Advertisement
Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
filo kiralama, estepe,
schmitz, dorse, treyler,
14 Eylül 2009 Pazartesi - 00:00

Otomotivde Hurda İndirimi Gündemde

Otomotivde Hurda İndirimi Gündemde

 

Otomotiv, elektronik ve beyaz eşya ile mobilyada 30 Eylül'de sona erecek olan ÖTV ve KDV indirimleri için gözler ekonomi yönetimi ve hükümete çevrilirken, otomotiv sektörüne dönük hurda indirimi yeniden gündeme geliyor.

Maliye Bakanlığı, otomotiv, elektronik ve beyaz eşya ile mobilya'daki vergi indirimleri için ''etki ve sonuç analizi'' çalışması yaparak, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na (EKK) sunacak. Vergi indirimlerinin devam edip etmeyeceğine de Kurul karar verecek.

Maliye Bakanlığı yetkilileri, otomotiv sektörünün yeni dönemde hurda indirimiyle teşvik edilebileceğini belirtiyor. Yetkililer, otomotiv sektöründe yeni değerlendirmenin hurda indirimiyle birlikte yapılacağını ifade ediyor.

Vergi indirimlerinin uygulamaya konulduğu dönemde hurda indiriminin de tartışıldığını ve o dönem yabancı ülke uygulamalarının da tarandığını kaydeden bir Bakanlık yetkilisi, ''Örneğin Almanya'da 1 yıl ve üstü otomobillerde hurda indirimi uygulanıyor. Değişik ülkelerde hurda indirimi kapsamına 5 yıllık, 10 yıllık, 15 yıllık otomobiller giriyor'' dedi.

Türkiye'de de 2003 yılında geçici süreyle hurda indirimi çıkarıldığını ve 20 yaşın üstündeki araçları hurdaya çıkararak, yeni araç alanlara ÖTV indirimi uygulandığını hatırlatan Maliye yetkilisi, uygulamada galericilerin bütün hurda arabaları topladığını ve çeşitli suistimal olaylarının meydana geldiğini vurguladı.

Geçmişteki deneyimler ve yabancı ülke uygulamalarını da dikkate alarak alternatifli bir hurda indirimi çalışması yapıldığını bildiren Maliye yetkilisi, şöyle devam etti: ''Eğer hurda indirimi yeni dönemde tekrar uygulamaya girecekse öncelikle bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç var. Bizim daha önceki alternatifli çalışmamız duruyor. Bu çalışmada, geçici hurda indiriminin yanı sıra kalıcı bir hurda indirimi de öngördük. Bu çerçevede hurda indiriminin araç sahiplerine yapılması, indirimden yararlanmak için en az bir yıl süreyle o araca sahip olunması gibi koşullar üzerinde duruldu. Yeni modelde (10 yıllık araçlara şu tutarda, 15 yıllık araca şu tutarda, 20 yıllık araçlara bu tutarda vergi indirimi uygulanabilir) denilebilir. Kalıcı uygulamada maktu tutar yerine ÖTV'nin belli bir oranı şeklinde nispi indirim de söz konusu olabilir. Tabi bunların hepsi önce EKK'da, sonra da Bakanlar Kurulunda bütün boyutlarıyla tartışılarak, netleşecek.''

Maliye yetkilileri, kalıcı hurda indiriminin otomotiv sektörünü canlandıracağını ve araçların yenilenmesini sağlayacağına da işaret etti.

ODD'NİN RAPORU

Öte yandan Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD), daha önce kamuoyuna açıklanan ''Önümüzdeki 10 Yıllık Perspektifte Otomotiv Ticaretinin Yol Haritası'' başlıklı raporunda da, hurda indirimine ilişkin olası senaryolara yer verildi.

Buna göre, 16 yaş üzeri araçları hurdaya çıkararak, yeni araç alanlara 3 bin 500 lira ÖTV indirimi uygulanırsa, otomobil fiyatlarında yaklaşık yüzde 10, 5 bin liralık hurda indiriminde de yüzde 14,3'lük düşüş olacak. Senaryolara göre 3 bin 500 liralık hurda indiriminde 2010'da 450 bin, 5 bin liralık hurda indiriminde ise 480 bin araç satılacak.

Bu arada daha önce uygulanan hurda indirimiyle Türkiye'de yaklaşık 322 bin otomobilin kaydı silinmiş ve bunların önemli bir bölümü hurda araç indiriminden yararlandırılmıştı.

 
Üretici Firmaların Tercihi de "Scania"
 
10. Ulaştırma Şurası Türkiye?nin 2023 Vizyonunu Ortaya Koyacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
     
 
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
0
Sınır kapılarında yaşanan sorunlar
Vize
Belge yetersizliği
Maliyetler
Tır parkı sorunları
Cezalar
Sınırlardaki ve güzergahlarda karşılaşılan geçiş sorunları
0
0 Sonuçlar
 
     
  Kamyonum
0
  •Künye
  •İletişim
  •Abonelik ve Reklam
  •Sitene Ekle
  0
 
Ekonomi
İhale
Gündem
Haberler
Teslimat
Deniz Taşımacılığı
Lojistik
English
Akü
  0
 
Ağır Vasıtalarda Yeni Modeller
Hafif Ticarilerde Yeni Modeller
Özel Tasarım Araçlar
Modifiye Kamyonlar
Treyler Galeri
Üstyapı Galeri
Otobüslerde Yeni Modeller
Kamyon Magazin
Güzeller
  0
 
Yeni Araç Tanıtımları
Test Sürüşleri - Kamyon
Test Sürüşleri - Hafif Ticari
Kamyon Yarışları
Monster Truck Yarışları
Kamyon Simülatörleri
Otobüs Simülatörleri
Yeni Teknolojiler
Kamyon Magazin
  0
 
haberler
bus
şoför
dikkat
kamyonum
src
Kamyon
kamyoncu
news