Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
schmitz, dorse, treyler,
31 Ağustos 2023 Perşembe - 13:49

Aydın Erkoç, "Yeni Yönetmelikle Kayıt Dışılık Ortadan Kalkacak"

İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti ve Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliklerde değişiklik yapılmasına dair Yönetmelikler 31 Ağustos 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç, “Yeni yönetmelik kayıt dışılığın önüne geçilmesini sağlayacak önemli bir adım. Kayıt dışı ile mücadele hız kazanırken, haksız rekabetin önüne geçilecek; sektörde düzen, fiyatlarda normalleşme sağlanırken tüketici mağduriyetleri de önlenecek.” dedi.

Aydın Erkoç,  Yeni Yönetmelikle Kayıt Dışılık Ortadan Kalkacak

İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti ve Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliklerde değişiklik yapılmasına dair Yönetmelikler 31 Ağustos 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenlemeye göre ilan sitelerinde ikinci el motorlu kara taşıtı veya gayrimenkul ilanı vermek isteyenler, açık kimliklerini gizledikleri sahte hesaplar üzerinden ilan veremeyecek. Bunun yanı sıra, ikinci el motorlu kara taşıtları ve taşınmazların satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek veya tüzel kişiler, üyelikten veya ilanın yayımlanmasından önce kimlik doğrulaması yapmalarının yanı sıra, ilanın yayımlanmasından önce ilana konu ikinci el motorlu kara taşıtının veya taşınmazın ilanına yetkili olunduğuna dair doğrulama yapmakla yükümlü olacak.

Bahse konu yönetmeliklerde yapılacak değişiklikler ile mevzuata aykırı davrananlar hakkında her bir aykırılık için 10 bin Türk Lirasından 100 bin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanacak.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan, tüm motorlu araç satıcılarının çatı kuruluşu Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu’nun (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemelerin çok yerinde olduğunu, bu çalışmalar sayesinde sektör standartlarının belirlendiğini ifade etti. Erkoç, yaptığı değerlendirmede şöyle konuştu:

“Öncelikle göreve geldiği günden itibaren ikinci el sektörünü düzene sokmak adına yaptığı çalışmalar ve attığı önemli adımlar için Sayın Bakanımız Prof. Dr. Ömer Bolat’a teşekkürlerimizi sunuyoruz. İlan sitelerindeki sahte araç ve gayrimenkul ilanlarının önünün kesilmesi, söz konusu sitelerde gerçek veya tüzel kişilerin ilanlarının yer alacak olması spekülatif fiyat artışlarını bitirirken, haksız rekabeti ve kayıt dışılığı da ortadan kaldıracaktır. Uzun zamandır dile getirdiğimiz gibi 2. el araç sektörü maalesef kayıt dışı faaliyetin en yoğun olduğu sektörlerden biri idi. Kayıt dışı ile mücadele etmek ve haksız rekabetin önüne geçmek için büyük çaba sarfettik… Kayıt dışı satış yapan kişiler vergi kaybının yanı sıra sektörde deformasyona sebep oldukları gibi araç fiyatlarında da normal ötesi fiyatlara ve köpük diye tabir ettiğimiz bir artışa sebep oluyordu. Son dönemde Sayın Bakanımızın konuya eğilmesi ve alınan tedbirlerle sektör yavaş yavaş normalleşmeye başlamıştı. Şimdi bu yönetmelikle birlikte bu normalleşmenin de hızlanacağını, devletimizin vergi kaybının da önleneceğini düşünüyoruz. Yeni yönetmelikle yetki belgesi amacına ulaşırken, cezalar da caydırıcı olacaktır.”

Türkiye’de ikinci el sektöründe kayıt dışılığın çok fazla olduğuna dikkat çeken Erkoç, “Kayıt dışı çalışan ve araç alım satımını meslek haline getiren kişiler için tedbir alınması büyük önem taşıyor. Türkiye’de yıllık yaklaşık olarak 750 bini sıfır, 8 milyon 250 bini ikinci el olmak üzere toplam 9 milyon araç satılıyor. Bugün yapılan sıfır ve ikinci el araç satışlarının sadece 5’te 1’i bayi ve yetkili motorlu araç satıcıları tarafından gerçekleştiriliyor. Geri kalan beşte dörtlük kısmı ise kayıt dışı çalışan, bu işle alakası olmayan kişilerce gerçekleştiriliyor. Haliyle devletin vergi kaybı da büyüyor. Bu kişiler yanında personel istihdam etmeden, iş yeri gideri olmadan, devlete vergi vermeden bu işi yaptıkları ve piyasanın dengesini bozdukları için haksız rekabet oluşuyor. Devlete vergisini ödeyen, personel çalıştıran, bu işi kayıtlı bir şekilde hakkıyla yapan tacirlerimiz, tüccarlarımız da mağdur oluyor. Yeni yönetmelik mağduriyetleri de ortadan kaldıracaktır” diye konuştu.

 

 
İkinci El Araç Satışlarına Yeni Düzenleme!
 
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TIGEM) Ekskavatör, Sac Damperli Kamyon, Loder ve Beko Kepçe Kiralayacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İkinci El Araç Satışlarına Yeni Düzenleme!
İkinci el araç ve gayrimenkul satışına ilişkin yeni düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlandı.
OPLOG, Lojistik Robotu TARQAN’la, TEKNOFEST’te İlgi Odağı Oldu
Teknoloji odaklı lojistik şirketi OPLOG, tamamen yerli üretim olan lojistik ...
Ek MTV'nin Süresi 6 Eylül'e Kadar Uzatıldı!
Ek motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) 31 Ağustos'ta dolacak olan birinci ...
 
Otomobil ile Cip Çarpıştı; 4 Ölü, 2 Yaralı
Nevşehir'de meydana gelen trafik kazasında otomobil ile cipin çarpışması ...
15 Milyon Araca Ekspertiz! Tüketiciyi Ortalama 20 Bin TL Masraftan Kurtardı
2011 yılında oto ekspertiz ve oto checkup hizmetini Türkiye’ye getiren ...
Ali Özçete, "Elektriklenme Hareketine Ayak Uydurabilmek İçin Otomotivin Tüm Paydaşları Birlikte Hareket Etmeli"
Yıla hızlı bir giriş yapan otomotiv satış sonrası pazarı, tüm gücüyle ...
 
Türkiye’de Çalışan Profilinin Yüzde 90’ını Yansıtan Sektörel En İyi İşverenler Listeleri Açıklandı
Great Place To Work® Sertifikası™ sahibi organizasyonların dahil olduğu ...
65 Yaş Üstü Ücretsiz Kullanıma Devam Edecek
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği’nin ...
İpsala Sınır Kapısı Kapandı!
Yunanistan Dedeağaç'da çıkan yangın sebebiyle İpsala Gümrük Kapısı ve ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
EkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglishAkü
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
Kamyonşoförsrctürkiyelkwtreylernewssondakikakamyonum