Advertisement
Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
filo kiralama, estepe,
schmitz, dorse, treyler,
7 Ekim 2009 Çarşamba - 00:00

Gümrükte Sınırlama Yürürlükte

Gümrükte Sınırlama Yürürlükte

 

Yeni Gümrük Kanunu yürürlüğe girdi. Yolcuların ülkeye girişte getirebileceği sigara limiti 3'den 2 kartona, alkollü ürünler grubu limiti 5'den 3 litreye, kozmetik ürünlerde ise limit yarıya indirildi.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, gümrük mevzuatının AB ile uyumlu hale getirilmesi ve uygulamalardan kaynaklanan sorunların giderilmesi amacıyla yeniden düzenlenen gümrük kanunu ile gümrükteki işlemleri hızlandırmayı, ekonomiye katma değer yaratmayı ve bir taraftan da kaçak, mevzuat dışı işlemleri tasfiye etmeyi amaçladıklarını söyledi.

Kanunun getirdiği yeniliklere ilişkin bilgi veren Bakan Yazıcı, şöyle konuştu: ''Önemli değişikliklerden bir tanesi özet beyanı ile ilgili. Örneğin Türkiye gümrük bölgesine gelen eşya için özet beyanın, eşyanın gelişinden önce verilmesi öngörülerek risk değerlendirilmesi süreci öne çekildi. Böylece gümrük işlemlerinin daha çabuk tamamlanması amaçlandı. Ayrıca para cezalarına ilişkin de bir düzenleme getirdik. Diğer idari para cezalarıyla karşılaştırıldığında görece yüksek olması nedeniyle şikayet edilen usulsüzlük cezası 198 liradan 60 liraya indirildi.''

Yolcu beraberindeki eşya, zati eşya, hediyelik eşya ayrımının ortadan kaldırıldığını belirten Yazıcı, şunları kaydetti: ''Böylece yolcuların ülkeye girişte getirebileceği sigara limiti 3 kartondan 2 kartona, alkollü ürünler grubu limiti 5 litreden 3 litreye, kozmetik ürünlerde ise limit yarıya indirildi. Zaten ülkemizde sigarayla mücadele çalışması yürütülüyor o çalışmalarla paralel bir düzenleme bu. Vatandaşlarımız da bunu takdirle karşılayacak diye umuyoruz'' diye konuştu.

Bakan Yazıcı, yolcu beraberinde getirilecek hediyelik eşyanın muafiyet limitinin de 300 avrodan 430 avroya çıkarıldığını kaydetti.

Yazıcı, yaklaşık 3 aydır vekaleten yürütülen Gümrük Müsteşarlığı görevine atamanın ne zaman yapılacağı sorusu üzerine, ''İsim netleşti önümüzdeki hafta atama yapılacak'' yanıtını verdi.

KANUNUN GETİRDİĞİ YENİLİKLER

Yürürlüğe giren kanunun getirdiği yeniliklerden bazıları şöyle: Gümrüklerde ortaya çıkabilecek özel ve zorunlu durumları inceleyip sonuçlandırmaya Gümrük Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yetkili olacak.

Doğal afetler, tehlikeli ve salgın hastalıklar, büyük yangınlar, önemli nitelikteki kimyasal ve teknolojik olaylar ile büyük nüfus hareketleri gibi kriz hallerinde kriz bölgelerinde kullanılmak üzere yurt dışından gelecek araç, gereç, makine, teçhizat ve benzeri malzemelere ilişkin işlemlerle ilgili olarak da Gümrük Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yetkili kılınacak.

Türkiye Gümrük Bölgesinin kara suları veya hava sahasından gümrük bölgesi içinde durmaksızın geçen taşıt araçları ile taşınan eşya hariç, Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen eşya için, özet beyan verilmesi zorunluluğu getirilecek.

Önemli yeniliklerden bir tanesi de ''yetkilendirilmiş yükümlü'' uygulaması olacak. Buna göre AB mevzuatında kabul gören basitleştirilmiş uygulamalardan yararlanacak, ''yetkilendirilmiş yükümlü'' statüsü belirlendi. Yetkilendirilmiş yükümlüler emniyet ve güvenlikle ilgili kolaylaştırılmış gümrük kontrollerinden veya mevzuatta öngörülen basitleştirilmiş uygulamalardan yararlanabilecek.

Fikri ve sınai hakların korunmasında da AB mevzuatına uyum sağlanması amaçlanıyor. Buna göre, fikri ve sınai hakları ihlal eder mahiyetteki eşyanın gümrük işlemlerinin durdurulması kararının devamı için, ihtiyati tedbir kararı alınması şartı getirilecek.

Elektronik ortamda verilen beyannamelere belge eklenmesi zorunluluğu tamamen kaldırılacak.

Tarım ürünlerinin, muhafaza koşulları, saklanabilme süreleri ile dış ticarete konu edilmeleri için serbest bölgelerde kalabilecekleri süreler sınırlandırılabilecek.

Kanun, serbest bölgelerde yürütülebilecek faaliyetlerle ilgili yeni düzenlemeler de getiriyor. Buna göre, serbest bölgelerde, eşyanın niteliği veya gümrük gözetiminin gereklilikleri dikkate alınarak faaliyetlere kısıtlama veya yasaklama getirilebilecek. Bu konuda Gümrük Müsteşarlığı yetkili olacak.

Gümrük idarelerinin, Kanunla konulmuş olan hükümlere uyulmasına yönelik gerekli güvenceyi vermeyen kişilerin serbest bölgede faaliyette bulunması yasaklanacak.

Türkiye Gümrük Bölgesinden çıkacak eşya için gümrük beyannamesi ya da gümrük beyannamesi verilmesinin gerekmediği durumda özet beyan verilebilecek.

Gümrük muafiyeti için belirlenen alt limit 100 avro'dan 150 avro'ya çıkarılacak. Sadece kara nakil vasıtalarına tanınan muafiyet, AB muafiyet hükümlerine paralel olarak tüm nakil vasıtalarına uygulanacak.

Yerleşim yeri Türkiye dışında olan gerçek kişilerin Türkiye'de satın aldıkları veya kiraladıkları konutlarda kullanılmak üzere getirdikleri ev eşyası gümrük vergilerinden muaf olacak. Ayrıca, yolcuların kendi kullanımlarına mahsus ticari mahiyette olmayan kişisel eşyasına da muafiyet hakkı getirilecek.

Gümrüklerde el konulan niteliksiz kaçak akaryakıtın tasfiyesini il özel idareleri yapacak. Döner sermaye eşletmelerince tasfiye suretiyle elden çıkarılacak eşya, yönetmelikte belirlenen hükümlere uygun olarak ilgili idarelerden belgeleriyle teslim alınacak.

Gümrük idaresi, kaçak şüphesiyle el konulan eşya ile alıkonulan taşıt ve araçların muhafazası için 1 Ocak 2012'ye kadar kaçak eşya depoları kuracak veya mevcut depolardan kiralamak veya satın almak yoluyla yararlanacak.

 

 

 
IVECO ilk Euro 5 Eurocargo?ları Akmercan?a Teslim Etti
 
Polis Trafikte Sıfır Toleranslı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
     
 
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
0
Sınır kapılarında yaşanan sorunlar
Vize
Belge yetersizliği
Maliyetler
Tır parkı sorunları
Cezalar
Sınırlardaki ve güzergahlarda karşılaşılan geçiş sorunları
0
0 Sonuçlar
 
     
  Kamyonum
0
  •Künye
  •İletişim
  •Abonelik ve Reklam
  •Sitene Ekle
  0
 
Ekonomi
İhale
Gündem
Haberler
Teslimat
Deniz Taşımacılığı
Lojistik
English
Akü
  0
 
Ağır Vasıtalarda Yeni Modeller
Hafif Ticarilerde Yeni Modeller
Özel Tasarım Araçlar
Modifiye Kamyonlar
Treyler Galeri
Üstyapı Galeri
Otobüslerde Yeni Modeller
Kamyon Magazin
Güzeller
  0
 
Yeni Araç Tanıtımları
Test Sürüşleri - Kamyon
Test Sürüşleri - Hafif Ticari
Kamyon Yarışları
Monster Truck Yarışları
Kamyon Simülatörleri
Otobüs Simülatörleri
Yeni Teknolojiler
Kamyon Magazin
  0
 
treyler
kamyonum
news
bus
kamyoncu
haberler
dikkat
sondakika
türkiye