Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
schmitz, dorse, treyler,
12 Kasım 2012 Pazartesi - 10:21

'Zorla Test Yapılamaz' Görüşüne Destek!

ANKARA Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı'nın gündeme getirdiği, polisin, alkollü sürücülere rızası olmadan nefes ve kan yoluyla alkol testi yaptıramayacağı görüşü, Zonguldak'ta gerçekleştirilen Anadolu Adli Bilimler Kongresi'nde de destek buldu.

Kongrenin sonuç bildirgesinde, "Kişilerin muayeneyi kabul etmemeleri durumunda nasıl bir yol izleneceği ve yaptırımlarla ilgili düzenlemeler mevcut değildir. Bu nedenle sürücüye, rızası olmadan solunum havasında alkol tespiti yapılamaz, kan alınamaz ve yine rızası olmadan adli tabiblikçe fiili muayene yapılamaz" denildi.

Zonguldak'taki Bülent Ecevit Üniversitesi'nde düzenlenen 'Anadolu Adli Bilimciler Kongresi' dün sona erdi. Kongrede, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Daire Başkanı Yücel Dener, 'Trafikte sürücülerde keyif verici maddelerin kan ve idrarda tespit prosederü ve sorunları' konulu sunum yaptı. Yücel Dener, Prof. Dr. Hamit Hancı ile birlikte hazırladığı sunumunda, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) yürürlükteki ilgili maddelerine göre sürücülere, yaralamalı ve ölümlü kazalar hariç, kişinin rızası olmadan alkol tespiti ve muayenesi yapılmasının mümkün olmadığını söyledi.

YASALARDAKİ BOŞLUKLAR

Dener, "CMK 75/5'e göre üst sınırı 2 yıldan daha az hapis cezasını gerektiren suçlarda, kişi üzerinde iç beden muayenesi yapılamaz. Kişiden, kan veya benzeri biyolojik örneklerle saç, tükürük, tırnak gibi örnekler alınamaz" dedi. Dener, şöyle devam etti:

"Beden muayenesi ve vücuttan örnek alma bir bütün halinde düşünüldüğünde temel amaç, soruşturma ve kovuşturma konusu olayla ilgili delil elde etmektir. Nitekim şüpeli veya sanığın beden muayenesi ve vücudundan örnek alınması başlıklı CMK 75'nci maddede de 'Bir suça ilişkin delil elde etmek' ibaresine yer verilerek, bu amaç açıkça ortaya konulmuştur. CMK 75'e göre, şüpheli veya sanığın iç beden muayenesinin yapılması veya vücudundan örnek alınabilmesi, yüklenen suçun cezasının üst sınırının 2 yıl veya daha fazla hapis cezası olmasına bağlıdır."

KONGRE BİLDİRGESİNDE YER ALDI

Yücel Dener'in sunumu, kongrenin sonuç bildirgesinde de yer aldı. Bildirgede, konuyla ilgili yasal düzenlemelerdeki boşluğa dikkat çekilen bildirgede, "Sürücülere, rızası olmadan solunum havasında alkol tespiti yapılamaz, kan alınamaz ve yine rızası olmadan adli tabiblikçe fiile muayene yapılamaz. Bu durumu aydınlatacak ve sorunları çözecek geniş mutabakatın sağlandığı yasal çözümler ve düzenlemeler üretilmelidir" denildi.

PROF. DR. HANCI: KANUNLARDA BOŞLUK OLMAZ

Kongreye katılan Prof. Dr. Hamit Hancı, yasalardaki boşluk nedeniyle zorla alkol muayenesi yapılamayacağını bilimsel bir çalışmayla ortaya koyduklarını belirtti. Bunu gündeme getirdiklerinde, çeşitli kesimlerden destek aldıkları gibi ummadıkları tepkilerle de karşılaştığına dikkat çeken Prof. Dr. Hancı, şöyle dedi:

"Bazıları, 'Siz alkollü araç kullananları mı koruyorsunuz, sizi kınıyoruz, böyle rezil bir alışma olmaz' diyerek bize saldırdı. Hatta bazı köşe yazarları ve yöneticilerinden hakaret sayılabilecek kelimeler işittik. Biz yıllardır trafikteki sorunların önlenmesi için savaş veriyoruz. Dernekler kurduk, trafik vakıfları kurduk ve yıllardır da trafik dergileri çıkarıyoruz. Bizim amacımız trafikte alkol oranının sıfır olması. Ticari araç sürücülerine 'sıfır' diyorsunuz, öbür tarafta sivil araç sürücülerine '0.50' diyorsunuz. Bu olmaz. Bu eşitsizliği ortadan kaldıralım. Çünkü alkol öyle bir maddedir ki küçücük bir dozu bile bazen kişinin sürüş yeteneğini engelleyebilir. Ama sonuçta bir hukuk devletiysek kanunlarda bir boşluk olmaz. O yüzden yönetmelikleri düzeltelim, bir kaç madde ilave edelim. Kişi üflemeyi redderse, bu onun aleyhine kullanılsın, ehliyetine el konulsun veya alkollü kabul edilsin. Ama yasada olmamasına rağmen, zorla üfletmeyi, zorla kan almayı kongrede de hiç kimse kabul etmedi. Kongre bildirgemizde de bu var."

'BİLİMSEL ÇALIŞMAYA SALDIRMAK ŞIK OLMADI'

Bilimsel bir görüşün, başka bir bilimsel görüşle desteklenmesi veya çürütülmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Hancı, "Bilimsel görüşe saldırmak şık olmadı. Bir bilimsel çalışmaya bu kadar saldırılacağına, çürütülmeye çalışılacağına, bu enerjenin çok daha azıyla kanunumuzu, yönetmeliğimizi değiştirip uluslararası standarda getirebilir, bu sorunu da ortadan kaldırabiliriz" dedi.

Kaynak: Bugün

 

 
MESLEKİ YETERLİLİK SINAVINA İLİŞKİN DUYURU!
 
Yokohama Kış Lastikleri ile Yollar Daha Güvenli
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MESLEKİ YETERLİLİK SINAVINA İLİŞKİN DUYURU!
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel ...
Türkiye'de bir ilk!
Konya minibüsçüler odası aldığı karar ile Türkiye'de bir ilke imza attı. ...
Cruze Ailesinin Yeni Üyesi Showroom’larda
Türkiye’nin En Dinamik Otomobil Markası olma yolunda çalışmalarına hız ...
 
Volvo İş Makinaları “Çevreye Saygı”lı
Volvo İş Makinaları "çevreye saygı" ilkesi gereğince Doğal Hayatı Koruma ...
Mobil Delvac Dostları Kamyon Garaj ve Kooperatiflerinde Buluşuyor…
Mobil Delvac Dostu etkinlikleri kapsamında Adana, Tarsus, Ankara, Eskişehir, ...
30. Otopratik Mağazası Ankara’da Açıldı
30. Otopratik açılış töreninde Brisa, kış lastikleri kullanımını teşvik ...
 
V1 CHALLENGE BİR KEZ DAHA İZMİR’DE
Yerli üretim yarış otomobili Volkicar ile gerçekleştirilen V1 Challenge, ...
Iveco’dan Sydeme’e Doğal Gazlı Araç Filosu
Iveco, Fransa’da bulunan atık yönetim şirketi Sydeme’e 34 Doğal Gazlı Araç (NGV) teslim etti.
İzmirli Gültekin Kar İnşaat’ın Tercihi Yine Ford Cargo
Uzun yıllar yurtdışında iş yapan ve Türkiye'deki hafriyat işlerine Aliağa’da ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
EkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglishAkü
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
türkiyetruckkamyonumsondakikaKamyonkamyoncusrcnewsfahrer