Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
schmitz, dorse, treyler,
13 Kasım 2013 Çarşamba - 12:00

Dizel otomobil alacaklar bir daha düşünsün

Yeni teknolojilerle daha az yakıt tüketmeye başlayan benzinlilerle olan fiyat farkı 72 bin kilometrede kapanıyor.

Dizel otomobil alacaklar bir daha düşünsün

Türk tüketicisinin otomobil alırken ilk tercihi dizel modeller. Satın alırken pahalı olsa da dizeller daha tasarruflu. Yeni teknolojilerle daha az yakıt tüketmeye başlayan benzinlilerle olan fiyat farkıysa, en az 72 bin kilometrede kapanıyor.

Verusa’nın halka arzı ilk günde başarıyla tamamlandı

Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanan Türk tüketicisi, otomobil tercihlerinde son yıllarda dizeli öne çıkarıyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin son açıkladığı verilere göre, bu yılın ilk 10 ayında da dizel araçlar yüzde 60 payla tercihte öne çıkmıştı.

Dizel araçların düşük yakıt tüketim değerleri, alırken değil de kullanırken avantajı seven tüketicileri adeta cezbediyor. Bu sebeple dizeller, satışlarda benzinli modellerle arayı iyice açıyor. Peki dizel motorlu otomobil almak hala kârlı mı?

Benzinde de düşük tüketim

Bu sorunun cevabı bundan 10 yıl öncesine kadar ‘kesinlikle evet’ti. Fakat gelişen teknolojiler sayesinde benzinli modeller önemli bir mesafe kat etti. Hacim küçültme ve turbo desteğini alan benzinli üniteler, dizelleri aratmayan tüketim değerlerine ulaşmayı başardı.

Günümüzde Türkiye pazarında 3 hatta 2 silindirli benzinli motorlara bile rastlamak mümkün. Motor tercihini dizelden yana kullananlar, satın alırken ödedikleri en az 5-6 bin liralık fiyat farkını ne kadar mesafe katederek çıkarabiliyor? Bu sorunun cevabı bugün itibariyle en az 72 bin kilometre. Hatta araç modeline göre bu rakam, 188 bin kilometrenin bile üzerine çıkabiliyor.

Normal bir vatandaşın yılda 20 bin kilometre yaptığını düşündüğümüzde bu farkı ancak 9 senede çıkarabiliyor. Üstelik bu rakamlar sadece tüketim göz önüne alınarak ortaya çıkıyor. Dizellerin bakım aralığının daha sık ve maliyetinin de daha yüksek olduğunu belirtmeliyiz.

Motorin satışlarda 10’a katlıyor

EPDK verilerine göre motorin ve benzin satışlarında da geçen yıla göre artış görülüyor. Geçen yılın ilk 8 ayında Türkiye’de 1 milyon 246 bin ton benzin ve türevleri satışı gerçekleşirken, bu yılın aynı döneminde satışlar yüzde 2.8 artarak 1 milyon 281 bin tona yükseldi. Motorin satışlarıysa geçen yılın ilk 8 ayında 10 milyon 318 bin tonken, 2013’ün aynı döneminde yüzde 7.1’lik artışla 11 milyon 53 bin tona ulaştı. Buna göre Türkiye’de satılan akaryakıtın yüzde 85’i motorin olarak satılıyor. Motorinin en yakın rakibi LPG.

Dizel 2010’da ipleri eline aldı  

Türkiye’de 2005 yılı sonuna kadar benzinli otomobil satışlarının ezici bir üstünlüğü bulunurken, dizeller son 3 yılda yaptığı atakla ipleri eline aldı. 2005’te yüzde 62 pay ve 270 bin 474 adetlik satışla benzinli araçlar yılı lider kapattı.

2006’da yaklaşık 185 biner adetle paylar eşitlendi. 2010’da ise dizel satışları 273 bin 71’e ulaştı ve yılı yüzde 54 payla önde bitirdi. 2011’de 365 bin 305 adetlik satış ve yüzde 62’lik pay dizellere rekor getirdi. Geçen yılı da yüzde 58.7’lik payla önde kapatan dizel otomobil satışları, 2013’ün ilk 10 aylık dönemini yüzde 59.1’lik pay ve 295 bin 83 adetlik satış rakamıyla tamamladı.

Renault Clio: 1.2 litrelik benzinli model 32 bin 990, 1.5 litrelik dizelse 42 bin 300 liradan başlayan fiyatlarla satılıyor. Aradaki fiyat farkını kilometrede 10.6 kuruş kâr ederek kapatmaya çalışan dizel, bunun için yaklaşık 88 bin kilometre yola ihtiyaç duyuyor.

Ford Fo­cus: Araç­ta kul­la­nı­lan 1.6 lit­re­lik di­zel 57 bin 435 li­ra­dan baş­la­yan fi­yat­lar­la sa­tı­lı­yor. 1.6 lit­re­lik ben­zin­liy­se tam 12 bin 955 li­ra da­ha uy­gun bir eti­ke­te sa­hip. Ki­lo­met­re­de 9 ku­ruş avan­taj­lı olan di­zel, fi­yat far­kı­nı an­cak 140 bin ki­lo­met­re­ye ula­şıl­dı­ğın­da ka­pa­tı­yor.

Fiat Linea: Aracın baz motor seçenekleri benzinlide 34 bin 500 liradan satılan 1.4 litrelik üniteyken, 1.3 litrelik dizelin başlangıç fiyatı 41 bin 450 lirayı buluyor. İki motor arasında kilometre başına 8.7 kuruşluk maliyet farkı bulunuyor. Dizele verilen fazladan 6 bin 950 lira ancak 79 bin 885 kilometrede telafi edilebiliyor.

BUGÜN

 
İETT otobüslerinde ücretsiz internet
 
Continental, Kışa Hazır
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İETT otobüslerinde ücretsiz internet
İETT otobüslerine cep telefonlarını sarj edebilme ve internet hizmeti geliyor.
Lojistik Yatırımları Konferansı hazırlığı
BMY Event tarafından 27 Kasım’da düzenlenecek olan 1.Uluslararası Lojistik ...
THY’nin yolcu sayısı 40 milyonu aştı
Türk Hava Yolları (THY) yolcu sayısı 2013 yılı Ocak-Ekim döneminde geçen ...
 
ZF Grubu yenilikleriyle Comvex’de
İki yılda bir düzenlenen Comvex fuarında bugüne kadar sadece kamyon ve ...
Metrobüs bozulunca şoför kaçtı
İstanbul’da, Cevizlibağ-Zincirlikuyu seferini yapan metrobüs bozulunca, ...
Banliyo hattı, hafif metroya dönüşecek
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'a her alanda ...
 
Google çalışanları için havaalanı kuruyor
Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden Google, ABD/California'daki ...
Otokar ‘dan bir ilk daha…
ADR sertifikalı tanker üreticisi Otokar, TSE tarafından ‘Üretim Yeri ...
Dünyanın en büyük limanı seneye hazır
Tekirdağ'ın Barbaros beldesinde inşaatı devam eden ve dünyanın önde gelen ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
EkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglishAkü
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
haberler türkiyekamyonumşoförkamyoncutreylersrcfahrerdikkat