Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
schmitz, dorse, treyler,
9 Ağustos 2012 Perşembe - 14:00

Duble yollara, duble denetim şart

Türkiye’de 20 yıllık kullanım süresine göre inşaa edilen yolların ömrü aşırı tonaj yüzünden 2 yıla kadar düşüyor. Yollardaki bozulmalar yol, yük ve can güvenliğini tehlikeye sokarken, ülke ekonomisine de yıllık 1.5 milyar TL’lik ilave yük bindiriyor. Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) tonaj denetimlerinin arttırılarak devam etmesi gerektiğini savunarak “duble yollara duble denetim şart” diyor.

Duble yollara, duble denetim şart

Denetimler nasıl yapılıyor?

Türkiye genelinde aktif 24 yol denetim istasyonu, haftalık 250 bin civarında aracın denetimini gerçekleştiriyor. 48 yeni yol denetim istasyonunun bu yıl sonuna kadar açılması ve denetimlerin daha da artması bekleniyor. Haftada 1 milyon denetim yapılan yollarda bu denetimin daha da artması ve tonaj yüzünden kayıpların en aza indirilmesi gerekiyor.

 

Aşırı tonaj sorunu denetim sayısının artmasıyla birlikte azalma gösterse de sorun hala çözülmüş değil. Türkiye’de yollar 20 yıllık ömre göre inşa ediliyor. Ancak aşırı tonaj yüzünden yol ömrü 2 yıla kadar düşüyor. İstiap haddinden yüzde 10 fazla taşıma yapılması, yolların ömrünü yüzde 30 kısaltıyor. Bu da ülke ekonomisine büyük bir yük getiriyor. Bozulan yollarım bakım ve onarımı için yıllık 1.5 milyar TL civarında para harcanıyor. Ayrıca bu yollar can ve yük güvenliğini de tehlikeye sokuyor.

Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER), son yıllarda Türkiye’nin duble yol (bölünmüş) konusunda çok önemli çalışmalar yaptığını dile getirerek, “Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız 9 yılda 20 binin üzerinde bölünmüş yol yaptı. 2023 yılında hedef 36 bin kilometre bölünmüş yol. Bu yolları yapmak kadar onları ekonomik olarak kullanmak da önemli. Tonaj denetimlerinin arttırılarak devam etmesi gerektiğini savunarak “duble yollara duble denetim şart” diyor.”

 

Güncel bir örnek: Kemerburgaz

TREDER, aşırı tonaj sorunun en çarpıcı şekilde ortaya koyan yollardan biri de Kemerburgaz-İstanbul yolunu gösteriyor.  TREDER’in konu hakkındaki gözlemleri şöyle:

“Yapımı 3 yıl önce tamamlanan yol, aşırı tonaj sorunu yüzünden kullanılamaz duruma geldi. Ağırlık sınırının üzerinde yol alan araçlar adeta kendi yollarını çiziyorlar. Lastiklerin oluşturduğu oluklar 100’lerce metre kesintisiz devam ediyor. Bu olukların boyu yer yer 15 santimetreyi buluyor. Araç hakimiyetini zorlaştıran ve tehlikeye davetiye çıkaran yolda, araçlar bin bir zorlukla gidiyorlar. Zikzaklar çizerek yol almaya çalışan araçlar tehlike saçıyorlar. Yolun birçok yerinde patlamış lastikler, yolda kalmış araçlar ve hızı saatte 30 kilometreye düşen kamyonlar, hafif ticari araçlar ve otomobiller görebiliyorsunuz. Araçlara hasar veren, lastik ömrünü azaltan, yakıt tüketimini artıran bu yollar güvenlik için de büyük bir risk oluşturuyor.

Ağır vasıtaların da sıkça kullandığı yolun büyük bölümünde bozulmalar göze çarpıyor. Yer yer 2 kilometreyi bulan bozulmalar en çok rampalarda görülüyor. Kamyonlar buralarda yol almakta oldukça zorlanıyorlar. Oluşan derin oluklardan kurtulmak isteyen oluk sırtlarında araçlarını kullanmaya çalışan sürücüler bir hayli zorlanıyorlar. Otomobil sürücüleri için ise tehlike daha büyük. Küçük araçlar bu engelleri aşmak için büyük çaba sarf ediyorlar. İstanbul-Kemerburgaz yolu 3 yıl önce yapılarak kullanıma açılmasına karşın yol bugün kullanılamaz hale geldi ve tekrar inşa ediliyor. İstanbul-Kemerburgaz yönündeki yapım çalışmaları büyük oranda bitti. Ancak Kemerburgaz-İstanbul yönündeki çalışmalara yeni başlandı. Ancak sorun yolu tekrar yapmakla bitmeyecektir. Çünkü aşırı tonaj sorunu çözülmediği takdirde yol birkaç yıl sonra aynı duruma gelecektir. Sorunun kesin çözümü tonaj kontrollerinin sıkı şekilde yapılmasından geçiyor.”

 

 

 

 

 
ÇARŞAMBA BELEDİYESİ “AXOR” DEDİ…
 
Lastik Bakımı İle Hayata Ve Yola Daha Sıkı Tutunun
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ÇARŞAMBA BELEDİYESİ “AXOR” DEDİ…
Çarşamba Belediyesi’nin 5 adet inşaat aracı ihalesini Mengerler Ticaret ...
Michelin, Citroen Pilotu Sebastien Loeb’i Finlandiya’da Zirveye Taşıdı
Motorsporları tutkunlarının büyük bir heyecanla takip ettiği Dünya Ralli ...
Sınır Geçiş İşlemleri Kolaylaşıyor
Eşyanın Sınırlardaki Kontrollerinin Uyumlaştırılmasına İlişkin Uluslararası ...
 
ATP Resmi Gazete’de Yayınlandı
Bozulabilir Gıda Maddelerinin Uluslararası Taşımacılığı ve Bu Taşımacılık ...
UBAK’tan Bayram Genelgesi
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel ...
İtalya 2. Dönem Belge Durumu
Uluslararası Nakliyeciler Derneği resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya ...
 
TNT Akademi İkinci Dönem Mezunları İçin İstanbul Boğazı’nda Mezuniyet Töreni Düzenledi
TNT Ekspres Türkiye ve Sabancı Üniversitesi’nin, sürekli öğrenme felsefesiyle ...
DKİB’den ‘Deniz Yolu’ Talebi
İhracatçılar için önemli bir pazar olan Rusya Federasyonu’na bölgeden ...
Denizli’de 24 Bin 742 Kişiye Hız İhlalinden Ceza
Denizli Valiliği Emniyet Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre yapılan denetimlerde ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
EkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglishAkü
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
trucktürkiye haberler treylerşoförlkwbusdikkatsrc