemler sırasında değiştirilen aksam parçaların ve yedek parçaların ilgili mevzuata uygun olup olmadığına bakılmaksızın, özellikle güvenlik standartları, hava emisyonları, gürültü kontrolü ile toprak ve suyun korunmasıyla ilgili ulusal mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla'' uygulanacak.

YÜKÜMLÜLÜKLER

Araç sahipleri, ömrünü tamamlamış araçlarını teslim yerlerine, geçici depolama alanlarına ya da işleme tesislerine, yönetmelikte belirlenen kurallara uygun olarak teslim etmekle ve aracı teslim alandan araca ait ''onaylı araç kayıttan düşme ve bertaraf formunu'' almakla yükümlü olacak.

Ekonomik operatörler, ömrünü tamamlamış araçlar ile araçların bakım ve onarımından kaynaklanan yedek parçaların toplanmasını sağlamak amacıyla araç teslim yerlerini ve geçici depolama alanlarını kuracaklar.

Ömrünü tamamlamış araç teslim yerleri araç yoğunluğuna bağlı olarak yeterli sayıda ve araç sahibinin kolaylıkla ulaşabileceği mesafelerde tesis edilecek. Teslim yeri bulunmayan veya yetersiz olan illerde bu yerler araç üreticileri tarafından oluşturulacak. Teslim yerinde 10 adetten fazla araç bekletilmeyecek ve bekletme süresi 60 günü geçemeyecek. Ekonomik operatörler teslim yerlerini ilgililerin kolaylıkla erişebileceği şekilde duyuracak.

ARAÇ SAHİBİNDEN BEDEL TALEP EDİLMEYECEK

Üreticiler, negatif piyasa değeri olan ömrünü tamamlamış araçları araç sahibinden bir bedel talep etmeden teslim alacak. ''Bedelsiz geri alma'' zorunluluğu, ''Mevcut aracın, Karayolları Trafik Kanununa göre tescil işleminin yapılmamış olması; aracın şanzıman, diferansiyel, katalizatör, motor, elektronik kontrol üniteleri, lastik, üstyapı gibi önemli parçalarının bulunmaması, araca ait olmayan atık veya hurda malzemenin bulunması, aracın bu Yönetmeliğin kapsamı dışındaki bir araç sınıfına dönüştürülmesi'' durumunda ortadan kalkacak.

Araç sahipleri araçlarını teslim ederken ''haciz, rehin, tedbir gibi şerhlerin bulunmadığına dair trafik tescil kuruluşlarından alınmış belgesi'' ile ''trafikten çekilmiş araçlar hariç, ilgili vergi dairesinden alınmış, motorlu araçlar vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezası, trafik idari para cezası, geçiş ücreti ve idari para cezası borcu bulunmadığına dair ilişik kesme belgesi'' ibraz edecek.

Ömrünü tamamlamış araçların trafik kaydının silindiğinin ve çevreyle uyumlu olarak bertaraf edildiğinin belgelenebilmesi için ''Araç Kayıttan Düşme ve Bertaraf Formu'' kullanılacak. Bu form, ekonomik operatörler tarafından bastırılacak ve araç teslim yerleri ile lisanslı geçici depolama alanları tarafından araç sahibine bir bedel alınmadan verilecek.

 

 
Temsa Kaptanlar Kulübü & BP İşbirliğiyle Geleceğin Kaptanlarına Eğitim Verildi
 
?Sektör Mağdur Edilmiyor?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karayolları Sigortaları Arttı
Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortasında, otomobil, minibüs ...
Taşımacılar Dikkat!!!
Kamyonetle Taşımada Yetki Belgesi Aranacak Kara Ulaştırması Genel Müdür ...
Plaka Olmaması Ağır Kusur
Kusur Tablosu Değişti Araç muayenelerinde 2010 yılından geçerli ...
 
3. Köprü İçin 2010?da YİD Modeli
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Boğazı'na yapılması planlanan ...
Otomotiv İhracatı Üç Yıl Geri Gitti
Türk otomotiv sektörünün 1991 yılının eylül ayından ...
75 Tona Çıkarma Zorunluluğu Ertelendi
K1 ve K2 Yetki belgelerinin alımında 1/1/2010–31/12/2010 tarihleri ...
 
Yıldırım: ?Kemer Tünelleri Hizmete Girdiğinde Tekirova'ya Kadar Bölünmüş Yol Olacak?
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Antalya-Kemer karayolu üzerinde ...
Gümrüklere Niko ve Nero Geliyor
Gümrük Müsteşarı Maksut Mete, kaçakçılığa ...
Toplanan Atık Motor Yağı 66,6 Bin Ton
Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Genel Sekreteri Erol Metin, Türkiye'deki ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
EkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglishAkü
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
fahrertreylerlkwdikkatşoförkamyoncutruck haberler kamyonum